Rize'de Tüketicinin Koruyucuları Konuştu

Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu tüketicilere yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini Tüketici hakları konusunda hakem heyetinin kararının mahkemece eş değer tutulduğunu söyledi.

 

 

 

Rize Ticaret Müdürü Osman Köseoğlu il müdürlüğü olarak sürekli denetimlerde olduklarını ancak halkında yanlarında yer alması gerektiğini söyledi.

    53 Gazeteciler Derneğinde bazı STK başkanları ve tüketiciler ile bir araya gelen Rize Ticaret Müdürü Osman Köseoğlu Dünya Tüketiciler günü nedeniyle yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek tüketicilerin her konuda kendilerine danışmasını istedi.

    Dünya tüketiciler günü nedeniyle 53 Gazeteciler Derneğinde bir program düzenleyen Rize Ticaret Müdürlüğü ekipleri tüketici hakları konusunda halkın bilgilendirilmesi gerektiğini savundular.

   İl Müdürü Osman Köseoğlu,  Tüketici hakları önüne geçmek istediklerini belirterek “ 2011 yılında müdürlüğümüz kuruldu. Tüketicilerimizin güvenilir ürün almasını ve halk sağlığını korumak zorundayız. Tüketiciler ne gibi haklara sahipler bunları bilmeliler, tüketici aldığı ürünü 6 ay içinde değiştirebilir. 6 ay sonra garanti süresince iki kez değişim yapabilir, alınan ürün arızalanması durumunda 20 gün içinde tüketici ürününü almalı, tüketici aldığı ürünü 10 gün içinde geri verebilir” dedi.

İnternet alımlarda dikkatli olalım

İnternet alımlarının çok yaygın olduğunu belirten Osman Köseoğlu “ Ben de yanılgıya düştüğüm oldu,  aldığımız ürünleri 14 gün içinde geri iade edebiliriz. Bazen sipariş ettiğiniz ürün yerine başka ürünler çıkmakta ve adres bulunamamakta bu durumda hakem heyeti mahkeme kararı ile Vergi dairesi müdürlüklerine yazmakta ve kişinin sicilinden kendisine ulaşım sağlanmakta” dedi.

    Hakem heyeti kararı mahkeme kararına eş değerdedir

 

 

Köseoğlu tüketici hakları heyetinin 5 kişiden oluştuğunu ve bunların arasında bir avukatın yer aldığını belirterek “ İlçelerde 2400 TL ye, illerde ise 3600 TL ye kadar yapılan alımlarda hakem heyeti ne baş vurulur, yüksek meblağlarda ise Sulh Hukuk hakimliğine, hakem heyeti genelde 180 gün içinde karar verir, ancak biz burada 1 ay ile 75 gün içinde karar veriyoruz. 2014 yılında bize yapılan müracaat sayısı 17 bin 923 idi, bu baş vurulardan 634 u red gördü. 17 bin 298 i kabul edildi. 2015 yılında ise 9534 baş vuru oldu bunlardan 324 ü red gördü. 2016 yılında ise 2457 başvuru ve 872 red olan dosyalar oldu. Rakamın düşme nedeni ise Bankaların bankamatik ve kredi kartlarından ücret almamasıdır. Genelde kredi kartları ve bankamatik kartlarına itirazlar çoğunluğu temsil etmekteydi” dedi.

 

 

         Cuma vaazlarında uyarılar yaptırdık

Yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin Okul kırtasiye ve pazarlamacılardan kaynaklı olduğunu belirten Köseoğlu “ Kapılara gelen pazarlamacılardan yapılan alış verişler ve okul kırtasiyesi telefon ile satan firmalar oldu. Bunlara kesinlikle kanmamak gerek.  Bu konuda Müftülük ile görüşerek Cuma namazlarında vaazlar yaptırdık, 7 bin kitapçık yetişkinler için ve 3 bin kitapçık okul öğrencileri için bildiriler dağıttık” dedi.

     Etiketlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Köseoğlu” Etiket fiyatının altında veya üstünde satış yapanların kendilerine bildirilmesini istedi.

      Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen ise her yıl 15-21 Mart tarihleri arasında kutlanan tüketici haftasının 1985 yılında BM de kabul edildiğini 2014 yılında çıkan tüketici yasası ile Dünya standartlarının yakalandığını Tüketici hakem heyetinin mahkeme kararına eş değer sayıldığını belirterek “  Halen haklarını bilmeyen tüketicilerimiz var, haklarımızı öğrenmeye ihtiyacımız var. Önemli olan böyle bir bilincin oluşması ve 3-5 kuruş demeden haklarımızı aramalıyız” dedi.

   Konuşmaların ardından tüketici hakları konusunda yaptıkları bilgilendirme ve uyarılar ile Tüketici haklarına verilen desteklerden dolayı bazı kişilere plaket verildi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın