Çayeli'nde yeni cevher bulunamadı

"Bakır fiyatlarının ne olacağını tahmin etmek kolay değil"

 

- Çayeli Bakır İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Anderson: "Bakır fiyatlarının ne olacağına dair öngörüde bulunan kuruluşların, üç aydan daha uzun vadeli isabetli öngörüde bulunamadığını görüyoruz. Bakır fiyatlarının ne olacağını tahmin etmek kolay değil"

 

 

Çayeli Bakır İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Iain Anderson, dünya piyasalarında bakır madenciliği sektörünün üç ay sonrası hakkında yorum yapmakta zorluk çektiğini, bakır fiyatlarıyla ilgili öngörünün imkansız hale geldiğini söyledi.

Anderson, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada 2015 yılında düşen metal fiyatları nedeniyle madencilik sektörünün çok zor bir dönem geçirdiğini belirtti.

Madencilik sektörünün yaşadığı sıkıntının Türkiye ekonomisiyle ilgili olmadığını, küresel bir sorun olduğunu dile getiren Anderson, "Bakır metal fiyatları, oluşan talep global olarak ortaya çıkıyor. Türkiye ekonomisinin belirlediği bir fiyat değil. İnşallah metal fiyatlarının iyileşmesini bekliyoruz" dedi.

Anderson, dünyadaki ekonomik sıkıntıların gelişmesini dikkatle takip ettiklerini, Türk maden sektörünün, bu süreci fazla etkilenmeden atlatmasını ümit ettiklerini vurgulayarak, "Arz talep dengesi fiyatları belirliyor. Dünyadaki belli başlı ekonomistler dünyadaki ekonominin nasıl olduğunu bakır fiyatlarına bakarak yorumluyor. Aslında bakır fiyatları, ekonominin sağlığını test etme bakımından 'doktor bakır' olarak uluslararası terminolojide kullanılıyor. Eğer bakır fiyatları düşüyorsa dünya ekonomisinin çok iyi olmadığı pek çok kez ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Dünyada bakır fiyatlarının nasıl olacağı yönünde öngörülerde bulunan danışmanlık kuruluşları olduğunu ifade eden Anderson, şunları söyledi:

 

 

"Bakır fiyatlarının ne olacağına dair öngörüde bulunan kuruluşların üç aydan daha uzun vadeli isabetli öngörüde bulunamadığını görüyoruz. Bakır fiyatlarının ne olacağını tahmin etmek kolay değil. Bakır fiyatlarının nasıl bir seyir alacağı konusunda öngörüyü bıraktık. Çünkü gerçekten öngörüde bulunmak imkansız. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde üretilecek bakır miktarında düşüş olsa da piyasanın ihtiyacını karşılayacak miktarda bakır olacak. Kaynak eksikliğinden bahsetmek doğru olmaz."

Anderson, iş dünyasının halen Çin'i yatırım ve iş imkanı için en uygun pazar olarak gördüğünü ancak görebildikleri kadarıyla Çin'de de yerel talebin düştüğünü kaydederek, "Yerel talep düşünce üretim de düşüyor. Madencilik sektörüne talepler düşüyor. Çin gibi önemli pazarlarda da farklı alanlara yöneliş var" ifadesini kullandı.

-Çayeli'nde yeni cevher bulunamadı

Çayeli Bakır olarak cevher arayışlarının devam ettiğini kaydeden Anderson, şunları kaydetti:

"Halihazırda arayışlarımızda yeni bir kaynak bulmuş değiliz. Biz kendi ruhsat sahamız içerisinde yeni maden sahası arayışını sürdürüyoruz. Maalesef bir sonuç elde edemedik. Önceliğimiz mevcut rezervinin verimliliğinin artırarak daha fazla üretim yapabilmek. Maden ömrünü uzatma yönünde bir gayretimiz var. Maden ömrünü yaptığımız çalışmalarla 1-2 yıl ne kadar mümkünse o kadar uzatmaya çalışıyoruz. Halihazırda 4 yıl daha üretim yapacak bir rezerve sahibiz. Bu cevherinin tamamını üretme gayretindeyiz."

 

GAZETECİLER BAYRAMINI KUTLADI

 

 

4 Yıldır Gazeteciler Bayramında Gazeteciler ile bir arada olduğunu söyleyen Anderson “ Basın mensupları bizim her zaman yanımızda oldu, bizlerde onlarla birlikte olmaktan mutluyuz, Çalışan gazeteciler gününü kutluyorum” dedi.

   53 Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak ise 4 yıldır kendilerini hatırlayan ve Gazeteciler Bayramında kendileri ile birlikte olan Çayeli Bakır işletmelerine teşekkür ederek “ Bizleri tek hatırlayan Çayeli Bakır işletmeleri oldu, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu anlamlı günde tüm meslektaşlarıma sağlık ve huzur diliyorum” dedi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    mapavrili

     11 Ocak 2016 13:38
         

    lain efendi cok aglamana gerek yok bulmussun zamaninda birilerini peskes cekilmis benim gül gibi topraklarim ismi bakir madeni olsa bile ekonomi degeri yüksek  altinda cikiyor.LAIN EFENDI BENIM BÜYÜK DEREMIN HALINI GÖRÜYORMUSUN BENEKLI ALABALIGIN YUVASIYDI SIMDI ZEHIR AKIYOR :CAGANA BILE YASAYAMIYOR ORADA:bakiri gemiye koyup yurt disi yapiyor ejnebi lain zehiri bize kaliyor sonrada cir cir bagiriyoruz KANSER OLDUK DIYE

  2. 0 0
    {usertitle}

    sanseref

     11 Ocak 2016 17:21
         

    mapavrili,Kardeşim senin ala balıgını taş ocakları,mıcır ocakları yok etti.Çayeli bakırın dereye verdiği bir damla zehirli su dediğn şeyden yok.

    Boşuna çamur atmaya ğerek yok.Ayrıca şunuda söylemeden geçemeyeceğim.Hes projesi için bi tepkin oldumu acaba.Madenköyde daha su akmayaçak ..Derenin duvarları yüzünden yaban hayatına verilen zarardan hiç haberin yok galiba.Lain dediğin adan çayelililerden daha çok burayı koruyor bilmiyorsan bilgin olsun...

  3. 0 0
    {usertitle}

    mapavrili

     11 Ocak 2016 19:05
         

    Siyanur nedir bilmezler .lain i kendilerine babadan üstün ederler bu menfaat bizi maf etti.peki madenköyden denize kadar o borudan denize yillarca siyanur akti.bir ara dere tahribi yüzünden icme suyuna karisti.Cevre bakani ne is yaparsin.SIYANIR artik afrikada bile yasak.BRAVO FIRTINA DERESI VATANDASLARINA Derelerine topraklarina sahip citi. Madenköydeki maden pESKES CEKILMITIR OZAMAN MADEN 1 SENELIK KAZANCINA GAVURLARA SATILMISTIR Inanmayan arastirsin

Yorum Yapın