Bekaroğlu, PKK'nın talebi olan özerkliği önerdi !..

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Parlamentodan Sorumlu Başdanışmanı Mehmet Bekaroğlu, partisinin Milletvekillerine, "Tarihi dönüm noktasında CHP" başlıklı bir rapor gönderdi. Raporda "Kürt meselesi" için radikal adımlar atılmasına ihtiyaç olduğunu iddia eden İstanbul Milletvekili Bekaroğlu, PKK'nın talebi olan özerkliği önerdi. Bekaroğlu, "Birincisi, vatandaşlık tanımını yeniden yaparak eşit vatandaşlığı hayata geçirmek. İkincisi ademi merkeziyetçilik bir idari yapı ile merkezi hükümette toplanan yetkililerin bir kısmının yerel yönetimlere devredilmesidir" ifadelerini kullandı.

Bekaroğlu 22 safyalık raporunda CHP'nin altı ok ile ifade edilen temel ilkelerini eleştiriyor, Kürt sorununun çözümü için "özerklik" önerisinde bulunuyor. Bekaroğlu ayrıca HDP'nin savunduğu "Türk milleti yerine Türkiyelilik" tezine de destek veriyor. CHP'de şimdi şu sorulara cevap aranıyor: "Başdanışman bu raporu Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde mi hazırladı? Ve neden basına sızdırdı?

CHP'ye laiklik eleştirisi

Bekaroğlu, "Türk Milleti" ifadesi yerine "Türkiyeli" kavramının kullanılması gerektiğini öne sürdü. Ulus Devlet modelinin geçmişte kaldığını iddia eden Bekaroğlu, "Ulus inşa projesi bugün Türkiye'yi parçalanmaya doğru sürüklemektedir" ifadelerini kullandı.

Bekaroğlu, CHP'nin geçmişte "Laikliğe" aykırı davranışlar sergilediğini iddia etti ve CHP'nin bu konuda bir özeleştiri yapmasını istedi. Bekaroğlu, raporunda ayrıca CHP'nin "Alevi partisi" görüntüsünde olduğu eleştirisinde de bulundu.

Başdanışmanı tarafından kaleme alınan raporla ilgili şu ana kadar hiçbir açıklama yapmayan Kılıçdaroğlu'nun suskunluğu kafa karıştırdı.

Kılıçdaroğlu suskun

Bekaroğlu'nun partinin ilkelerini yerden yere vuran raporu, Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde hazırladığını savunan bazı CHP'liler "Genel Başkan neden çıkıp rapor üzerine iki laf etmiyor. Konuşmadığına göre Bekaroğlu'na bu raporu hazırlama görevini bizzat kendisi verdi o zaman" iddiasını gündeme taşıdı.

BAŞDANIŞMANIN CHP'Yİ KARIŞTIRAN TESPİT VE ÖNERİLERİ

Bekaroğlu'nun CHP'de deprem yaratan raporunda öne çıkan noktalar şöyle:

- 66 yıldır CHP, tek başına iktidar olacak kadar oy alamamaktadır. Çünkü CHP'ye dindarlar, Kürtler ve yoksullar oy vermemektedir.
70'li yıllardaki Ecevit dönemi bir yana, CHP, zengin, seküler ve "Beyaz Türk" diye tabir edilen seçmen kesimine sıkışıp kalmıştır.


- Tamam; "Türk Milleti" hiçbir zaman ırk temelinde tanımlanmadı ama bundan böyle hiçbir Kürt'e "Türk'üm" dedirtemezsiniz; anayasal olsa da, kağıt üzerinde olsa da, bu mümkün değil. Bunun için "Türkiyeli" kavramı en doğru seçenektir.


- Tekrar bir millet olmamız için laiklik kavramını da yeni baştan tanımlamak zorundayız.

- Devlet seçkinlerinin, yurttaşların bir kısmına yaşam tarzı dayatması, inançları tercihine göre tanımlaması, devlet imkanları ile bu tanımı insanlara empoze etmesi laikliğe aykırıdır. Bir devlet partisi olarak CHP bunu yapmıştır, Müslümanlıkla hep sorunlu olmuştur. CHP örgütleri toplumun diğer kesimleri tarafından böyle algılanıyor; örgüt mensupları genellikle cami cemaatinden uzak insanlardan oluşuyor.


- CHP, Aleviler için bir tutunma, sığınma aracı haline geldi. Neticede CHP'nin 'Alevi partisi' olduğu algısı oluşmuştur. Öte yandan CHP içindeki iktidar mücadelesinde de Alevilik ve Cemevleri alabildiğine kullanılmakta, bu durum da bu algıyı beslemektedir. Artık özellikle büyük şehirlerde parti içindeki Alevi temsili toplumdaki Alevi oranının çok çok üstüne çıkmıştır."

- Bu toplumda son zamanlara kadar dindarların, dini vecibelerini yerine getirmeyenleri tahkir ettikleri, onlara düşmanca davrandıkları, istisnalar dışında, görülmemiştir. Ama dindar olmayanlar, kendilerini, modern, laik diye tanımlayanlar, dindarlara en azından tepeden bakmışlar, onları geri, cahil vb. olarak görmüşlerdir. CHP kadroları da ağırlıklı şekilde bu insanlardan oluşmaktadır.

- CHP'liler arasında CHP belediyeleri ile ilgili çok ciddi rahatsızlıklar, iddialar var. CHP, bugüne kadar bu iddialarla ilgili bir şey yapmadı. Yolsuzluklar iddiadır, iftiradır diyelim (Gerçi diyemeyiz; çünkü bu iddialar araştırılıp gerçek olup olmadığı anlaşılmış değil.) CHP belediyelerindeki israf, saltanat görüntüleri hepimizin malumudur.

ZAFER ŞAHİN / SABAH


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 1
    {usertitle}

    1000kartal

     20 Haziran 2016 19:13
         

    BEN DIYORUM BÖYLE BIR INSAN RIZEDEN CIKMAZ BU BIR ARASTIRILMALIDIR EMINIM FETÖ GIBI BIR SEYDIR :KAC HAVA YA DÖNDÜ ;IYIKI BUNU ANASI KARI OLARAK DOGURMADI AYDA BIR KOCA DEGISIRDI  O ZAVALLI ANASINIDA REZIL RUSPA EDERDI ;SIMDIDE YAZIK BUNUN AILE FERDINE BE INSANCIK KENDINE ACIMIYORSAN AILENE ACI KARA BIR LAKE ILE CEKIP CEDECEGIN ATANIN YANINA AMA O AILEN HEP SENIN O KIVRAKLIGINLA ANILACAK :TÜRKIYELI PKK AGZI SANADA LAZ DEVLETI VERIRLER DEGILMI YOK YOK ERMENI INLAKI BIR UCU HEMSIN ERMENILERINE DAYANIYOR ZANNIM

Yorum Yapın