RTSO BAŞKANI ŞABAN AZİZ KARAMEHMETĞLU, ODAYI ZİYARET EDEN İRAN HEYETİNE, “YER BASTI PARASI” ÇIKIŞINDA BULUNDU

RTSO BAŞKANI KARAMEHMETOĞLU İRAN HEYETİ'NE AYAK BASTI ÇIKIŞI
- RTSO BAŞKANI ŞABAN AZİZ KARAMEHMETĞLU, ODAYI ZİYARET EDEN İRAN HEYETİNE, “YER BASTI PARASI” ÇIKIŞINDA BULUNDU

 

 


Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, odayı ziyaret eden İran heyetine, İran’da Türk TIR'larına uygulanan “Yer bastı parası” uygulaması ve “fazla mazot” cezası çıkışında bulundu.
İran İslam Cumhuriyeti’nin Kamu Kenti Fermandarı (Valisi) Şahin Alizadeh başkanlığında 23 kişilik bir heyet bugün iki ülke ve iki şehir arasındaki ticaretin geliştirilmesi açısından RTSO’ya bir ziyarette bulundu. İranlı iş adamlarının da yer aldığı ziyarette heyet RTSO Salonu’nda ağırlandı.
Heyete hitaben "Hoş geldin" konuşması yapan Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, aynı zamanda Türk iş adamlarının İran’da karşılaştıkları sorunlar ile ilgili de serzenişte bulundu.
Karamehmetoğlu, “İran bizim 400 yıllık bir dostumuz. 560 kilometre kara sınırımız var. Rize’nin İran ticareti için gelecekte önemli bir geçiş olacağını düşünüyoruz. Yapımı devam eden Ovit Tüneli’nin tamamlanması ile Erzurum-Rize arası 140 kilometreye düşecek. Rize’de 7 bin konteyner taşıma kapasiteli bir Lojistik Üs yapılıyor. Tüm bunlar tamamlandığında İran ticareti için Rize önemli bir geçiş olacak. Biz İran ile olan ticaretimizin güçlenmesinden yanayız. Ancak İran’ın bize karşı haksız olarak düşündüğümüz uygulamaları bu niyetlerin önünde engel teşkil ediyor. İran Türk TIR'larından aldığı bin 250 dolar yer bastı parası ve fazla mazot cezalarını sürdürdüğü sürece iyi ilişkilerin kurulması ve ticaretin arttırılması fazla mümkün görünmüyor” dedi.
Şahin Alizadeh ise yaptığı konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de güzel ve cana yakın olarak karşılandığımız için çok mutluyuz. Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerimiz başkanın ifade ettiği gibi sadece 400 yıl öncesine değil, kültürel ve dini yakınlığımız çok daha eskiye dayanmaktadır. Maku kentinin yer aldığı Batı Azerbaycan ile Türkiye’nin sınırı ise daha kısadır. Türkiye ile ülkemiz arasındaki ticaretin daha da güçlenerek artacağına inanıyoruz” diye konuştu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın