Çoşandere Alabalık Üretim İstasyonu Derelere Can Veriyor

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" ile; orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan doğal alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması hedefleniyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü`nün "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesi kapsamında Trabzon Altındere Milli Parkı girişinde Çoşandere Deresi üzerinde kurulu olan ve 2005 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Alabalık Üretim İstasyonu derelerimize can veriyor.

Yavru üretimi yapılması planlanan ildeki su kaynağından (dere/göl) örnekleme yöntemi ile anaç doğal balıklar temin edildiğini dile getiren Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Resul DOĞAN, karantina/sağlık taramalarının ardından istasyona alınan balıkların stres faktörlerinden uzaklaştırılarak yapay beslenmeye alıştırıldıklarını ve titiz bir takiple çoğaltılarak 6-9 aylık erişkinliğe ulaştıklarında alındıkları derelere bırakıldıklarını dile getirdi.

Yurt genelinde 16 ile ait ( Trabzon,Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Ardahan, Artvin, Tunceli, giresun, Ordu, Bolu, Rize, Sakarya, Zonguldak, Tekirdağ, Konya ) 48 su kaynağına can veren istasyon ile; orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan doğal alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif balık avcılığının geliştirilmesi ve orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması amaçlıyor.

Karadeniz Alabalığından Anadolu Alabalığına, Abant Alabalığından Aras Alabalığına kadar birçok alabalığın üretilerek derelerimize kazandırıldığını dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdür Yardımcısı Cüneyt ALOĞLU "2014 yılı için 1.163.000 yavru balığı, anaçların alındığı su kaynaklarına salınımı gerçekleştireceğiz" diyerek Bakanlığın derelerdeki canlılığa olan katkılarına dikkat çekti.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın