ARKADAN YAPILAN MÜDAHALEYE TEREDDÜTSÜZ KIRMIZI KART

2015-2016 SEZONU ÖNCESİ DEĞİŞEN OYUN KURALLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
- RAKİBİN SAĞLIĞINI DÜŞÜNMEDEN YAPILAN MÜDAHALELER KIRMIZI KARTLA CEZALANDIRILACAK
- HAKEMİ ALDATMADA ÇOK NET OLAN ALDATMALAR CEZALANDIRILACAK
- HAKEMİN ETRAFINI SARAN OYUNCULARA SARI KART

 

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Özgüç Türkalp, 2015-2016 sezonu öncesinde değişen oyun kuralları ile ilgili olarak TSYD Ankara Şubesi konferans salonunda bilgilendirme toplantısı yaptı.
Oyuncunun kırmızı kart veya sarı kartla cezalandırılma kriterleri hakkında bilgi veren TFFHGD Başkanı Türkalp, oyuncunun sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde kramponun çivilerinin kalkık ve ayağa dik olarak gelen müdahalelerde rakibinin sağlığını dikkate almadığı gerekçesiyle kırmızı kartla cezalandırmanın yapılacağını kaydetti.

ARKADAN YAPILAN MÜDAHALEYE TEREDDÜTSÜZ KIRMIZI KART
Kartla cezalandırma kriterinde bir diğer önemli noktanın hız, yön ve müdahalenin şiddeti olduğuna dikkat çeken Türkalp, arkadan yapılan, hız ve şiddeti yüksek bir müdahale sonucunda hakemlerin tereddüt etmeden kırmızı kart gösterebileceğini söyledi.
Elle yapılan müdahalelerde ise kırmızı kartla cezalandırma kriterinin elin silah olarak kullanılması ve hız ile şiddetinin fazla olması gerekliliğini ifade eden Türkalp, rakibinin eli diğer rakibinin suratına geliyorsa sarı kart gösterileceğini, hız ve şiddet eğer fazla kullanılıyorsa kırmızı kart gösterileceğini belirtti.
Bariz gol şansını engellemedeki kriterler de ise en önemli kriterin topun kontrolünün olduğuna dikkat çeken Türkalp, ikinci kriterin ise kaleye uzaklık ve yön olduğunu ifade etti. Burada defans oyuncularının konumunun da önemli olduğunun altını çizen Türkalp, bir kalecinin ceza sahasından uzak bir şekilde rakip oyuncuya yaptığı faul sonucunda kırmızı kart görebileceğini kaydetti.
Hakemi aldatma konusunda da sadece çok net olan aldatmaların cezalandırılacağını, bu konuyla ilgili olarak bu sene hakemlere çok net olarak sert olma kararının verildiğine dikkat çeken Türkalp, çok abartılı veya az bir kontağı abartan bir oyuncunun cezalandırılacağını dile getirdi.

HAKEMİN ETRAFINI SARAN OYUNCULARDAN BİRİNE SARI KART
Hakeme itirazı da değerlendiren Türkalp, sözlerini şöyle tamamladı:
“Eğer hakemin etrafı itiraz için çevriliyor ve taciz ediliyorsa hakem, hakemin etrafını saran oyunculardan birisine mutlaka sarı kart gösterecek. Oyuncunun elle oynamasındaki kriterlerde ise eğer el vücuda yakınsa o zaman herhangi bir şekilde bilerek veya isteyerek elle oynamadan bahsetmemiz mümkün değil. Ama el açıksa vücuttan bilerek ve isteyerek elle oynamadan bahsedebiliriz. Oyun kuralları kitabına göre elle oynamanın cezası direk olarak serbest vuruş. Elle oynamayla birlikte sarı kart gösterilmesi için oyuncunun kaleye giden bir şutu engellemesi ve umut vadeden atağı kesmesi gerekir.”


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın