Rize’de dereler can alıyor

Rize’de dereler can alıyor, dereye düşen kayboluyor

 

 
- Rize’nin Güneysu ilçesinde serinlemek için dereye giren bir genç boğularak hayatını kaybederken, Fırtına Deresi’nde balık tutmaya çalışan bir kişi ise dereye düşerek kayboldu
Rize’nin Güneysu ilçesinde serinlemek için dereye giren bir genç boğularak hayatını kaybederken, Fırtına Deresi’nde balık tutmaya çalışan bir kişi ise dereye düşerek kayboldu.
Edinilen bilgiye göre, Güneysu ilçesi Islahiye Köyü Kuran Kursu’nda kalan ve hafızlık okuyan 18 yaşındaki Mert Gülmez bugün öğle saatlerinde arkadaşları ile birlikte Güneysu Deresi’ne girdi. Derenin derin bölümündeki kayalıklar arasında bir anda gözden kaybolan Gülmez’i arkadaşları bulamayınca bölgeye Rize Arama Kurtarma ekipleri (RİKE) ve Rize Belediyesi İtfaiye ekipleri çağrıldı. Kurtarma ekipleri itfaiye merdiveni yardımı ile dereye inerken, arama çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi. Yapılan arama çalışmalarının ardından dereden gencin cansız bedeni çıkartıldı. Van nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenilen Kuran Kursu öğrencisinin cesedi otopsi için Trabzon Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
Rize’de derede 2. kayıp haberi Çamlıhemşin ilçesinin turistik Zilkale mevkiinden geldi. Burada balık tutmak için Fırtına Deresi’ne inen 37 yaşındaki Hanefi Kalyoncu dengesini kaybederek kayalıklardan dereye düştü. Çevredeki vatandaşların jandarmaya haber vermesi üzerine bölgeye UMKE ve arama kurtarma ekipleri çağrıldı. Dere boyunca yapılan arama çalışmalarına onlarca vatandaş katılırken, şuana kadar kayıp şahsa ulaşılamadı.

 

 

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Çat Deresi'ne düşerek kaybolan kişinin cesedi gece bulundu.
Edinilen bilgiye göre, arkadaşı Murat Büyük ile balık avladığı sırada suya düşüp kaybolan Hanifi Kalyoncu'nun bulunması için ekipler, yaklaşık 200 metre uzunluğundaki halatla Zilkale mevkisinden dereye inerek arama çalışması yaptı.

 

 
Kalyoncu'nun cesedine olaydan yaklaşık 6 saat sonra ulaşan ekipler, onu bulunduğu yerden çıkarmak için yoğun çaba sarf etti. Ekipler tarafından çıkarılan Kalyoncu'nun cansız bedeni, Çamlıhemşin Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

 

Rize'de her yaz ortalama 10 kişi derelerde ve denizde boğularak hayatını kaybediyor
Rize'de yaz mevsimiyle birlikte suda boğulma sonucu ölüm vakalarının artış gösterdiği gözleniyor.
Deniz, nehir, göl, sulama kanalı, havuza yüzmek ya da serinlemek için girenlerin çoğunun yüzme bilmeden veya can yeleği bulundurmadığı için boğularak hayatını kaybediyor, derin sularda yüzme bilmeyenlerin boğularak ölmesine karşılık, yüzme bilenlerin ise akıntıya kapılma, adaleye kramp girmesi, epilepsi nöbeti, sarhoşluk veya kalp krizi nedeniyle öldüğü ayrıca bölgeye dışarıdan gelen çay yarıcılığı yapan, HES tünellerinde işçi olarak çalışan ve okumak için bölgeye gelen vatandaşların boğulma vakalarında artış olduğu belirtiliyor.
Alınan bilgilere göre, Rize'de her yıl ortalama 10 kişi suda boğulma sonucu hayatını kaybediyor. Özellikle Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı istatistiklerine ve yıl dağılımına göre bakıldığı zaman, 2015 yılında 7 si denizde 3’ü derede olmak üzere 10 kişi hayatını kaybetti. Boğulmalara bakıldığı zaman özellikle hava sıcaklığının öğlen saatlerin’de bunaltıcı duruma gelmesi vatandaşların serinlemek amaçlı deniz ve benzeri dere ve göletlere bilinçsiz bir şekilde girmesi sonucu gerçekleştiği görülüyor.
2016 yılı verilerine bakıldığı zaman deniz ve derelerde boğulma oranı ise 11 kişiye ulaşıyor. 6’sı dere ve göletlere girmeleri sonucu, 5 kişi ise deniz de boğularak yaşamlarını yitirdi. 2017 yılının ilk 7 ayında ise 6 kişi hayatını kaybetti. Dere ve deniz olarak dağılıma yapıldığında 1’i halen kayıp olmak üzere 5 kişi dere ve göllerde hayatını kaybetti. Toplamda 3 yıl verilerine bakıldığı zaman 27 kişi deniz, göl ve dere yataklarında boğularak can verdiği ve halen 6 kişinin kayıp olarak kayıtlarda yer aldığı ifade ediliyor.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın