"ÇAYKUR'un özelleşmesi gündemde değil"

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu:
- "Bu sene 650 ton ilave kapasiteyi mevcut kapasitemizin üzerine ekleyerek yeni sezona gireceğiz. Toplam kapasitemiz bu ilaveyle 8 bin 650 ton olacak"
- "2015 yılını rekor bir satış cirosuyla kapattık. Burada da bir rekor var. 2 milyar 46 milyon 38 bin liralık satış gerçekleştirdik. İlk defa bu seviyeyi yakalıyoruz"

 

 

 

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Bu sene 650 ton ilave kapasiteyi, mevcut kapasitemizin üzerine ekleyerek yeni sezona gireceğiz. Toplam kapasitemiz bu ilaveyle 8 bin 650 ton olacak." dedi. 

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Brifing Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 2016 yılında rekor kırarak 681 bin ton yaş çay aldıklarını söyledi.

Yaş çay ödemelerinde toplamda 1 milyar 76 milyon lira ödeme yapıldığını ifade eden Sütlüoğlu, "Bu bir rekor ödemedir. Özel sektör ise 641 bin 754 ton yaş çay aldı. Beyaz çay olarak biz 810 kilo beyaz çay filizi alarak 207 kilo beyaz çay ürettik. Özel sektör ise 300 kilo beyaz çay filizi alarak 75 kilo beyaz çay üretti. Toplamda ise 382 kilo beyaz çay üretimi gerçekleştirildi." diye konuştu.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR personeline maaş ve ikramiye olarak 35 milyon lira ödeme yapıldığını belirterek, "118 milyon lira budama bedeli ödendi. 159 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı. Organik üretime destek olarak 22 milyon lira ödendi. ÇAYKUR olarak toplamda yapılan ödeme 1 milyar 410 milyon liradır." ifadesini kullandı.

Kapasite artışlarına devam ettiklerine dikkati çeken Sütlüoğlu, "Bu sene 650 ton ilave kapasiteyi, mevcut kapasitemizin üzerine ekleyerek yeni sezona gireceğiz. Toplam kapasitemiz bu ilaveyle 8 bin 650 ton olacak. Daha önce 6 bin 600 ton olan kapasitemiz  8 bin 650 tona çıkıyor. 2 bin tonluk ilave kapasiteyi gerçekleştiriyoruz. Bu toplamda 20 fabrika demektir. Pazar ilçemizde 400 tonluk fabrikamız hızlı şekilde devam ediyor. Önümüzdeki sene, orayı da yetiştirerek devreye alacağız. Gelecek sene kapasitemiz 9 bin tonu bulacak. Belki de bunun üzerine çıkabileceğiz." dedi.

Sütlüoğlu, 2015'in dünyanın ekonomik kriz geçirdiği bir yıl olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Ülkemizde ekonomik kriz daha hafif de olsa hissedildi. Türkiye'de yüzde 20-30 arasında şirketler planlarını satış programlarını daraltarak revize etmek zorunda kaldı. Satışlarını azalttılar. Bu kriz senesini daha sancısız şekilde atlatmanın çarelerini aradılar. Biz ise 2015 yılını rekor bir satış cirosuyla kapattık. Burada da bir rekor var. 2 milyar 46 milyon 38 bin liralık satış gerçekleştirdik. İlk defa bu seviyeyi yakalıyoruz. Geçen yılın cirosu ise 1 milyar 959 milyon liraydı. Geçen yılın cirosunun da üzerine çıktık. Bütün bu piyasadaki olumsuzluklara rağmen bunu gerçekleştirdik. Çay ve Didi'de toplam satışımız 216 bin tondur. Bunun 126 bin tonu çay, 95 bin tonu da Didi'dir. Toplamda 216 bin tonluk satış gerçekleştirdik. Bu da önemli bir satıştır."

- Çay ve soğuk çay "Didi" satışları

Çay ve Didi olarak toplamda 12 bin 500 ton ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"Geçen sene iç pazarı doyurmaya çalışmıştık. Mayıs ayından sonra dış pazarlara yöneldik. Yıl sonuna kadar da 48 ülkeye ulaştık. Didi'de ihracattaki satışımız 7 bin 500 tondur. Çaydaki satışımız ise 5 bin 3 tondur. Burada asıl önemli olan, satıştaki ciromuzda ciddi artış var. Geçen sene 38 milyon 582 bin liralık ihracat gerçekleştirmiştik. Bu sene ise toplamdaki ihracat rakamımız 87 milyon 500 bin liradır. Yüzde 101'lik ihracatta ciro artışımız var. Normalde miktar olarak çaydaki artışımız yüzde 20-25 olmasına rağmen ciroda çok ciddi bir artış var. Bunun nedeni de ihracattaki fiyatlarımızı revize etmemiz, artık karlı hale getirmemiz ve daha önemlisi katma değeri yüksek ürünleri de ihracat programına almamız. Bu aynı zamanda iç pazar için de söz konusudur. İç pazardaki ciro artışlarının nedeni de budur. İç pazarda katma değeri yüksek, ÇAYKUR'u daha karlı hale getiren ürünlere ağırlık veriyoruz.

Artık başımızı suyun üzerine çıkardık. İnşallah bu yükselişimiz devam edecektir. Bu sene bilançoyu 22 milyon 670 bin 423 lira bir karla kapattık. Bu sene karımızı geçen seneye göre yüzde 88 artırarak sezonu bitirmiş olduk. Bu karı yaparken de geçen sene 3 bin 500 işçi kardeşimizi de kuruma aldık. Bunların bize maliyeti yaklaşık 50 milyon liradır. Bu ilave maliyete rağmen biz bu karı gerçekleştirme başarısını gösterdik."

- Kılıçdaroğlu'nun Rize ziyareti

Sütlüoğlu, bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Rize'de düzenlenen çay panelinde sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiğini, bu konuda bir değerlendirmesi olup olmayacağını sorması üzerine, "Tam olarak ne konuştuğunu bilemiyorum. Bahsedilen hususlar zaten bizim yaptığımız çalışmalar. Organik çay, çay alımındaki randevulu sistem, özel sektörün disipline edilmesi, vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi yolundaki çalışmalar, çaylıkların yenilenmesi. Bütün bunlar zaten bizim içinde bulunduğumuz ve yürüttüğümüz çalışmalardır." ifadesini kullandı.

Çay kanununun zaten gündemlerinde olduğunu dile getiren Sütlüoğlu, "Çalışmalarımız da devam ediyor. Onların söylediği bizim söylediğimizden farklı değil. İnşallah bu kanun tasarısı Meclis'e geldiği zaman onlar da destek verir. Sözlerinin gereğini yaparlar. İttifakla bu kanun Meclis'ten geçer. Burada yapılmak istenen üreticinin korunmasıdır. Üretici odaklı çalışma yürütülüyor. Özel sektörün de vatandaşı mutlu edecek uygulamanın içine sokulmasıdır. Özel sektörün ÇAYKUR'dan daha ucuza çay almamasıdır. Ödemelerin nakit olarak kısa sürede yapmasıdır. Son birkaç yıldır ÇAYKUR olarak uyguladığımız politikalarla zaten büyük oranda bunları gerçekleştirdik. Bunları bir yasal zemine oturtursak kalıcı ve uzun vadeli olur." değerlendirmesinde bulundu.

- "ÇAYKUR'un özelleşmesi gündemde değil"

Sütlüoğlu, ÇAYKUR'un özelleştireceği iddialarına da değinerek, "Yabacılara peşkeş çekilecek gibi gerçekle ilgisi olmayan şeyler. Düşünülen ve tasarlanan, kurgulanan şeyler. Böyle bir şey yok. ÇAYKUR'un özelleşmesi gündemde değil. Böyle bir şeye vatandaşın endişelenmesine gerek yok. Vatandaşın korkuları ile de oynamasınlar. Çay üzerinden siyaset yapmayalım. Çaya hep beraber sahip çıkalım." diye konuştu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 1 0
    {usertitle}

    ozzzzzzzzzan

     19 Nisan 2016 10:18
         

      selam 

      çaykur genel müdürü iyi güzel konuşuyorsundan senin mevsimlik işçin aç şu anda şunu yaptık bunu yaptık iyi reklam yapıyor arkadaş zaten siyasetçi.

Yorum Yapın