İşte Türkiye'nin Milli Yüzen Ordusu..

"GURUR VERİYOR"

TÜRKİYE'NİN MİLLİ YÜZEN ORDUSU Ç.RİZESPOR KULÜP BAŞKANI METİN KALKAVAN'IN TERSANESİNDE YAPILIYOR..

 

 

Bin komando, 50 tank, 10 helikopter, en az 7 savaş uçağı ve 60 zırhlı aracı taşıyabilen uçak gemimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denizden intikal gücü için kilometre taşı olacak.

 

Bir tabur komando (Yaklaşık 1000 kişi)... 50'ye yakın tank… 60'tan fazla zırhlı araç… En az 7 savaş uçağı… 10'dan fazla ATAK helikopteri… Çok sayıda insansız hava aracı… 1450 kişilik barınma imkanı… 34 yataklı tam teşekküllü hastane ve ameliyathane… Bütün bunların hepsi Türkiye'nin ilk uçak gemisinde olacak. 2021 yılında tamamlandığında Türk Donanması'nın en büyük deniz aracı olacak 'Havuzlu Çıkarma Gemisi LPD' (Landing Platform Dock), Türk Silahlı Kuvvetleri'ne denizlerde yeni ufuklar açacak.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın Mayıs 2015'te özel sektörün önemli oyuncularından Sedef Tersanesi ile imzaladığı anlaşmaya göre, uzunluğu 231 metre, genişliği ise 32 metre olacak bu dev gemi 2021 yılında tamamlanıp Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek. Geminin üretimi için İspanyol Navantia firmasıyla işbirliği yapan Sedef Tersanesi, İspanya Kraliyet Donanması'na 2010 yılında teslim edilen ve bu ülkenin en büyük gemisi olan 'Juan Carlos I' modelini aynen kopyalayacak. Halihazırda denenmiş, başarılı bir örnek bulunduğu için 'özgün tasarım'a gerek duyulmayan projeyle birlikte özel sektör şirketleri de uçak gemisi yapma yeteneği kazanmış olacak.

100 TANKLA HAREKAT İMKANI
Karadeniz, Akdeniz ya da Atlas ve Hint okyanuslarında herhangi bir noktaya önemli ölçüde bir operasyon gücünü aktarma imkanı, LPD gemisiyle elde edilecek. 27 bin 500 tonluk LPD'ye 2 adet de tank çıkarma gemisinin (LST) eşlik edeceği düşünülürse, Türkiye istediği yere yaklaşık 100 tank ve 1 tabur askerle çıkarma yapabilecek. Bu imkan Türk Donanması'nın caydırıcılığını geniş bir coğrafyada artıracak. Yapımı devam eden bu çıkarma gemileriyle özellikle Doğu Akdeniz'deki stratejik havzalarda Türkiye'nin elde edeceği bariz üstünlük, bölgedeki bazı ülkelerin telaşlanmasına yol açtı bile.

Türkiye'nin 2021 yılında sahip olacağı uçak gemisi, dünyada yalnızca 11 ülkede bulunuyor. Denizlerde istenen her bölgeyi 'üs' haline getirecek gemiye en az 7 savaş uçağı inip kalkabilecek. Fakat uçakların bu gemiye iniş için uygun imkanlarla donatılması gerekiyor. Proje ortağı olduğu 'son insanlı uçak' F35'lerden ilk başta 100 adet sipariş eden Türkiye, uçak gemisinin gündeme girmesiyle birlikte bu miktarı 116'ya çıkardı. Ek 16 uçağın LPD gemisine iniş için uygun biçimde üretileceği belirtiliyor. Ayrıca TF-X projesiyle 2023 yılında göklerde olması planlanan milli savaş uçağında da LPD gemisine iniş-kalkış özelliklerinin bulunması bekleniyor. Diğer gemilerde olduğu gibi uçak gemisinin elektronik yazılım ve teçhizatında da ASELSAN ile HAVELSAN imzası olacak.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın