RİHO Hafızlık Sınıflarına Öğrenci Müracaatları Başladı

RİHO Hafızlık Sınıflarına Öğrenci Müracaatları Başladı
Rize Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda örgün eğitimle birlikte hafızlık eğitimi projesi kapsamında hafızlık eğitimi müracaatları başladı.



Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “imam hatip ortaokullarında örgün eğitimle birlikte hafızlık” projesini ilk kez bu eğitim öğretim yılının başında uygulamaya koydu. Bu kapsamda Rize Merkez İmam Hatip Ortaokulu (RİHO) 4. Sınıfı bitirip 5. Sınıfa kayıt olacak olan ve hafızlık eğitimi alarak okumak isteyen kız ve erkek öğrencilere kapılarını açarak müracaatları almaya başladı.

Başvuruların 25 Nisan - 26 Mayıs 2018 tarihleri arasında alınacağı projede Akademik Yazılı Sınav ise 27 Mayıs 2018 Pazar günü 10.00'da Rize Merkez İmam Hatip Ortaokulu'nda yapılacaktır.



MEB’in hazırladığı “vizyon belgesi”ne göre projenin detayları şöyle:

* İlkokul 4. sınıfı bitiren öğrenciler arasından hafızlığa kabiliyeti olan öğrenciler, haziran-temmuz döneminde seçilecek. İlkokulu bitirenler, akademik düzey, Kur’an-ı Kerim okuma düzeyi, ezberleme-yorumlama kabiliyeti ve genel yetenek düzeylerini ölçen yazılı sınavla alınabilecek.

* Belirlenen kriterlere göre seçilen öğrenciler, yaz döneminde en az 1 aylık hafızlık ön eğitimi programına alınacak ve burada yoğunlaştırılmış Kur’an eğitimi görecek.

9 saat ek Kur’an dersi

* 5. sınıfta proje imam hatip ortaokullarına kaydolan öğrencilere, temel ve meslek derslerinin dışında haftada 9 saat Kur’an-ı Kerim dersi verilecek. Bu derse “Kâri ve Mukrî/oukuyucu ve okutucu” vasıflara sahip öğretmenlerin girmesi şart olacak. Hafızlığa hazırlık süreci en geç o yılın nisan ayı sonuna kadar sürecek.

* Hazırlık sürecini tamamlayan öğrenciler 5. sınıfın mart/nisan ayında hafızlık yapmaya başlayacak. Okulda öğretmenlerine veya işbirliğine gidilen Kur’an kursu öğreticisine her gün 1 sayfa ezber vermeye başlayacak.

* Hafızlığa başlayan öğrenciler, 6. sınıfta okula 1 yıl ara verecek ve işbirliği yapılan Diyanet’in Kur’an kursunda hafızlık sürecini tamamlayacak.

Pekiştirme aşaması

* 6. sınıfta ara veren ve o yılın haziran ayında sınava girerek sınıfını geçen “hafız öğrenciler” için ise “hafızlık pekiştirme aşaması” başlayacak. Bu öğrenciler, 7. sınıfa devam ederlerken haftada ek 9’ar saat daha Kur’an-ı Kerim dersi alacak ve hafızlıklarını pekiştirecek. Bu öğrenciler 8. sınıfta da pekiştirmeye aldıkları sayfalarla devam edecek.

* 6. sınıfta ara veren öğrenciler için devam ettikleri Kur’an kursu tarafından Türkçe, sosyal bilgiler, matematik, fen-teknoloji ve İngilizce derslerinden takviye eğitimi verilecek.

* Öğrencilerin hafızlıklarını 6. sınıfın sonunda tamamlamaları esas olacak ancak bitiremeyenlerin 7. sınıfta hafızlıklarını tamamlamaları sağlanacak. İmam hatiplerin tarihi, yetiştirdiği insan modeli anlatılacak

* Hafızlık projesi uygulayan imam hatip ortaokulları belirlenen kontenjan sayısına göre puan üstünlüğüne ile öğrenci alacak.

* Bu okullarda, eğitim öğretim yılının ilk haftasında okula uyum programı uygulanacak. Bu programda, çocuklara imam hatip liseleri ve tarihi, imam hatip okullarının işlevi ve yetiştirdiği insan modeli gibi konular anlatılacak.

Hedef fen lisesine girmek

* Örgün eğitimle birlikte hafızlık eğitimi veren okullarda eğitim öğretimin geliştirilmesi kapsamında, üniversiteler, müftülükler, gençlik ve spor il ve ilçe müdürlükleri, il/ilçe kültür ve turizm müdürlükleri ve belediyeler her türlü araç gereç ve imkânlardan yararlanılması için çaba gösterilecek.

* Öğrencilere ayrıca yaz programları da uygulanacak. En az 3 hafta sürecek programda seminerlerin yanı sıra Arapça dil eğitimi desteği de verilecek.

* Proje uygulayan okullardan hafızların akademik başarı ve proje imam hatip liselerini kazanmaları beklentisi ön planda tutulacak. Akademik başarının somut göstergesi ise proje imam hatip liselerine fen veya sosyal bilimler liselerine öğrenci yerleştirme oranı olarak değerlendirilecek.
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın