BU KUŞ İÇİN KUTUP'A DEĞİL, RİZE'YE KOŞTULAR

Kutup martısını görüntülemek için kilometrelerce yol katettiler

 

 



- Türkiye'de ilk 140 yıl önce görülen ve 475'inci kuş türü olarak kayda geçen, son olarak geçtiğimiz günlerde Rize'de ortaya çıkan kutup martısını görüntülemek isteyen kuş gözlemcileri, ülkenin dört bir yanından kente gelmeye başladı
- Kuş fotoğrafçısı Çulcuoğlu: "Ülkemizde görüldüğünü duyunca yaklaşık 2 bin 500 kilometre yol yaparak kutup martısını görüp fotoğrafladık"

 Türkiye'de ilk 140 yıl önce görülen ve 475'inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını görüntülemek isteyen kuş gözlemcileri, Rize'ye geliyor.

Kuş türünü ilk kez fotoğraflayan Murat Saltık,  yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldan beri kuş fotoğrafçılığıyla uğraştığını anlattı.

Her zamanki gibi öğle saatlerini değerlendirmek amacıyla Rize sahiline gittiğini belirten Saltık, diğer türler arasında gözüne ayrı gelen bir kuş türü fark ettiğini, biraz inceleyip fotoğrafını çektiğini söyledi.

 

 


Kuşun fotoğrafını çektiğinde kutup martısı olduğunu düşünmediğini dile getiren Saltık, şöyle devam etti:

"Konunun uzmanı arkadaşlarla incelememizi yaptığımızda, kutup martısı olduğu söylendi. 'Acaba karıştırıyor muyuz' diye diğer kaynaklar incelendi. Kutup martısı olduğu kesinleşince mutlu haberi herkese verdik. Bunu duyanlar gelip kuşun fotoğrafını almak istedi. Çünkü çok önemli bir kayıt. Daha önce 1874 yılında İstanbul'da görülmüştü. O günden sonra ilk defa görüldüğü için 'bir daha ne zaman karşılaşabiliriz' düşüncesiyle Türkiye'nin dört bir tarafından kuş fotoğrafçıları Rize'ye gelerek kuşu görüntülemeye çalıştı."

- Kuşu fotoğraflamak için 2 bin 500 kilometre yol katetti

Kuş fotoğrafçısı Mustafa Çulcuoğlu ise kutup martısını fotoğraflamak ve görmek için Şanlıurfa'dan geldiğini kaydederek, "Bu kuş 140 yıl önce görülmüş. Tekrar ülkemizde görüldüğünü duyunca yaklaşık 2 bin 500 kilometre yol yaparak kuşu görüp fotoğrafladık" dedi.

Kutup martısının ülkenin biyolojik zenginliğinin en güzel parçalarından biri olarak fotoğraf karelerinde kalacağını ifade eden Çulcuoğlu, şöyle konuştu:

"Kuş fotoğrafçılığı bizim için hobi. Doğada sağlıklı yaşamanın değişik bir bakış açısı. Ülkemizi gezerek bu tür güzellikleri fotoğraflıyoruz. Buradan sonra İstanbul'a gideceğiz. Orada da önemli kuş türleri var. Onları da fotoğraflayacağız. Rize'de fotoğraflanan kutup martısı 475'inci kuş türümüz oldu. 476'ncı kuş türüne ramak kaldı."

 

 


Ailece kuş gözlemciliği yapıyorlar

Alihan Aktürk da kutup martısını fotoğraflamak için Samsun'dan geldiğini bildirerek, "Samsun'da bu kuş türünü çok aradık. Bir türlü bulamadık. Burada çektik. Türkiye için güzel bir kayıt. Aynı zamanda benim için de güzel bir kayıt oldu" diye konuştu.

Aktürk, 16 yaşında olduğunu, yaklaşık 1,5 yıldır kuş fotoğrafçılığı yaptığını anlatarak, şunları söyledi:

"Aynı zamanda babamla fotoğraf çekiyorum. Ailece kuş gözlemciliği yapıyoruz diyebiliriz. Annem de bazı zamanlar bizimle kuş fotoğrafı çekiyor. Kuş fotoğrafçılığı oldukça zevkli bir iş. Doğayla iç içe, temiz havada kuşları gözlemlemek ve çekmek beni rahatlatıyor. Kuşları çekmek sabır, aynı zamanda bir şans işidir. Kutup martısını çekmek için sabah erken geldik ve güneşin doğmasını bekledik. Işık görününce de kuşu çektik ve istediğimizi elde ettik."

 

 



İhsan Çiçek, Bolu'dan geldiğini belirterek, "Bu sabah da erken saatte görüntüledik. Beslenirken ve uçarken fotoğrafını çektik. Bir kuş için yurt dışına bile gidiliyor. Bizim için bir güzel heyecan oldu" ifadesini kullandı.

Ankara'dan gelen Yusuf Baş ise "140 yıl önce görüntülenmişti. Bunu duyunca hemen heyecanla gelip fotoğrafını çekmek istedik" dedi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın