Halim Mete: Türkiye yatırım ve lojistik üssü olabilir

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı - TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Yıllık Koordinasyon Toplantısı "Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm" temasıyla yapıldı. Toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türkiye’nin doğru politikalarla bölgesinde güvenlik ve istikrarın garantisi olacağı gibi, Avrupa, Asya ve Afrika’nın ortasında önemli bir üretim, yatırım ve lojistik üssü olma imkanına da sahip bulunduğunu söyledi.​

Mete, “Dünyanın dört bir yanındaki karar alıcılar 20. yüzyılın başından itibaren jeopolitikten yararlanmıştır. Ben 40 yıldır Türkiye’nin jeopolitik önemini duyarım. Ama bu büyük fırsatı bir türlü zenginliğe dönüştürdüğümüzü görememişimdir” dedi.

Son yıllarda Türkiye’nin konumunu fırsata çevirme noktasında önemli mesafeler kaydettiğini anlatan Mete, ihracatın yaklaşık yüzde 40’ının, dış ticaretin de yüzde 30’unun karayolu ile gerçekleştirildiğini bildirdi. Halim Mete şöyle konuştu: “Son 13 yılda ülke olarak yakaladığımız başarının temel sırrı, anahtarı ortak akıldır. “İstişare sünnettir” öğüdü her zaman pusulamız oldu. Her toplumsal kesim, her farklı düşünce, her farklı anlayış geçtiğimiz dönemde yönetim kademelerinde kendisini temsil etme imkânı buldu. İstişareye verdikleri önemden dolayı hükümetimize ve kıymetli bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz.

Türkiye büyük bir hedef koydu. “2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapacağız” diyoruz. 
Sizlerin de çok iyi bildiği gibi; lojistik, enerji, iletişim ve yazılım, ülkelerin rekabet gücünü belirleyen temel unsurlardır. Bu seneki temamız, 10. Kalkınma Planı”nın öncelikli programı olan “Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı” olarak belirlendi.  Lojistik alanında bir kurulun oluşturulması sektörümüz için büyük önem arz etmekte. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya ve zaman dilimi ülkemize olağanüstü olanak ve fırsatlar sunuyor. Türkiye, Dünya’nın en önemli pazarlarına 3-4 saatlik uçuş mesafesinde. Sahip olduğumuz genç nüfus ve bunun sunduğu fırsat penceresi önümüzdeki 20 yıl boyunca açık olacak.”

Sınır kapılarında yapılanlar

Uzun yıllar sınır kapılarının ihmal edildiğini duyuran Mete, ihracat yapan müteşebbislerin kamyonlarının kilometrelerce kuyruk oluşturduğunu hatırlattı. Daha önce modernize ettikleri 7 gümrük kapısına ilave olarak, Gürcistan’a açılan Çıldır-Aktaş, Nahcıvan’a açılan Dilucu ve İran’a açılan Esendere gümrük kapılanın inşaatına başladıklarını açıklayan Halim Mete, “Öte yandan Türkiye’nin en büyük gümrükleme merkezi olan, hem İstanbul için hem de ihracatçılarımız için çileye dönüşen İstanbul Halkalı Gümrüğü’nün modernizasyonuna başladık. Kilometrelerce uzanan tır kuyruğu görüntülerine son vermek ve Tır şoförlerinin çilesini bitirmek için Kapıkule Tır Parkının temelini attık.

Türkiye’den Avrupa’ya ilk defa tarifeli yük treni seferlerini başlattığımız ve 4 günde Avrupa’ya ulaştığımız BALO projesi kapsamında, Türkiye-Avrupa arasında haftada 3 karşılıklı yük treni sefer yapmaya başladık. Özel sektör olarak taşın altına elimizi koyduk. Bu yatırımların geri dönüşü kısa zamanda gerçekleşecektir” diye konuştu.

Hedef ilk 15

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, 10. Kalkınma Planı’nda Lojistik Performans Endeksinde ilk 15 ülke arasına girilmesinin hedef olarak konulduğunu bildirirken, “Şu anda 160 ülke içinde 30. sıradayız. Performansımızın yükselmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Mete sözlerine şöyle devam etti: “Lojistik performansı ve ticaret arasındaki ilişkiyi hepimiz biliyoruz.  10. Kalkınma Planı’nda lojistiğin ve lojistik performansının, ticaret ve dolayısıyla ülkemiz hedeflerine ulaşmasındaki önemi açık bir şekilde ortaya konulmuş durumda. Bu büyük hedefleri yakalamak için uyumlu çalışmak son derece önemli. Akıl, hedef ve eylem birlikteliğini oluşturmamız gerekiyor.

Eylem birlikteliği ancak lojistik alanında kamu kurum ve kuruluşları arasında etkin bir koordinasyon ve işbirliği mekanizması oluşturulması ile mümkündür. Bu mekanizma kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak. Özellikle 64. Hükümet Programında yer alan  “Lojistik Koordinasyon Kurulu” bir an önce kurulmalıdır. 

Avrupa bizim en önemli ticari partnerimiz. Avrupa'ya yapılan ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payı %50 civarında. Ancak Gümrük Birliği anlaşmasından doğan büyük sıkıntılarımız var. Bütün mallar serbest. Ancak malları taşıyanlar vizeye tabi. AB ile ticari ilişkilerimizin yeniden ele alınması gerekiyor.  Avrupa Birliği Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan “AB ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Bir Anlaşmanın Ekonomik Etkisi Üstüne Çalışma”ya dikkatinizi çekmek istiyorum. Söz konusu çalışma Türk taşımacılarının AB üyesi ülkelerde karşılaştığı en önemli sorun olan geçiş belgesi kotaları, mod ve güzergah zorlamaları ve bu engeller nedeniyle artan maliyetler ve haksız rekabet uygulamalarına karşı farkındalık oluşturulması açısından son derece önemli.

Ortaya konulan çalışmanın artılarını ve eksileri ülkemiz için iyi değerlendirmeli.  Bu noktada bize düşen bir görev varsa Birliğimiz, üniversitemiz ve düşünce kuruluşumuz TEPAV ile sizlere yardımcı olmaya hazırız.”
 
TOBB Rusya Masası

TOBB bünyesinde kurulan Rusya Masası’na da değinen Halim Mete “Türk iş adamlarının Rusya’da yaşadıkları sıkıntıların ilk elden öğrenilmesi ve yetkili makamlar nezdinde çözüm bulunabilmesi amacıyla “Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası” kurduk. Birliğimiz web sayfasında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Burayı daha sık kullanırsa ortaya çıkan sorunlara hızlı çözümler bulabiliriz” dedi.

Diğer konuşmacılar

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ise, TOBB İkiz Kuleler'deki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Lojistik Koordinasyon Kurulu'nun en kısa zamanda kurulacağını, söz konusu kurulla ilgili hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

Aydın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ortaklığıyla kara sınır kapılarının modernizasyonun yapıldığını anlatarak, bunların çok önemli olduğunu söyledi. Aydın, AB şartı olan sayısal takograf konusunda yapılan ortaklığın çok güçlü bir performans gösterdiğine işaret etti.

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu da 2023 ihracat stratejisi ile Onuncu Kalkınma Planı kapsamında hazırlanan öncelikli dönüşüm programlarından Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı'ndaki lojistik hedeflerini gerçekleştirmek için beklemeden yola koyulmak gerektiğini söyledi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın