Festival İçin Boğalar Nallandı!..

Çocukları gibi sevdikleri boğalarını nallayarak festivale hazırlıyorlar
- Artvin’de boğaların nallanması ilginç görüntülere sahne oldu

 

 

 

Artvin merkez ve ilçelerinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşleri, bölgede büyük bir sektör oluşturmuş halde. Baş, başaltı, büyük orta, küçük orta, ayak ve deste olmak üzere 6 kategoride gerçekleştirilen boğa güreşleri sadece Artvin halkının değil bölgeye gelen turistlerinde ilgi odağı. Artvin’in Kafkasör yaylasında gerçekleşen ve bölgenin en geniş kapsamlı Boğa güreşleri ise Artvin’in turizm kaynaklarından bir tanesi.
Durum bu olunca Artvinliler için yıllardır vazgeçilmez olan boğa güreşlerine hazırladıkları hayvanları da evlatları gibi değerli. Bu yıl 1 Temmuz’da başlayacak olan Kafkasör Festivaline hazırladıkları boğaları yumurta, kuru üzüm gibi özel yemlerle besleyen boğa sahipleri, aynı zamanda boğalar spor yaparken ayakları incinmesin diye de nallama işlemi yaptırıyor.
İlk kez nal çakılacak hayvanların ayakları temizlendikten sonra nal çakma işlemleri gerçekleştiriliyor. Daha önce nal çakılmış hayvanlarda ise eski nal sebebiyle uzayan veya çürüyen tırnak kesildikten sonra hayvanın ayağı güzelce temizleniyor. Temizleme işlemi ise suntıraç ismi verdikleri malzeme ile kazıtılarak gerçekleştiriliyor. Kazıtılan ayağa en uygun nal seçildikten sonra nallama işlemi başlıyor. Özel nal çivileri ile ayağa çakılan nallardan artan çiviler ise itina ile kesiliyor. Böylelikle arkadan çıkan çivi hayvana zarar vermemiş oluyor. Çakma işlemi bittikten sonra ise naldan arta kalan tırnaklar zımpara yardımı ile naldan dışarıya taşmayacak şekilde zımparalanıyor ve boğa spora ve güreşlere hazır hale geliyor.
Günde 5,6 km koşan boğarı rahat koşa bilmeleri için ayaklarına nal takılıyor. Fiyatlar 20-50 bin lira arasında değiştiği boğalara nal çakma işlemi için Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Derneği tarafından Aydın’dan özel olarak nalbant ustası getirtildi.
Hayvanların daha sağlıklı şekilde nallanması için makine yaptırdıklarını kaydeden için Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylarını Koruma Derneği Başkanı Erkan Keskin, “ Bu bölge kırsal bir bölge olduğu için hayvanların ayakları daha çok tahribat görüyor. Bu tahribatı engellemek için boğaların nallanması bizim için zorunlu hale geldi. Nallama işlemin profesyonelce yaptırmak için Aydın’dan nalbant çağırdık. Yılda iki kere Artvin’e geliyorlar” dedi.

 

 
Ayakların törpülenip nallanmasının hayvanların canını yakmadığı belirten Keskin “ Bu işlem ölü dokuların temizlenmesi aşamasıdır. Çaktığımız nallarda spor aşamasında hayvanı, taş, çivi, cam gibi maddelerden koruyor” diye konuştu.
Aydın’dan boğalara nal çakmak için Artvin’e gelen ve baba mesleği olan Nalbantlığı büyük bir keyifle devam ettirdiğini dile getiren Özcan Ersoy “Artvin’de talep olduğundan, boğalara nal çakmak için geliyoruz. Kişilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Atlarımız, boğalar, tosunlar nalsız olmaz. Bunlar gezdiği zaman ayak yıpranma aşamasına geçiyor, yıprandığı zamanda yürüyemez hale geliyor. O yüzden bizde nal çakıyoruz, kendine güveni yerine geliyor, gezmesi daha rahat oluyor. Tırnak uzunsa tırnağını kesiyoruz ona göre nalını çakıyoruz ayağına. Yarım saat falan sürüyor bu işlem. Eski nal olduğu zaman tırnak uzama yapıyor. O tırnak uzadığı zaman çürük tarafını alıyoruz, tekrar yeni nalı çakıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Çocuğun tırnağını keserken ne kadar acırsa o kadar acır
Boğası nallanırken boğasını severek, konuşarak sakinleştirmeye çalışan Erhan Keskin’in tavırları ise boğa sahiplerinin hayvanlarına gösterdiği özeni gösteriyor. Keskin boğaların nallanırken acı çekmediğini dile getiren boğa sahibi “Çocuğun tırnağı kesilirken ne kadar acı çekiyorsa o kadar acıyordur. Yoksa bu kadar uslu durmaz” şeklinde konuştu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın