Rus İşgalinden Günümüze Rizespor

RizeSpor belgeseli…

Rus işgalinden günümüze RizeSpor

Buhti’nin düzünden günümüze Çaykur Rizespor

 

 

 

Gerek Rus işgalinde, gerekse Kurtuluş Savaşı yıllarında Rizeli gençlerin kurdukları amatör mahalle takımları o sıkıntılı günlerin en büyük toplumsal dayanışma ve mücadele kaynağı olmuştu. 1919 tarihinde kurulan Rize İdman Yurdu’nun forma rengi kırmızı-beyazdı. Kulübün arması da ayyıldızdı ve o dönemin milli beraberlik ruhunu taşıyordu.

Rize’de futbolun başlangıç noktası Ruslar'dan kalan askeri kışla alanıydı. Halk arasında Buhti’nin Düzü olarak adlandırılan bu toprak alanda ağaçtan yapılmış kale direklerinde hiç ağ olmamıştı. Nizami olmayan sahanın beyaz çizgileri maç öncesi sahaya en yakın olan ve en tecrübeli futbolcusu tarafından beyaz kireç dökülerek çizilir ve ona hiç itiraz edilmezdi. Farklı renk ve stilde özenle dikilen formalar, el becerisiyle yapılan kramponlar, buruşuk şortlarla toprak zeminde oynanan maçlar yıllarca keyifle izlendi.

 

 

Rize’de futbol hızla gelişiyor, büyüyor ve seviliyordu. 1952 yılında Buhti’nin Düzü görevini tamamlayarak yerini Rize Şehir Stadyumu’na bırakıyordu. Halkspor, Şarspor, Fenergençlik, GüneşSpor’dan sonra 1953 yılında kurulan amatör Rizespor, 1968 yılında yerini profosyonel Rizespor’a bırakıyordu. Muharrem Kürkçü, Tuncay Mataracı, Atıf Taviloğlu, Şemşettin Çepni, Bahattin Coşkun ile başlayan Rize’de spor bugün neon ışıkları altında Türkiye’nin en önemli tesislerine sahip kurumsallaşmış yapısıyla, Metin Kalkavan önderliğinde Süper Lig'de bütün azametiyle devam ediyor.

RİZESPOR'UN BELGESEL FİLMİ

Rizespor’un anlı şanlı tarihini anlatan belgesel filmde dönemin efsane futbolcusu Şenol Birol yer alıyor. Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı ve en eski Rizesporlu Muharrem Kürkçü’nün anlatımıyla başlayan filmde Cesarettin Alptekin, kaptan Hüseyin, Milli Takım teknik direktörü eski Rizesporlu Abdullah Avcı, Zafer Kamburoğlu, Puşkaş Ergun, Ümit Ozan Kazmaz, Oktay Çevik ve unutulmaz futbolcular rol alıyor.

Ünlü işadamları Mehmet Cengiz, Ekrem Cengiz, Kemal Yardımcı, Metin Kalkavan, Şadan Kalkavan ve Halim Mete’nin anlatımıyla bir sinema filmi keyfinde izlenen filmin senaryosunu ünlü hukuk, sanat ve spor adamı Remzi Kazmaz yazdı.

FİLMDE ERDOĞAN VE YILMAZ DA VAR

 

 

Ayrıca filmin yönetmeni de olan Av. Remzi Kazmaz, sıradışı film hakkında şu bilgileri verdi:

"Uzun yıllar Rize’de hem futbolcu hem yönetici olarak görev yaptım. Hizmetin sınırı yoktur. Bu hoş kubbede güzel bir ses olsun diye 3 yıl süren bir film belgesel çalışmam oldu. Sevgili kardeşimiz Fatih Sultan Kar’ın yazdığı ‘Rizespor Tarihi’nin dışında Rizespor’un geçmiş arşivinde fazla belge ve doküman bulunmamaktadır. Geçmişin izlerini bilerek taşımak ve geleceğe dair bir tarih yazmak bu belgelerle mümkündür. İşte bu nedenle böyle bir çalışmaya ışık tutmak için başladım. Tam 3 yılımı aldı. Tarafsız yansız belge ve bilgilere dayanarak ilk 45 dakikayı uzatmalarıyla bitirdim. Kendi kişisel görüşlerimi hiç katmadım, var olanı anlattım. Dönemin başbakanları Mesut Yılmaz ve Recep Tayyip Erdoğan’a bu şanlı Rize tarihinde yer verdim, zaten olması gereken de budur. Umarım gelecek nesiller ikinci 45 dakika için çalışmaları başlatırlar. Bu filme emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

Bu film karelerinde yer vermek istediğim bir çok isimsiz kahraman oldu. Ama filmin kurgusu, süresi, yapısal durumu hiç uygun olmadı. Ben onlara verdikleri hizmetler için gönülden teşekkür ederim. Bir teşekkür de gecesini gündüzünü katarak, müziğinden, seslendirmesine, kamerasından, montajına kadar bana destek olan görüntü yönetmenim Yaşar Bülbül’e etmek istiyorum. Bu filmin bugüne kadar hazırlanan spor filmlerinden çok farklı olduğundan, birçok ezberi bozduğundan ötürü izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

 

Ben bu filmde Rize Spor'un gollerini anlatmadım.1919 yılından beri futbolun sevgi, saygı ve kardeşlik duygusunu hiç bir şey kaybetmeden bugüne kadar taşıyan bir şehrin halkını ve o halkın çocuklarından oluşan Rize Spor'u ve Rizeli’nin asil duruşunu, FIFA'dan Fair-Play ödülü alan bir kulübü anlatmaya çalıştım. Bugün hala futbolu sevgi, saygı ve kardeşlik inancıyla oynayan Çaykur Rize Spor Türk futbolunun örnek bir kulübü, tüm Rize'lilerin gururudur."

Yapımcılığını Gala Film'in üstlendiği belgesel film ünlü tiyatrocu ve oyuncu Cahit Şaher tarafından seslendirildi.

Rize'de İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde yapılan gösterimde Çaykur Rize Spor Yönetim Kurulu tarafından beğeni alan film Mart ayı içinde yurt içi ve yurt dışında tüm Rize Spor mağazalarında satışa sunulacak.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın