Mesut Yılmaz: Sakın ha! Cemaatin üzerine giderseniz...

Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, 1998 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'dan "Devlet içindeki cemaatçi kadrolara yönelik bir çalışma yapmak için izin istediğini ancak Yılmaz'ın kendisine 'Sakın ha! Ecevit bu Cemaat'e meftûndur, böyle bir çalışma yaptığınızı duyarsa hükümeti yıkar' dediğini"

 

 

CNN Türk'te yayımlanan programa telefonla katılan eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, görev yaptığı dönemde devlet içindeki Cemaat kadrolarına yönelik bir çalışma yapmak istediğini anlattı.
 
Saral bu çalışma için izin almak amacıyla 1998 yılı Eylül ayında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile görüştüğünü ancak Yılmaz'ın kendisine  "Sakın ha! Ecevit bu Cemaat'e meftûndur, böyle bir çalışma yaptığınızı duyarsa hükümeti yıkar" dediğini söyledi.
 
Saral'ın Yılmaz'ın ağzından aktardığı 'meftûn' kelimesi; gönül vermiş, tutkun anlamına geliyor.
 
Bu görüşmenin gerçekleştiği dönemde Mesut Yılmaz'ın Başbakan, Ecevit'in Başbakan Yardımcısı olduğu ANASOL-D hükümeti görevdeydi. 25 Kasım 1998'de bu koalisyon hükümeti istifa etti. Saral, hükümetin istifasının ardından 1999 yılında, kendisine yakın polis müdürleriyle birlikte Cemaat hakkında bir rapor hazırladı.
 
"Fethullah Gülen ve Işık Tarikatı" adlı raporda Cevdet Saral dışında, hâlihazırda Zonguldak Emniyet Müdürü olan Osman AK ve Emniyet Başmüfettişleri Zafer Aktaş ile Ersal Dalman'ın imzaları bulunuyor.
 
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, inançlara saygılı laiklik anlayışını savunuyordu. Fethullah Gülen'le görüşmüş, bu görüşmelerden sonra Gülen'le ilgili izlenimlerini şu sözlerle anlatmıştı:
 
"Açıklamalarında laiklikle ters düşmemeye özen göstermişti, çağdışı bir akım temsil etmiş olabileceğiizlenimi vermemişti. Kuşku uyandırıcı tavırlarına tanık olmamıştım."


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın