Turistlerin Doğu Karadeniz'e ilgisi artıyor

Turistlerin Doğu Karadeniz'e ilgisi artıyor
- Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu:
"Dünya genelinde, Avrupa'nın başkenti sayılan Brüksel'de bile terör saldırılarının olabildiği bir dönemde Doğu Karadeniz'de ve Trabzon'da bir rezervasyon iptali yoktur"

 

 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, dünyada ve Türkiye'de yaşanan terör olaylarına rağmen turistlerin Doğu Karadeniz'den vazgeçmediğini ifade ederek, "Dünya genelinde, Avrupa'nın başkenti sayılan Brüksel'de bile terör saldırılarının olabildiği bir dönemde Doğu Karadeniz'de ve Trabzon'da bir rezervasyon iptali yoktur" dedi.

Yeni turizm sezonunun başlaması sebebiyle Büyükşehir Belediye Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında turizmde örnek olmaya çalıştıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, Doğu ve Orta Karadeniz'de Sinop'tan Artvin'e, Trabzon'dan Bayburt'a kadar tüm ilerin turizm konusunda ortak hareket etmesi gerektiğine dikkati çekti. Gümrükçüoğlu, şöyle dedi:

"Doğu ve Orta Karadeniz olarak turizmde birbirimizin bütün destinasyonlarını hep beraber öne çıkarmalıyız. Biz bölge olarak kalkınıp dünyanın en önemli turizm bölgelerinden biri haline ulaşacağız. Bizim Rizemizin Ayder'i de Artvinimizin Borçka'sı da Hopa'sı da, Giresun'un Tamdere'si de en güzel yerimizdir. Ordumuz da Samsunumuz da Sinopumuz da öyledir. Bizim Kümbet Yaylamız da Sultan Murat Yaylamız da Uzungölümüz, Sümela Manastırımız da öyledir. Gümüşhane'nin Santa Antik Kenti de öyledir. Yani bütün değerlerimiz bütün bölgenin değerleridir" dedi.

Turistlerin tüm illeri kapsayan organizasyonlarla yörede en az 8-10 gün konaklamasının sağlanması gerektiğini belirten Gümrükçüoğlu, "Bunun için hizmete sokacağımız Kayabaşı'nı, Hıdırnebi'yi, bitmek üzere olan Sera Gölü'nü mü Sümela'yı mı sayalım? Veya Rize'den Fırtına Vadisi'ni mi sayalım? Hepsi bizim. Yöredeki tüm illerle hep beraber yöredeki tüm turizm değerlerini methederek, ön plana çıkartarak bu bölgeyi dünyanın bir turizm merkezi haline getirmek hepimizin vazifesidir" değerlendirmesinde bulundu.

-Sümela Manastırı için UNESCO'ya başvurulacak

Gümrükçüoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Sümela Manastırı'nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) dünya mirası olarak sunulması için yaptıkları girişimin incelendiğini aktardı. Gümrükçüoğlu, "Ankara'da yaptığım görüşmelerde ilgili genel müdürümüz Sümela için hazırladığımız teleferik projesi için 'Bunu önce UNESCO ile görüşelim, belki teleferikten vazgeçmek pahasına Sümela'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesini tercih edeceksiniz, belki teleferiği uygun şekilde yapmanızı kabul edecekler' dedi. Onun için bu tür konularda çok dikkatli adımlar atıyoruz." diye konuştu.

Sümela'nın UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne girmesi halinde manastıra dünyadaki ilginin artacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, Uzungöl, tarihi Ayasofya, Akçaabat ilçesindeki Orta Mahalle evleri, Çal Mağarası, Atatürk Köşkü'nü ve yaylaları korumaya çalıştıklarını, gelecek yıl hizmete girecek Trabzon Botanik'i bitirmeye çalıştıklarını anlattı.

Trabzon'un bütün bölge turizmini desteklediğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Trabzon yörede turizmde biraz daha ön planda. Kentimiz son yıllarda özellikle Körfez turizmi açısından sayısal olarak önemli bir artışa ulaştı. Turist sayılarımızda her yıl bir önceki yıla nazaran artışımız var. İlimizde, son 5 yılda 10 kattan daha fazla turist sayısı artışı oldu. Gelen turistleri memnun ediyoruz ki bu artış oluyor. Onları buraya getiren tabiatın güzelliği, bakir bir yemyeşil alan, konaklama tesislerimiz, kendilerini rahat hissetmeleri ama güler yüzlü insanımız ve esnafımız da aynı zamanda." 

-Turistlerin, Karadeniz'e ilgisi artıyor 

Trabzon'da geçen yıl ve bu yıl turistlerin konaklama sürelerinin ve ortalama kişi başına harcamanın arttığını da dile getiren Gümrükçüoğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Trabzon'a Körfez ülkelerinden 2010 yılında 30 bin, 2011 yılında 65 bin, 2012'de 130 bin, 2013'te 190 bin, 2014'te 260 bin, 2015'te ise 410 bin turist geldi. Dünya genelinde, Avrupa'nın başkenti sayılan Brüksel'de bile terör saldırılarının olabildiği bir dönemde Doğu Karadeniz'de ve Trabzon'da bir rezervasyon iptali yoktur. Bu çok sevindirici sonucun yöredeki tüm illerimizin gayretleri ile tamamen 2016 yılı boyunca da gerçekleşmesini sağlamaya çalışmamız lazım."

Gümrükçüoğlu, yörede sadece Trabzon'un 2015 yılında Körfez turizminden aldığı payın Türkiye genelinde alınan payın yüzde 20'sine ulaştığını söyledi. 

-Körfez turistleri Karadeniz'e fındık kadar gelir bıraktı

Gümrükçüoğlu, Trabzon'a gelen Körfez turistlerinin ortalama kişi başı 3 bin dolar harcadığını, kente 1 milyar 300 milyon dolar turizm geliri sağlandığını, yöredeki fındık ihracat rakamının da bu miktarda olduğunu, turistlerin geçen yıl ortalama 8 gün kentte kaldığını, ilde turizm seyahat acentesi sayısı 2010'da 53 iken 2016'da 114'e ulaştığını dile getirdi. 

İlde turizm yatırımları yapıldığını ve kenti geçen yıl 2 milyon 891 bin 774 kişinin ziyaret ettiğini anlatan Gümrükçüoğlu, şunları belirtti:

"Biz bu 3 milyon turistin çevre illerini de ziyaret etmesi için gerekli tanıtımları yapıyoruz. Trabzon'a 2015 yılından Körfez ülkelerinden gelen turist sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 157,6 artış yaşandı. Sümela Manastırı'nı 2014 yılında 585 bin turist, 2015 yılında 625 bin 200 kişi, Trabzon müzelerini 2014 yılında 619 bin 343 kişi, 2015 yılında 660 bin kişi, Çal Mağarası'nı 2014 yılında 28 bin 10 kişi, 2015'te ise 29 bin 3320 kişi ziyaret etti, Şuanda Trabzon'daki otel ve tesislerde 3 bin 759 oda, 7 bin 681 yatak kapasitemiz mevcuttur." 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın