Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Mehmet Uçum Rize'de

 

 

 

Başdanışman Uçum: “Meclis ile Hükümet Eşit Olacak”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Meşruiyet açısından meclisle hükümet eşit olacak çünkü ikisini de halk seçecek. Yargı da halkın seçtikleri üzerinden seçilecek. Fonksiyon açısından meclis hükümetten üstün olacak. Yargı ise anayasa mahkemesi yoluyla hem meclisin kanunlarını hem de Cumhurbaşkanının kararnamelerini denetleyebilecek.” Dedi.

16 Nisan’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anayasa değişikliği için vatandaşları yeni sistemle ilgili bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Konuşuyoruz” isimli konferansa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Maliye Bakanı Yardımcısı Cengiz Yavlioğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Yaşar Hacısalihoğlu ve Sivil Dayanışma Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin’in konuşmacı olarak katıldı.

KONFERANSA İLGİ YÜKSEKTİ

Vatandaşların ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta dinleyiciler arasında MHP Rize İl Başkanı Serkan Birben’in yanı sıra AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ve AK Parti Rize Merkez İlçe Başkanı Murat Sadettin Türüt de vardı.

SIKIYÖNETİM UYGULAMASI  TARİHE KARIŞIYOR

Uçum, demokratik iradenin askere yetki devri anlamına gelen “Sıkıyönetim”in kaldırıldığını söyleyerek, “Bundan sonra böyle bir yetki devri olmayacaktır. Tam tersine olağan üstü dönemlerde asker kullanma yetkisi siyasi sorumluluğu olan ve halka hesap verme pozisyonunda olan hükümete ait olacaktır. Bu da meclisin kontrolünde gerçekleşecektir.” Diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLARI ÖNCEDEN BAKANLARINI AÇIKLAYABİLECEK

Uçum, “Mevcut sistemde partiler mecliste çoğunluk olup olmayacaklarını bilmedikleri için bakanlarını önceden açıklayamazlar. Çoğunluk olmadığı durumlarda koalisyon hükümeti olma ihtimali vardır. Bu durumda önceden açıklayacakları bakanları bir diğer parti kabul etmeyebiliyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kendine güvenen Cumhurbaşkanı adayı çalışacağı ekibi yani bakanlarını açıklamaya sahip olacak.” Dedi.

 

 

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın