Rize’’de Gören Göz Cihazı Ön Başvuruları Alınmaya Başlandı

Rize’’de Gören Göz Cihazı Ön Başvuruları Alınmaya Başlandı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile başlatılan “Gören Göz Projesi” ön başvuruları Rize’de alınmaya başlandı.
Rize’de görme engelli vatandaşlar için verilecek 85 adet Gören Göz Cihazı için ön başvurular alınmaya başlandı.

Konu hakkımda Rize Valiliğinden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile başlatılan “Gören Göz Projesi” kapsamında tasarlanan Gören Göz Cihazı, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek ve/veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış Gören Göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir akıllı telefon cihazıdır.

Söz konusu proje çerçevesinde; 2018 yılında baştan tasarlanarak güncellenen yeni yazılım ve cihazla birlikte İlimizde 85 adet Gören Göz Cihazı için ön başvuru alınacaktır.

Bu kapsamda; ilimizde ikamet eden veya eğitim gören aşağıdaki şartlara sahip​ görme engelli vatandaşlar 7 Mayıs 2018 tarihinden itibaren Rize Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne aşağıda yazılı olan evrakları tamamlayarak ön başvuruda bulunabileceklerdir.



Gören Göz Cihazı için başvuru koşulları:

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

• 2018 yılı itibariyle 12 yaş ve üzerinde olmak (01.01.2006 tarihi öncesinde doğmuş olmak),

• Görme engelini belirten ve ilgili yönetmeliğe uygun olarak alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporuna göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %70 ve üzerinde olmak,(Görme engellinin birden fazla engelinin olması halinde görme engeline ilişkin oran dikkate alınacaktır.)

• Gören Göz cihazını kullanmaya engel teşkil edecek işitsel, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunmamak,

• İlimizde ikamet ediyor olmak veya eğitim görüyor olmak,



Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

• Nüfus cüzdanı fotokopisi (Aslını ibraz etmek şartıyla)

• Engelli Sağlık Kurulu Raporu fotokopisi (Aslını ibraz etmek şartıyla)

• İkametgâh belgesi. (Bu belge TC kimlik numarası ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince MERNİS veri tabanından alınacaktır.)

• Dağıtım yapılacak illerdeki eğitim kurumlarında eğitime devam eden görme engelli öğrencilerin öğrenim gördüğüne dair 2018 yılı içerisinde alınmış öğrenci belgesi.

➢ Gören Göz Cihazı almak üzere ön başvuruda bulunan kişilerin cihazlarını alacakları yer ve tarih bilgileri ile eğitim programlarına ilişkin duyurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sayfasından (www.eyh.aile.gov.tr ) ilan edilecektir.

➢ Gören Göz Cihazı almaya hak kazanan vatandaşlara cihazların dağıtımı ve cihazların kullanımına ilişkin eğitim programı başvuruların alındığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri aracılığıyla yapılacaktır. Cihazlar başvuru tarihi esas alınarak teslim edilecek olup, başvuruların kabul edilmemesi halinde ilgililere bilgi verilecektir.
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın