SİGARANIN ZARARLARI HAKKINDA KONFERANS DÜZENLENDİ

SİGARANIN ZARARLARI HAKKINDA KONFERANS DÜZENLENDİ

 

 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz ÇELİK Sigara Bağımlılığının çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve ülkemizde nüfusun yarısının sigara kullandığını belirtti.

Rize Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz ÇELİK, Tevfik İleri Anadolu Lisesi konferans salonunda “Sigara kullanımının zararları konusunda bilgilendirerek sigara kullanımını önleme ve bırakma konusunda tutum kazandırmak” amacıyla konferans verdi.

Dr. ÇELİK, Sigara Bağımlılığının çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve ülkemizde nüfusun yarısının sigara kullandığını belirtti. Her yıl 100.000 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir. Sigara dünyada yılda 4 milyon, günde 11.000 kişinin ölümünden sorumludur. Sigaranın yaklaşık 4000 kimyasal madde içerdiğini ve 55 tanesinin kanser yaptığını belirten Çelik, Üst solunum yolu hastalıkları, Alt solunum yolu hastalıkları, Kalp ve damar hastalıkları, Sindirim sistemi hastalıkları, Endokrin sistem hastalıkları, Göz hastalıkları, Beyin hastalıkları Cilt hastalıkları, Kan hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Kadın sağlığı ve gebelik üzerine etkileri gibi İnsan Sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin olduğunu belirtti.    

 

 

Sigarayı Bırakmak için; Devlet ve üniversite hastanelerinin, özel hastanelerin ve AMATEM’lerin sigara bırakma birimleri bu konuda uzmanlaşmış kuruluşlar olduğunu söyleyen Çelik, Sigarayı bıraktığınızda; Sigaranızın dumanıyla,   arkadaşlarınızın,   ailenizin ve özellikle çocuklarınızın grip,   soğuk algınlığı ve astıma yakalanmasına, kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskinin artmasına neden olmayacaksınız. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir. Bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski, hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşeceğini belirten Çelik, Sigara fiziksel, ruhsal ve sosyal zararları ile bireye, hastalıklar nedeniyle topluma, ekonomiye ve ülke kalkınmasına olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunudur.  Hepimiz   üzerimize   düşen görevi yapmamız gerekir dedi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    mapavrili

     25 Kasım 2015 01:58
         

    bence en zararli sigaradan 1001 peter kadinin okadar milletin icinde uygunsuz  bir sekilde ayaklarini acip oturmasindan daha kötü ne olabilirki.simdi beni burada gerici diye kinayabilirler bir toplum kadindan bozulur sigaradan degil

Yorum Yapın