Karadeniz'de Balıkçılık Çalıştayı

Karadeniz'de Balıkçılık Çalıştayı
- TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu:
- "Türkiye’nin balık üretiminin yüzde 80’ine yakını Karadeniz Bölgesi’nden sağlanıyor"

 

 

 

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından düzenlenen Karadeniz’de Balıkçılık Çalıştayı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.
Çalıştayın açılışına Trabzon Valisi Yücel Yavuz, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, bilim adamları ve sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgedeki balıkçılık sektörünün artık ülke ihracatında da önemli bir yer tutmaya başladığını kaydetti. Hacısalihoğlu “Türkiye’nin balık üretiminin yüzde 80’ine yakını Karadeniz Bölgesi’nden sağlanıyor. Ayrıca sektör 250 binin üzerinde istihdamın bağlı olduğu bir işkolu. Bu durum bölgemiz adına da çok önemli bir konu. Sektörün gelişmesiyle ilgili kurum ve kuruluşların yaptıkları çalışmaları detaylı şekilde takip ediyoruz. Ekonomik açıdan baktığımızda bizim üyelerimizi yakından ilgilendiren bir konu. Bu nedenle sektörün gelişmesine de katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Başkan Hacısalihoğlu, bakanlığa sunulan Balıkçılık Sektöründe Kümelenme Projesi isimli bir çalışmaları olduğunun da hatırlatarak “Bu projeyle amacımız sektörün gelişmesi, pazarlamadan eğitime kadar uluslararası standartlara erişmesi. Yaklaşık 1.5 milyon TL’lik geniş kapsamlı bir proje. Önümüzdeki günlerde sektörde çalışanlar ve sektörün tüm etkili kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütmeye başlayacağız. Balıkçılık tüm dünyada olduğu gibi bizde de gelişiyor ama sorunlarıyla birlikte büyüyor. Sektörde çalışan ve ekonomiye katkı sağlayan üyelerimizin gerekli kanuni düzenlemelerle önlerinin açılmasını diliyoruz. Yapacakları altyapı yatırımlarında gerekli kredilere ulaşmaları için gerekli altyapılar oluşturulmalıdır. Sektör temsilcilerinin ulusal ve uluslararası faaliyetlerde önünün açılması gerekmektedir. Sektördeki üyelerimiz sadece Karadeniz veya Türkiye değil, sınırları aşarak Karadeniz’in diğer ülkeleri, Afrika gibi bölgelere açılıyorlar. Yatırımlara hazırlanıyorlar. Bu ülkelerde de yapacakları yatırımlarda korunmaları adına devletimizin atması geren bazı adımlar var. Çünkü buralarda korumasız kalabilirler. Sektör sınırları aşmıştır. Uluslararası pazarlarda gereğini yapmak peşindedirler. Gerekli desteklerin sunulmasını üyelerimiz adına talep ediyoruz” diye konuştu.
Çalıştayda bilim adamları, Karadeniz’deki balıkçılık sektörünün gelişimi, sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili çeşitli sunumlar yaptı.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın