Avrupalı heliski tutkunları Kaçkarlar'dan memnun kaldı

Avrupalı heliski tutkunları Kaçkarlar'dan memnun kaldı

- Helikopterli kayak sporunun vazgeçilmez merkezlerinden Kaçkar Dağları ve Ayder Yaylası'nda bu sezon 6 hafta heliski yapan 150 kayak tutkunu, yöredeki karın kalitesi, pistlerin uzunluğu ve hizmetten memnun olarak Türkiye'den ayrıldı
- Ayder Heliski Yönetim Kurulu Başkanı Haşimoğlu:
"Kaçkarlar'daki kar kalitesinden Avrupalı sporcular çok memnun"




Helikopterli kayak sporunun Türkiye'deki merkezi haline gelen Rize'nin Kaçkar Dağları'ndaki 6 haftalık heliski heyecanı sona erdi.

Kayakçıların helikopterle dağların zirvelerine çıkıp oradan sarp yamaçlar ve yüksek eğimli yerlerde kaydıkları bir spor türü olan heliski, dünyanın sınırlı yerlerinde yapılıyor.

Türkiye'de bu spor, 2003 yılından itibaren Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde gerçekleştiriliyor.

Kayakçılar, Ayder Yaylası'ndan sabah erken saatlerde helikopterle alınarak dağların zirvesine bırakılıyor. Gün boyunca kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde tekrar helikopterle konakladıkları yere dönen kayakçılar, bir hafta sonra yerlerini yeni gruba bırakıyor.


- "Çok verimli ve memnun bir dönem geçirdik"


Ayder Heliski Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Haşimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heliskinin Türkiye'de Kaçkar Dağları'nda yapıldığını, 6 yıllık aranın ardından yeniden İsveçli ortakları ile birlikte bu sene başarıyla operasyonu tamamladıklarını söyledi.

Yaptıkları faaliyetlerle Türkiye'nin kış turizmine değer katmaya çalıştıklarını ifade eden Haşimoğlu, "Çok verimli ve memnun bir dönem geçirdik. Kaçkarlar'daki kar kalitesinden Avrupalı sporcular çok memnun. Geçmiş yılların aksine bu sezon sporcular çok daha fazla kaydı. Havalar güzel, Ayder Yaylası'nda kar yok ama kayak yapılan Avusor, Çeymakçur, Palakçur ve Kavrun yaylasında, heliski yaptığımız bölgelerde istediğimiz oranda kar var. İstediğimiz ölçüde ve kalitede kar var. Çok verimli geçti." dedi.

Haşimoğlu, yurt dışından 150 sporcunun bölgeye geldiğini aktararak, "Amerika'dan da gelen oldu. Bu yıl 25 Türk sporcuyu da ilk kez misafir ettik. Gelecek yıl sadece Türk sporcular için bir helikopter tahsis etmeyi düşünüyoruz. Türk sporcular için de heliski kayağını başlattık. Güzel şeyler olacak." diye konuştu.

Arap turistlerin henüz helikopterli kayak ile tanışmadığına değinen Haşimoğlu, "Kış turizminin yanında yaz aylarında helikopter turları düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu anlamda projemiz var. Gelecek Orta Doğulu misafirlerimizi 15-20 dakika Kaçkar Dağları'nda gezdirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Kaçkarlar dünyada ilk beşe girebilecek bir yapıya sahip"


Yönetim kurulu başkan yardımcısı Haluk Kurt ise 6 haftalık operasyonda herhangi bir olumsuzluk yaşamadıklarını ve ciddi anlamda güvenlik tedbirleri ile çalıştıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

"Tüm kayakçılarımızın üzerinde onları en zor şartlarda dahi bulabilmemiz için vericiler var. Olası çığ tehdidine karşı üzerinde airbag dediğimiz koruyucular bulunuyor. Konusunda uzman rehberlerimizin gayretleri ile ciddi problem yaşamadık. Kayakta burkma, çarpma gibi olaylar ise her zaman olabiliyor."

Çok güzel bir sezonu tamamladıklarına dikkati çeken Kurt, "Gelecek sezon daha uzun bir döneme başlamayı planlıyoruz. Müşterilerimizden önemli bir geri dönüş aldık. Şimdiden gelecek sezonun planlamasını yapan müşterilerimiz var. Biz de bu nedenle gelecek sezonu daha uzun düşünüyoruz. Bu sezon 6 hafta yaptığımız faaliyeti gelecek sezon 8-9 hafta yapmayı planlıyoruz. Kaçkarlar'ın popülerliği biliniyor. Kaçkarlar dünyada ilk beşe girebilecek bir yapıya sahip. En kısa sürede Avrupa'da önemli bir yere erişecek." ifadelerini kullandı.

Heliski koordinatörü Therry Gasser de kar kalınlığının yüksek olmamasına rağmen kalitesinin mükemmel denecek düzeyde olduğunu, sporcuların ilk kez hava şartları dolayısıyla uzun süreli kayışlar gerçekleştirdiğini, beklentilerini karşılayan bir sezon geçirdiklerini söyledi.
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın