Halim Mete Darbe Girişimini Değerlendirdi

TOBB/Mete: Bilgi kirliliği süratle giderilmeli

 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, İktisadi Kalkınma Vakfının 54. Olağan Genel Kurulu açılışında yaptığı konuşmada, TOBB'un, darbe girişimi kamuoyuna yansıdığı anda, süratle demokrasinin, seçilmiş meşru yönetimin yanında yer aldığını, darbe girişimini tanımayacağını tüm dünyaya ilan ettiğini anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk andan itibaren, yurt dışında birlikte çalıştığımız iş dünyası kurumlarından destek mesajları alıyoruz. Biz de Türkiye’deki gelişmeler konusunda yurt dışındaki muhataplarımıza objektif ve güncel bilgiler veriyoruz. Türkiye’de yaşananları anlatıyoruz. Türkiye'nin bu ortamdan süratle çıkacağını, olağan koşulların ülkeye hakim olacağını belirtiyoruz. Zira görüyoruz ki ülke dışında ciddi bir bilgi kirliliği var. Bu bilgi kirliliğinin süratle giderilmesi gerekiyor. Bilgi kirliliği veya yanlış ve maksatlı bilgi akışının ülkemize zarar vermesinin önüne geçmeliyiz.

Bu vesileyle iş dünyasından gördüğümüz destek ve dayanışma mesajlarının yurt dışındaki siyasilerden, ülke liderlerinden gelmemesi bizi üzüyor. Burada da varsa yanlış anlaşılmaları, bilgi eksikliğini süratle gidermeliyiz. Bu darbe girişiminin ülkemiz demokrasisine, iş yapma ortamına, ekonomisine daha fazla zarar vermesinin önüne geçmeliyiz. Olağanüstü Hal döneminin çok iyi değerlendirilerek, ülkemiz demokrasinin ve kurumsal altyapısının güçlendirilmesi yönünde ciddi adımların atılması gerekir. Bu açıdan, Avrupa birliği (AB) ile ilişkilerimizin sürdürülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Mete, yaşı dolayısıyla 1960 ve 1980'i gördüğünü, 1960'ta bir tek silah atılmadığını, kimsenin ölmediğini, 1980'de de kimsenin yaşamını yitirmediğini ama bu olayın farklı olduğunu belirtti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminde ise halka ait silahların, uçakların kullanıldığını, Meclisin hem üstten hem de yandan tarandığını anlatan Mete, "Milletvekilleri oradaydı. Başbakan'ımız sesini duyduk, 'Çok şükür sağ' dedik, peşinden 1. Ordu Komunatanı'mızı duyduk sevindik. TRT karardı, bir hanımefendi çıktı, 'Şunun suratına bak, ne kadar soğukkanlı, bu da onlardan dedik' halbuki kadıncağızı konuşturuyorlardı. Birisini bekliyorduk, birisi nerede, kim o birisi. İşte o birisi telefonun görüntüsünde Hande Fırat'ın elinde göründü. İşte o liderdi, 'Çıkın' dedi. 8 dakika geçmedi, herkes sokaktaydı. Lider o idi, halk da bu idi." diye konuştu.

Mete, bu kapsamda İKV’nin gelecek dönem faaliyet planını revize etmesinin büyük önem taşıdığını dile getirerek, "Tabii ki bir yandan son dönemdeki gelişmelere yönelik bu çalışmalarımızı sürdürürken diğer taraftan da orta vadeli gündemimize devam edeceğiz. Bu da AB üyelik sürecidir. Bu süreç kapsamlı reformlar gerektiriyor." dedi.

Atılması gereken daha fazla adım, yapılması gereken daha çok reformun olduğuna dikkati çeken Mete, "Türkiye'nin bu reformları gerçekleştirme kararlılığında olduğunu da biliyoruz. Vize serbestisi diyaloğunu bir an önce tamamlamalıyız. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu gündemimizde. Bu konudaki beklentimiz, atılacak adımların toplumun tüm kesimleriyle kurulacak yakın istişare ve diyalog sonrasında ortak akılla belirlenmesidir. Öte yandan AB ile ABD arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Müzakereleri'nin dışında kalmamalıyız." görüşünü de paylaştı.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın