İRAN HEYETİ RİZE’DE

İRAN HEYETİ RİZE’DE

 

 İran İslam Cumhuriyeti Maku şehrinin Valisi Şahin Alizadeh ve beraberindeki heyet, Vali Yazıcı'yı makamında ziyaret etti.
Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen 4. Ekonomik İşbirliği anlaşması dolayısıyla ortak kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla  İran’ın Maku şehrinin Valisi Şahin Alizadeh, Belediye Başkanı Menucehr Ferzi, Bazerhgan Belediye başkanı Yousef Hatemi ve beraberindeki işadamlarından oluşan 20 kişilik heyet  Rize Valiliğini ziyaret etti.

 

İran İslam Cumhuriyeti Maku Valisi Şahin Alizadeh ve beraberindeki heyet Vali Yazıcı ile görüş alış verişinde bulundular.
Vali Yazıcı kabulde yaptığı konuşmasında,’’ Sizleri Rize’de görmekten büyük bir memnuniyet duyuyor, Çay’ın Başkenti Rize’ye hoş geldiniz diyorum.  Bu ziyaretlerle başlatılan ilişkilerin iyi bir noktaya geleceğine inancımız tamdır. İki şehir arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi bakımından bu tür çalışma ve ziyaretleri önemsiyoruz. Umuyoruz ki bu ilişkiler daha sonra daha somut olur ve ticari noktalara taşınır. Rize çay tarımı potansiyeli bakımından önemli bir şehir. Bizler önümüzdeki dönemde Rize’nin uluslararası ticaretin kavşak noktası olacağını düşünüyoruz.   Rize kültürel ve doğal özellikler bakımından oldukça zengin bir kenttir. Turizmi geliştirme konusunda önemli gayretlerimiz var. Önemli yatırımlar ve tanıtım faaliyetleri hızla gerçekleştiriliyor. ”şeklinde konuştu.

 

Kültürel ve ekonomik işbirliği, ortaklıkları canlandırmak amacıyla bir gezi düzenlediklerini söyleyen Maku Valisi Şahin Alizadeh ise “Komşularımız içerisinde Türkiye Cumhuriyeti bizim için çok özel bir statüde olan bir ülkedir. Hem komşu olmamız hem de derin tarihi ilişkilerimizin yanı sıra  tarih içerisinde dost ve kardeş olarak kaldığımız tek ülke olmamızdan dolayı Türkiye Cumhuriyetini dost ve kardeş olarak   görüyoruz. Türkiye ile İran’ın Cumhurbaşkanları tarafından imzalanan anlaşmanın hedefi iki ülkenin ticaret kapasitesinin 30 milyar dolara çıkarılmasını amaçlamaktadır. Bu anlaşma ve hedef doğrultusunda İran’ın ticari potansiyeli en yüksek bölgesi olan Maku Serbest Bölgesi’nin saygın iş adamları, Valilerimiz, Belediye Başkanlarımızdan oluşturduğumuz  bir heyet ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla buradayız. Bizim ticari olarak müşterek çalışabileceğimiz ortak iş alanlarımız ve kaynaklarımız mevcuttur. Önemli olan bu iş alanları faal duruma getirmektir. Bu doğrultuda ticari potansiyelimiz artırarak saygı değer Cumhurbaşkanlarımızın  hedeflediği ticaret hacmini yakalamaktır.
 Maku ticaret ve sanayi bölgesinin  çok ciddi bir potansiyeli olduğunu söyleyen Maku Valisi “Bu bölgemiz 5 bin km’lik bir alanı kapsamaktadır. Ticaret ve sanayi bölgemiz üç şehri içine almaktadır. Buradaki potansiyeli çok iyi değerlendirerek canlandırmayı hedefliyoruz. Bu  potansiyel içerisinde çok cezbedici unsurlar olarak kaliteli ve çok ucuz işgücünün yanı sıra  çok uygun fiyata enerji, doğalgaz, petrol bulunmaktadır. Serbest bölgemizdeki avantajlı durumları hep birlikte değerlendirmek istiyoruz. Dost, kardeş ve komşu  olarak gördüğümüz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin saygıdeğer sanayicilerini, iş adamlarını ülkemize davet ediyoruz. Bu imkânları hep birlikte kullanarak bölgenin  ekonomisini daha da  genişletelim, katkı sağlayalım” şeklinde konuştu.

Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın