Karadeniz'de Balıkçılık S.O.S Veriyor!

Kıyı balıkçılığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

 

 
Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arslan: "Karadeniz'de balık çeşidinin azalması ile yüzlerce yıldır bölgede yapılan kıyı balıkçılığı giderek cazibesini kaybetmekte. Bir kaç yıl içerisinde yüzlerce insanın geçim kaynağı olan bu meslek korkarım ki yok olabilir"

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arslan, "Karadeniz'de balık çeşidinin azalması ile yüzlerce yıldır bölgede yapılan kıyı balıkçılığı giderek cazibesini kaybetmekte. Bir kaç yıl içerisinde yüzlerce insanın geçim kaynağı olan bu meslek korkarım ki yok olabilir" dedi.

Arslan,  yaptığı açıklamada, Karadeniz'de kirlilik, bilinçsiz avlanma başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı onlarca olan balık türünün bugünlerde birkaç çeşide indiğini söyledi.

 

 
Balık türlerinin azalması ile kıyı balıkçılığının da cazibesini kaybetmeye başladığına dikkat çeken Arslan, "Kıyı balıkçılığı Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en başlı geçim kaynaklarından birisi. Özellikle de yüzlerce yıldır bölgede insanlar geçimlerini bu meslekten sağlamakta. Ancak son yıllarda Karadeniz'de balık çeşidinin azalması ile bu meslek cazibesini yitirmeye başladı" diye konuştu.

Kıyı balıkçılığının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına işaret eden Arslan, şunları kaydetti:

"Denizde balık çeşitleri azaldı. İnsanlar bu meslekten artık geçimlerini zar zor sağlıyorlar. Hal böyle olunca da bu meslek terk edilmeye başlandı. Artık rızklar başka alanlarda aranıyor. Kıyı balıkçılığı halen belli bir yaşın üzerindeki insanlar tarafından sürdürülüyor. Genç nesiller tarafından meslek olarak görülmüyor, tercih edilmiyor. Alttan yeni yetişen kimse yok. Bu durum mesleğin geleceği için tehlike oluşturmakta. Bir kaç yıl içerisinde yüzlerce insanın geçim kaynağı olan bu kıyı balıkçılığı korkarım ki yok olabilir. Kıyı balıkçılığı böyle giderse yok olan meslekler arasında yerini alacak."

Arslan, kıyı balıkçılığının yeniden canlanmasını istediklerini, bunun için devletten yardım beklediklerini vurgulayarak, "Biz devletten kıyı balıkçıları için teşvik başta olmak üzere çeşitli destekler bekliyoruz. Maliyetlerimiz çok yüksek. Balık çeşitleri de iyice azaldı. Destekler ve teşvikler sağlanırsa yeniden kıyı balıkçılığı canlanacaktır" dedi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın