“Haksız Mıyız?” adlı tiyatro oyunu Beğeni Topladı

 

 

Rize Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Çocuk Hakları Komitesi çocuk hakları konusunda farkındalığı arttırmak amacı ile Gümüşhane ilinde Gümüşhane Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Çocuk Hakları Komitesi ile bir dizi etkinlikte bir araya gelmiştir.
 08.06.2015 tarihinde Çocuk Hakları Komitemiz ev sahipliğini üstlenen Gümüşhane Çocuk Hakları Komite üyeleri ve Koordinatörleri tarafından karşılanmış Gümüşhane’nin tarihi ve turistik mekânları gezilerek Gümüşhane Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından iyi bir şekilde ağırlanmıştır.

09.06.2015 tarihinde saat 14:00’da Gümüşhane Kültür Merkezinde yapılacak olan ‘’Haksız mıyız?’’ tiyatro oyunu ile konser dinletisi için sabah kahvaltısından sonra hazırlıklara başlamıştır.

 

 


Program Gümüşhane Kültür Merkezinde 14:00 ve 16:30 saatleri arasında Gümüşhanede bulunan öğrencilerin katılım ve desteği ile gerçekleşmiştir. Programa Aile ve Sosyal Politikalar Gümüşhane İl Müdürü Sayın Lütfi DÜZ ve Gümüşhane Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı kuruluş müdürleri ile Çocuk Hakları Komite Koordinatörlerimiz Zuhal HÜNEL, Funda KAMİLOĞLU katılmıştır.


Rize Çocuk Hakları Komite üyelerimiz tarafından sergilenen Haksız mıyız? adlı tiyatroda ‘’Çocuk Gelin’’, ‘’ Çocuk İşçiler’’, ‘’ Çocuklara Yönelik Ayrımcılık’’, ‘’ Farklı Gelişim Gösteren Çocuklar’’ ve ‘’ Sokakta Çalıştırılan Çocuklar’’ ele alınmış olup, çocuk hakları konusunda bilgiler verilerek hakların ihlal edilmesi durumunda başvurulabilecekleri merciler anlatılmıştır

 

 

.
Program Gümüşhane Çocuk Hakları Komite üyelerinden oluşan ‘’Grup Marka’’ adlı müzik grubunun dinletisi ile devam etmiştir. Çok beğeni toplayan etkinliğin finali Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hakları Komitesi baskılı balonların görsel şölen halinde salonda davetli bulunan çocuklara hediye edilmesiyle son bulmuştur.

 

Rize Çocuk Hakları Komitesi Tiyatro Ekibi ilk etapta 5 kız ve 5 erkekten oluşturuldu. Bu 10 kişi ayriyeten farklı ekiplerde gönüllü olarak tiyatroya devam etmekteydiler. Yaşları 15 ila 17 arasında değişen ve hepsi lise öğrencisi olan tiyatroculara dışarıdan 1 konuk oyuncu daha katıldı. “Haksız Mıyız?” adlı oyunun senaryosu, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek tarafından gönüllü olarak yazıldı.

 

 

2015 yılının ilk ayında çalışmalara başlayan Rize Çocuk Hakları Komitesi Tiyatro Ekibi’ ne daha sonrasında makyaj, dekor, kostüm, müzik ve ışık gibi konularda yardımcı olması için Rize Çocuk Hakları Komitesi üyelerinden oluşan bir teknik kadro oluşturuldu. Tiyatro ve teknik ekibi oluşturan çocuklar birbirlerini yöneterek aylarca çalıştılar. Oyunun hazırlanması sürecinde Rize Gençlik Merkezi Gençlik Liderleri her konuda ekibimize tam destek verdi. “Haksız Mıyız?” adlı tiyatro oyunun en önemli özelliği; dekordan müziğe, yönetmenlikten ışığa, kostümden makyaja, oyunculuktan program akışına kadar her şeye çocukların karar vermiş ve hayata geçirilmesinde çocukların görev almış olmasıdır. Bu süreçte tiyatro ekibini ve teknik kadroyu oluşturan gönüllü üyeler işlerini eğlenerek ve önemseyerek yaptığının altını çizmiştir.

“Haksız Mıyız?” adlı tiyatro oyunu 27 Nisan 2015 günü Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi Büyük Salon’da 10.30 ve 14.30 olmak üzere iki seans olarak izleyiciyle buluştu. Okullardan öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen tiyatro oyunu öncesi izleyici çocuklara broşürler dağıtıldı ve bilgilendirici konuşma yapıldı.   "Haksız Mıyız?" adlı tiyatroda "Çocuk Gelin" , "Çocuk İşçiler" , "Çocuklara Yönelik Ayrımcılık" ,"Farklı Gelişim Gösteren Çocuklar" ve " Sokaklarda Çalıştırılan Çocuklar" ele alınmış olup; çocuk hakları konusunda bilgiler verilmiş, hakların ihmal edilmesi durumunda başvurabilecek merciler hem tiyatro oyunuyla hem de sahne aralarında gösterilen Rize Çocuk Hakları Komitesi Tiyatro Ekibi oyuncularının hazırladığı kamu spotlarıyla tanıtılmıştır. Tiyatro oyunu sonrası atılan balonlarla izleyici çocukların eğlenceleri kaydedilmiştir. Tiyatro oyunu yerli ve ulusal basının da dikkatini çekmiştir. İzleyicilerden gelen olumlu yorumlar tiyatro ekibini ve teknik kadroyu çok mutlu ettiği gibi yaptıkları işlerin ne kadar güzel olduğunu ve bu yolda çalışmaya devam edeceklerini kaydettiler.

“Haksız Mıyız?” adlı tiyatro oyununun çok beğeni alması üzerine, oyunun hazırlanmasında başından beri projeye ortak olan Gümüşhane Çocuk Hakları Komitesi’nin daveti üzerine Rize Çocuk Hakları Komitesi Tiyatro Ekibi ve teknik kadrosu 8-9 Haziran 2015 tarihlerinde Gümüşhane’ye gittiler.  

8 Haziran 2015 tarihinde Gümüşhane’ye giden Rize Çocuk Hakları Komitesi üyeleri ve Koordinatörleri, Gümüşhane Çocuk Hakları Komitesi üyeleri ve Koordinatörü tarafından karşılanarak Gümüşhane’nin tarihi ve turistik mekânlarını gezdiler. 9 Haziran 2015 tarihinde saat 14.00’da Gümüşhane Kültür Merkezinde yapılan olan ‘’Haksız mıyız?’’ tiyatro oyununa Gümüşhane Çocuk Hakları Komitesi bünyesinde oluşturulan müzik grubu eşlik etti. Rize ve Gümüşhane Çocuk Hakları Komitesi Üyelerinin birbirleriyle kaynaşıp çok iyi diyaloglar kurdukları göze çarptı. Çok iyi kaynaşan iki komite tekrar bir araya gelebilmek için yeni projeler üreterek çalışmalara başladı.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın