Türkiye’nin en akıllı ve çevreci fabrikası Rize’de inşa ediliyor

ÇAYKUR tarafından Türkiye’nin en akıllı ve çevreci fabrikası Rize’de inşa ediliyor

 

 

ÇAYKUR tarafından Türkiye’nin en akıllı ve çevreci fabrikası Rize’de inşa ediliyor.
ÇAYKUR tarafından Rize’nin İyidere ilçesinde inşa ettirilen modern çay paketleme fabrikasında çalışmalar tüm hızı ile devam ediyor. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geçtiğimiz gün yardımcıları ile birlikte inşaatta incelemelerde bulundu. Sütlüoğlu, burada yaptığı açıklamada fabrikanın çevre dostu ve akıllı bir fabrika olarak inşa edildiğini belirterek “Yeni Paketleme Fabrikamızda teknolojiden en üst seviyede faydalanıyoruz. Paketleme Fabrikamızda yer alacak olan akıllı depo, otomatik yükleme ve boşaltma sistemi ile çalışacak. Otomatik yükleme ve boşaltma sisteminde tüm işlemler hiçbir şekilde insan eli değmeden ve daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Teknoloji, zamanı daha verimli kullanım açısından bize büyük fayda sağlayacak. Akıllı depomuzun kapasitesi, 29 bin 109 adet çay paletinden oluşmakta. Çelik raf sisteminden meydana gelen akıllı depo 169 bin 161 metreküp toplam hacme sahip, dünyanın en kapsamlı çay paketleme fabrikasını Rizemize yapıyoruz’’ dedi.

Çevreci fabrika
İnşası devam eden çay paketleme fabrikası kullanılan çevreci teknoloji ile Türkiye’nin en çevre dostu fabrikalarından birisi olarak gösteriliyor. Fabrikanın çatısı güneş panellerinden oluşacak. Fabrika ihtiyacı olan enerjinin büyük bir bölümünü çatısında bulunan güneş panellerinden elde edecek. Ayrıca sahilde inşa edilen fabrikaya denizden alınan su taşınarak borular vasıtası ile iklim farklılıklarından yararlanılarak kışın ısıtma yazın ise soğutma sağlanacak. Bu şekilde enerji tasarrufu da sağlanmış olacak. Binanın çatısında toplanan yağmur suları akarlara verilmeyerek depolanacak ve binanın temizliğinde kullanılacak. Bu şekilde su tüketiminden de tasarruf elde edilmiş olacak.

Akıllı fabrika
Çay paketleme fabrikası inşası tamamlandıktan sonra kurulacak akıllı sistemler ile Türkiye’nin en akıllı fabrikası olacak. Binanın tüm hacimleri cebri yolla iklimlendirilecek. Tüm hacimlerin ısı, nem ve konfor değerleri sabit olacak. Ana iklimlendirme merkezinde tüm bu değerler kontrol edilecek. Yarı mamul çay tamamen el değmeden ve insan faktörünü büyük oranda devreden çıkararak tam otomasyonlu biçimde mamul hale getirilerek depoya robotik sistemle konulacak. 169 bin 161 metre küp depolama alanına sahip olacak depoda her şey bilgisayar programları ile işletilecek. İnsansın depoda 29 bin 109 adet palet yer alacak. Depolanacak ürünler üzerlerinde ki kare kodlara göre akıllı bir sistem ile türüne, kilosuna ve diğer özelliklerine göre hızlı bir şekilde depolanacak.
Yapımı devam eden fabrika tamamlandığında 40 bin 859 metre kare kapalı alana sahip olacak. Tabanı 7 bin 528 metrekare alanı kaplayacak. 4 kattan oluşacak fabrikanın yüksekliği 40 metre olacak ve birbirine bitişik beş bloktan oluşacak.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 1 0
    {usertitle}

    ms

     24 Ağustos 2016 05:46
         

    Fabrikanın akıllı veya  aptal olması  çök önemli değil. işlevi ve üretimi, sürdürülebilir kaliteli üretimi, karlılıği vs...vs. önemlidir. olaya duygusal yaklaşmayınız. kıstırdınız bir alana ki  hak getire

    . akıllı olsa neyazar.saygılarla

     

Yorum Yapın