Kaçkar Dağları'nda şimşir ormanları kuruyor

Kaçkar Dağları'nda şimşir ormanları kuruyor

 

 

 

 RİZE’nin Çamlıhemşin ilçesinde, Kaçkar Dağları Milli Park’ında yer alan şimşir ormanları kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonrasında Sibirya’dan gelen ithal kömürde bulunan mantar hastalığının neden olduğu sanılan ağaçların kurumasını engellemek için başlatılan çalışma sürdürülüyor.


Kaçkarlada, yaklaşık 5 bin hektar alanda yer alan Şimşir ormanlarında son yıllarda kuruma başlandığının gözlenmesi üzerine, Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar 12’inci Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü ekipleri kurumanın nedenlerini bulabilmek için çalışma başlattı. Kurumanın nedenini bulabilmek için Çat Vadisi’nde oluşturulan Şimşir Gen Ormanı'nda kabuk ve toprak analizleri alındı, İtalya’dan gelen uzmanlar bölgede inceleme yaptı. İlk bulgulara göre Şimşir ağaçlarına, Sibirya’dan gelen ithal kömürlerin nakliyatı sırasında çevreye bulaşan bir mantar hastalığının zarar verdiği belirlendi. 

Çalışmalar sonrasında 10 ile 12 metre boyunda, 20 ila 30 santimetre çapındaki şimşir ağaçlarına geliştirilen bir ilaç türü ile aşı yapıldı. Şimşir Gen Ormanında gözlem altına alınan şimşir ağaçlarında baharla birlikte kurumanın azaldığı gözlendi. Bölgeden yeniden alınan kabuk ve toprak analizleri tahlil için laboratuvarlara gönderildi. Yine bölgede sürdürülen gözlem çalışmaları kapsamında zararlı mantar türünü yok eden faydalı bir mantar türüne rastlandı. Araştırmalar sürerken geçici olarak kendi haline bırakılan şimşir ormanlarında doğanın kendisini yenileyebileceği ve kuruyan ağaçlarının yeniden yeşerebileceği de ifade edildi.

YÖRE HALKI ENDİŞELİ

3-5 yıldır kuruma başladığını gözlemledikleri şimşirlerle ilgili detaylı araştırmalar yapılmasını isteyen bölge halkı, “Kurumaya neden olarak mantar hastalığını gösteriyorlar. Bu inandırıcı değil. Daha detaylı araştırma yapılmalı. Güzelim şimşirler yok oluyor” diyerek endişelerini dile getirdi.

 

 

 

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın