Siz Hiç Hamsili Baklava Yediniz mi ? Rizeli Yaptı...

Alternatif lezzet arayanlara "hamsili" baklava

 

 


- Ordu'nun Gülyalı ilçesinde bir pastane işletmecisi, farklı lezzet arayışındakilere Karadeniz hamsisini baklavayla sunuyor
- İşletmeci Şahin:
- "Yeni ve değişik şeyleri severim. Herkes farklı bir şey yapıyor. Biz de 'hamsinin baklavasını yapalım' dedik"

Ordu'nun Gülyalı ilçesinde pastane işleten Umur Şahin, Karadeniz'in vazgeçilmezleri arasında yer alan hamsiyi baklavayla buluşturuyor.

Pastanecilik hayatına 1980'de başlayan Rizeli Şahin, 20 yıl önce farklı lezzet arayışı içerisine girerek memleketinde yaygın olarak tüketilen hamsinin baklavasını yapmaya başladı.

 

 


Şahin, yaptığı açıklamada, Antalya'da bir otelin pastane bölümünde çalışırken hem görsel hem de lezzet bakımından farklı servis hazırladıklarını söyledi.

Antalya'da hamsinin baklavasını yaptığını belirten Şahin, "Daha sonra Giresun'da pastane açtım. Burada hamsili baklavayı tezgaha koydum. O dönemde bayağı satış yaptım. Günlük 8 tepsi yapıyordum. Daha çok il dışından sipariş alıyordum" dedi.

Şahin, hamsili baklavanın daha çok kışın rağbet gördüğüne işaret ederek, yazın hamsi olmadığı için baklavasının çok fazla tüketilmediğini anlattı.

Görünümü ve yapımının normal baklava gibi olduğunu ifade eden Şahin, "Baklavayı yedikten sonra hamsinin tadı alınıyor. Yapımı sırasında hamsi kokusu oluyor ancak fırından baklavayı çıkarınca koku gelmiyor" diye konuştu.

- "İlk yaptığımda beni yadırgadılar"

Farklı lezzet oluşturmak amacıyla bu tatlıyı yaptığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Yeni ve değişik şeyleri severim. Herkes farklı bir şey yapıyor. Biz de 'hamsinin baklavasını yapalım' dedik. Nasıl olacağını merak ettim. İlk yaptığımda beni yadırgadılar. 'Hamsili baklava olur mu?' dediler. Benimle dalga geçtiler. Yapamayacağımı düşündüler. Yedikten sonra bana hak verdiler. Hamsili baklava çok farklı. O yüzden herkese tatmalarını tavsiye ediyorum."

Şahin, sipariş verenlere kargo yoluyla hamsili baklava gönderdiğine dikkati çekerek, hamsili baklavanın diğer pastane ürünlerine alternatif olduğunu bildirdi.

- Hamsili baklavanın yapılışı

Bir kilogram hamsiden bir tepsi baklava yaptığını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Öncelikle hamsinin kılçığını ayıklıyoruz. Daha sonra fırında hamsiyi yakmayacak şekilde güzelce kurutuyorum. Hamsiyi mikserle çekiyorum ve un şekline getiriyorum. Hamurunu yoğururken bir miktar içerisine katıyorum. Bir miktar da iç malzemesine ekliyorum. İç malzemesi de pirinç ve kuş üzümü. Üçünü harmanlıyorum. Pirinç ilk başta haşlanıyor, ardından kuru üzüm koyuyorum. Bu karışım soğuduktan sonra un şeklindeki hamsiyi karıştırıyorum. Ceviz niyetine hamsiyi koymuş oluyoruz. Normal şekilde baklavamızı yapıyoruz ve kesiyoruz."

 

 

 

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın