Çamburnu Yangını Kalıcı Bir Zarar Vermedi!

TRABZON'un Sürmene İlçesi'nde, dünyada sarı çam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği iki nadir alandan biri olan Çamburnu mevkiinde çıkan yangın sonrası bölgede teknik uzmanlar tarafından inceleme yapıldı.

 
Yangının orman içindeki çalılık örtü alanında etkili olduğu ve kabukları yanan boylu sarı çam ağaçlarına kalıcı bir zarar vermediği belirlendi.Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Türkiye Orman Derneği üyelerinden oluşan teknik ekip Çamburnu mevkiinde incelemelerde bulundu. Orman Mühendislerinden oluşan heyetin incelemesinde, 5.1 hektarı Tabiat Parkı olan 100 hektarlık sarı çam ormanındaki yangının 25 hektarlık alanda etkili olduğu belirlendi. Yangının orman içindeki çalılık örtü alanında etkili olduğu ve kabukları yanan boylu sarı çam ağaçlarına kalıcı bir zarar vermediği ve ağaçların canlılığını koruduğu saptandı.


"ENDİŞE EDECEK BOYUT YOK"


Heyette yer alan Türkiye Ormancılar Derneği Trabzon Temsilcisi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cantürk Gümüş, sarı çamların büyük ölçüde sağlıklı olduğunu belirterek, "Bir örtü yangını şeklinde gelişmiş. Örtü yangını rüzgarın etkisiyle alana biraz zarar vermiş. Önümüzdeki bahardan itibaren alanın yeniden yemyeşil hale geleceğini değerlendiriyoruz. Büyük ölçüde endişe edecek bir boyut yok. Ağaç kabuklarında hafif yanıklar var. Esas ağacın su alış verişini ve canlılığını oluşturan kısmın yaşadığını görüyoruz. Mart ayından itibaren ağaçlar canlanacak ve yemyeşil olacak" dedi. Cantürk, kamuoyunda alanın farklı alanlar için kullanılacağı söylentilerinin yayıldığını belirterek, "Bunun doğru bir değerlendirme olduğunu düşünmüyoruz. Yanan alan orman kanununa göre hemen muhafaza altına alınır. Muhafaza ormanı ilan edilir ve kimse buraya dokunamaz. Başka bir amaçla kullanmak istiyorsanız yakmak en son düşünülecek formül olur" ifadelerini kullandı.

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın