Rize'de bir günde 40 kişi organlarını bağışladı

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe sağlık herkese lazım diyerek” Avrupa da yüzde 75 olan organ bağışı maalesef ülkemizde yüzde 24 “ dedi.

 

 Tuzcuoğlu Memişağa Parkında "Organ Bağışı Haftası" etkinlikleri kapsamında açılan stantta, vatandaşlardan organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve toplumda organ bağışı konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla bilgilendirme yapılarak, organ bağışında bulunmaları istendi.

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, “Organ bağışı bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır" dedi.

Tepe, "Yaşarken yapılabilen (böbrek gibi) organ bağışı türleri de vardır. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu bilinçle ülkemizde “Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi” kurulmuş olup organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf şekilde, Bakanlığımızın kontrolünde ve denetiminde yapılmaktadır” diye belirtti.

Organ bağışı konusunda vatandaşlarımızdaki yanlış ön yargıları değiştirebilmek ve bilinçli bir toplum oluşturabilmek amacıyla faaliyetlerimize devam edileceğini söyleyen Tepe, şöyle devam etti. 

"Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun organ bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Tüm çalışmalara ve sağlanan artışa rağmen, organ bağışı oranlarında henüz istenilen düzeylere ulaşılamamıştır. Organ bağışı kampanyasının tüm ülke genelinde uygulanması ile kadavra bağış oranında sağlanacak bir artış, Türkiye’yi organ nakli alanında Avrupa ve Dünya’ da en üst sıralara çıkarması amaçlanmaktadır. Avrupa’ da yüzde 75 olan aile bağış oranı Türkiye’ de yüzde 24 seviyesindedir."

Tepe, “Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır. Ne yazık ki insan ancak organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebiliyor. Rize “de yaptığımız organ bağış kampanyasında ilk günde 40 kişi organ bağışında bulundu, bu da demek her insan çeşitli organları ile 4 kişi olduğuna göre 120 organ bağışı yapıldı, bu tür etkinlikleri zaman içinde yapmamız gerek” dedi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın