Her Şey Çevre İçin...



Çevrecilik anlayışının ve doğanın korunmasına yönelik Rize Belediyesi tarafından yapılan son 1 yıllık çalışma değerlendirildi.

Çevre için zararlı olan ve kullanılmayan atıkların toplanması yolunda çalışmalarını aralıksız yürüten Rize Belediyesi, temiz bir Rize için gece gündüz sorumluluğunun bilincinde hareket ediyor.

2017 yılında Katı Atık çalışmaları kapsamında, 145 kişilik temizlik işçisi ve geniş araç filosuyla vatandaşların temiz bir şehirde yaşayabilmesi için mücadele veren Rize Belediyesi bir yandan gelen istek şikayet ve talepleri göz ardı etmiyor.

GERİ DÖNÜŞÜME KATKI

Rutin şehir temizliği ile mücadele veren Rize Belediyesi, diğer yandan geri dönüşüme katkı sağlayarak 2017 yılı içerisinde her hafta Salı günü esnaflardan atık lastikleri alarak lisanslı firmalar aracılığıyla yıllık ortalama 240 ton atığı ekonomiye kazandırdı.

ÇÖP TRANSFER MERKEZİ İLE YILDA 58 BİN TON EVSEL ATIK TAŞINDI

2017 yılı içerisinde kendi bünyesinde oluşturduğu çöp transfer merkezi sayesinde Rize merkez başta olmak üzere Çayeli, Güneysu, Çaykent, Muradiye, Madenli ilçe, belde belediyeleri ve İl Özel İdaresine ait günlük ortalama 162 ton, yıllık 58 bin ton evsel atığın Trabrikap tesisine transfer işlemi gerçekleştirildi.

ATIK PİLLER TOPLANARAK İLGİLİ KURULUŞA GÖNDERİLİYOR

Atık pilleri çevreye yayılmasını önlemek amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Kamu Kurumları, İşletmeler ve okullara bırakılan Atık Pil kutularının kontrolleri yapılarak, toplanan piller düzenli olarak TAP’a gönderildi. Özellikle okullarda yapılan çeşitli ödüllü kampanyalar ve bilgilendirme seminerleri sayesinde çocuklarımızda çevre bilinci arttırılarak kampanyalara katılmaları sağlandı. Bu sayede 2017 yılı içerisinde 550 kg. Atık Pil toplayarak zararlı pillerin doğayla buluşması önlendi. Ayrıca 52adet atık pil kutusu şehrimizin çeşitli bölgelerine yerleştirildi.

AMBALAJ ATIKLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Şehirde ambalaj atıklarına yönelik yapılan çalışmalarda bir yıl içerisinde toplamda 2.481.067 kg. ambalaj atığı toplanarak şehrin farklı noktalarına 250 adet iç mekan atık ambalaj kutuları yerleştirildi. Vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesi için çeşitli duyurular yapıldı.

BİTKİSEL ATIK YAĞ KAMPANYALARI YÜRÜTÜLDÜ

Özel bir firma ile imzalanan protokol sayesinde ilimizde faaliyet gösteren işletmelerden çıkan atık yağlar toplanarak firmaya teslim edildi. Evlerinde dahil edildiği atık yağ toplama kampanyasında 2017 yılında 55 ton yağ ilgili firmalar tarafından toplandı. Çocuklarımız üzerinde bilinci arttırmak adına okullarda çeşitli bilgilendirme seminerleri yapılarak belirli okullarda atık yağ toplama yarışmaları yapıldı. Yapılan bu çalışma sayesinde çocuklar vasıtasıyla ailelere ulaşarak konu ile ilgili duyarlılıklar gözlemlendi. “1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği” bilgisinden yola çıkılarak çeşitli mahallelerimizde Atık Yağ bidonları yerleştirildi.

ELEKTRONİK ATIK TOPLAMA NOKTASI OLUŞTURULDU

İsmail Kahraman Kültür Merkezi yanında kurulan toplama noktasıyla birlikte eski ve kullanılmayan cep telefonları, bilgisayarlar, oyun konsolları, kameralar, yazıcılar, televizyonlar, bilgisayar monitörler gibi elektronik eşyaların doğaya zarar vermesinin engellenmesi ve geri dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Bunun yanında belediye sınırları içerisinde Tıbbi atık konusunda yürütülen çalışmalar kapsamında yıl içerisinde 291.927,00 kg tıbbi atık toplandı.
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın