HALK EĞİTİM BÜNYESİNDE İLK KEZ ARMONİKA KURSU AÇILACAK

HALK EĞİTİM BÜNYESİNDE İLK KEZ ARMONİKA KURSU AÇILACAK


Rize Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yeni dönemde kurs programları arasına geçmişte Rize’nin birinci müzik enstrümanı iken son yıllarda adeta unutulan armonika –santur’u da alıyor.
Farklı konularda Rize kültürünün korunması konusunda aktiviteleri olan Recep Ali Aksoylu ile armonikanın iki duayeni Kenan Coşkun (82) ve Süleyman Sarıahmetoğlu (71) Rize Halk Eğitim Müdürü Osman Bahri Gülal’ı ziyaret ederek, hem armonikanın yerelimizde ki önemi hakkında bilgilendirdiler, hem de armonika kursunun açılabilmesi için izlenecek süreci, hazırlanacak eğitim modülünü tartıştılar.
Halk Eğitim Müdürü Osman Bahri Gülal’ın makamında gerçekleşen toplantıya, armonika kursunun eğitim modülünü hazırlayacak olan İTÜ Konservatuarında lisans ve yüksek lisans eğitimini Türk Halk Oyunları Bölümü ve Türk Müziği programında tamamlayan, Yeditepe Folklor Eğitim Merkezi bünyesinde Rize Yöre Eğitmeni olarak görev yapan Egemen Kösoğlu’da tele konferansla katıldı
SARIAHMETOĞLU, “RİZE VE İSTANBUL’DA KURS AÇMALIYIZ”
Rize Halk Eğitim Müdürlüğünde ki görüşmeyi organize eden ağız mızıkası ve armonik üstadı Süleyman Sarıahmetoğlu, armoniğin unutulmasından üzüntü duyduğunun altını çizerek hiçbir beklenti içerisinde olmadan armonik kurslarının açılmasına katkı sağlayacağını ve öğreticilik yapacağını belirterek, “uzun yıllar okul ve iş hayatım gereği yurt dışında yaşadım, memleketime döndüğümde gençliğimizin en baş enstrümanı olan armonikanın artık hiçbir yerde, düğünlerde çalınmadığını görünce kahroldum. RİMER’in kurucu başkanı Recep Ali Aksoylu’nun sosyal medyada RİMER organizasyonlarında armonikaya yer vermeye özen gösterdiklerini ama İstanbul’da çalabilen sıkıntısı yaşadıklarını yazdığını okuyunca kendisiyle irtibat kurdum. Kendisinin bu yerel enstrümanımızın unutulamaması ve yarınlara kalması konusunda kararlılığını görünce bende iki yıl boyunca hemen her hafta RİMER’in tüm organizasyonlarda Bahçelievler den Ataşehir’e gidip çaldım; bilenlerin anımsamasını, gençlerin tanımasını istedim. Musa Agun nasıl kemençeyi 7’den 70’e Rizeliye, yabancıya öğreterek yarınlara kalmasına omuz veriyorsa bende karşılık beklemeden armonikanın kursunu açtırabilmek, katkı sağlamak istiyorum. Daha önce Rize Belediye Başkanımıza ziyaretimizde de dediğimiz gibi bu değerimiz bizden sonra sürsün” dedi.
KENAN COŞKUN, “ORG GELDİ ARMONİK GİTTİ”


70’lerde klavyenin, org’un yaşantımıza girmesi, armonikanın o yıllarda üretiminin de olmaması nedeniyle giderek unutulduğunun altını çizen Rize’de armonikanın üstadı kabul edilen Kenan Coşkun’da konu hakkında ki görüşlerini, “Rize’nin merkezinde düğünler kemençe ve mozika ile olurdu. Hatta gençlik dönemimizde armonika kemençeden de ilerde idi diyebilirim. Artık çalabilende az, bildiğim onlarca kaide, hava var, melodilerinin unutulmaması için kendimce teybe kopyaladım. Rize’de sahip çıkan yok ama İstanbul’dan iki hemşerimizin armonikaya kurumsal kimlik kazandırma çabalarına bende elimden geldiğince, sağlığım elverdikçe destek vereceğim” şeklinde dile getirdi.
AKSOYLU, “FOLKLORUMUZA, KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Rize’nin farklı konularda kültürel değerlerini koruma konusunda emekleri olan, armonik ve Rize Horonu konusunda bir çok girişimi olan Recep Ali Aksylu’da armonikanın yeniden folklorumuza kazandırılması ve yarınlara taşınması konusunda, “RİMER’i henüz kurmamıştık, bir akademisyen arkadaşım kanalıyla 2012’de Rize kökenli 35 yaş altı grup üzerinde yaptırdığım ankette, Rize için iki temel enstrümanın tulum ve kemençe olarak çıkması, 80’lere kadar en yaygın tercih edilen armonikanın hiç bilinmemesinden rahatsız olmuştum.
Bu tespitinde etkisiyle RİMER’i kuracağımızı açıklayacağımız ve 300 hemşerimizin katıldığı 2013 Nisanında ki Piramit Restoran buluşmamızın temasını mozika ile horon gecesi olarak belirlemiş, geceyi Yusuf Bağdatlı ve Salih Zeki Şahiner’in armonik ve mozikaları eşliğinde horonla tamamlamıştık. Sonrasında neredeyse tüm RİMER organizasyonlarında unutulmaya yüz tutmuş bu yerel değerimize yer vermeye çalışarak hatırlanmasına katkı sağladık. Tulumu da kişisel olarak beğeni ile dinliyorum ama Rize’nin Çayeli’nden batıya olan kesiminde armonika ve kemençe temel enstrümandır. Gençler bilmiyor ama genç bir kardeşimiz olan Halil İbrahim Onay’da geçtiğimiz yıllarda Rize’de armonik çalabilen 70 civarında kişinin kayıtlarını alarak bu enstrümanımız unutulmaması için büyük hizmet sağladı. Şimdi Rize’de resmi kurumlarımızın; İl Kültür Müdürlüğümüzün, Halk Eğitim ve Belediyenin bu enstrümanımıza sahip çıkma zamanı. Çünkü kültürümüzün, değerlerimizin yarınlara taşınabilmesi için bizim kişisel emeklerimizden çok kurs, tanımlama vb birçok konuda daha fazlası gerekiyor. Açıkçası Halk Eğitim Müdürümüzün görüşmemizdeki yaklaşımı beni ve arkadaşlarımı çok mutlu etti, Egemen Kösoğlu arkadaşımızın eğitim modülünü tamamlaması için gereken desteği sağlayacağız ve inşallah gelecek dönem Rize’de armonika kursumuzu programa aldırmış olacağız” dedi.
Halen bilişim, farklı dil kursları, çocuk gelişimi eğitimi, giyim-el sanatları, sanat-tasarım, okuma yazma, yiyecek-içecek hizmetleri, spor, güzellik ve bakım, kalorifer ateşçiliği, müzik ve gösteri sanatlarından doğalgaz, kurban kesim, cenaze hizmetleri ve okuma yazmaya kadar 13 kategoride 64 ayrı kurs açan Rize Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, eğitim modülünün hazırlanması ve alınacak onayların ardından armonika kursunu da başlatmış olacak.

Haber: Ayfer Hurşutağaoğlu
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın