Milletvekili Ayar'ın Mecliste Yaptığı Konuşma

Ak Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar, Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü TBMM’de n kutladı.

 

 

Sayın Başkan, değerli Milletvekilleri; 2 Mart Rize'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası münasebetiyle gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Sizleri, tüm Rizeli hemşehrilerimi, tüm meslektaşlarımı ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslar Rize'yi işgal etmişlerdir, iki yıl boyunca bu işgal devam etmiştir. Bu süre içerisinde dedelerimiz çok çile ve ızdırap çekmiştir. Bu çile ve ızdıraplar ağıtlara, türkülere konu olmuştur. Allah (CC) bir daha milletimize işgal yaşatmasın. 

 

 

İşgalin devam ettiği iki yıl içerisinde çok dramatik olaylar yaşanmış, bununla birlikte halkımızın ortaya koyduğu çok kahramanlıklar da sergilenmiştir.

Rusya'da gerçekleşen Bolşevik İhtilali'yle Rusya kendi iç meselelerine dönmüş, yapılan bir anlaşmayla da Ruslar geri çekilmişlerdir. Önce Trabzon'dan, 2 Mart 1918'de de Rize'den, sonraki tarihlerde de Rize'nin ilçeleri ve Artvin'den geri çekilmiştir. 

Rize'mizin çok kısa işgal hikâyesi ve kurtuluş hikâyesi budur. O gün Rize Rusların işgalinden kurtulmuştur ama daha yapacak çok iş vardı. Tüm diğer Anadolu illerinde olduğu gibi, yoksullukla mücadele başlamıştı. Çok sıkıntılar çekti Rize'm. 1950'lerden sonra 1960, 1970'lerde zirve yapan çay, Rize'mizin tek geçim kaynağı, her bir Rizelinin başının tacı, yoksullukla mücadelemizin en önemli mihenk taşı olmuştur.

Çayın her bir Rizelinin hayatında çok önemli yeri olduğu gibi, benim de hayatımda çok çok önemli bir yeri vardır. Çay bizim ekmek teknemizdir. Çay, bugünkü gibi çay makaslarıyla değil, tek tek elle toplanırdı. Sabah gün ağarırken çay bahçesine girerdik, çay toplama işi akşam gün kararıncaya kadar devam ederdi. 

Çayın Rize'mize gelişinde çok büyük katkıları olan Zihni Derin ve arkadaşlarını buradan rahmetle anıyorum.

Yine, Rize'mize hizmeti dokunan siyasi büyüklerimiz olmuştur. İsimlerini zikrederek kendilerini anmak istiyorum. Rize için, ülkem için hizmet veren her bir ferde teşekkür etmek boynumuzun borcudur. Demokrat Parti döneminde İzzet Akçal, Adalet Partisi döneminde Erol Yılmaz Akçal; kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum. Anavatan döneminde eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz, Refah Partisi döneminde Şevki Yılmaz; kendilerine Rize'mizdeki hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, uzun ömürler diliyorum ve nihayet AK PARTİ döneminde AK PARTİ'mizin kurucusu Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 ilimize olduğu gibi Rize'mize ve çayımıza yaptığı hizmetlerden ve katkılarından dolayı tüm Rize ve Rizeliler adına teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Bugünlerde temeli atılacak olan Rize-Artvin Havaalanıyla alakalı da ayrıca teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 1984 yılından beri serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğini aktif olarak bilfiil yapan bir kardeşiniz olarak 1-7 Mart Muhasebeciler Haftası'yla ilgili de birkaç kelime etmek istiyorum. Değerli arkadaşlar, muhasebecilik mesleği Türkiye'de 3568 sayılı Yasa'yla 1989 yılında yasal altyapıya kavuşmuş bir meslektir. Önceleri üçlü bir yapı vardı, daha sonra serbest muhasebecilik kaldırılarak serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlik unvanlarıyla bu meslek icra edilmektedir. Ülkemizde 100 bin dolayında meslek mensubu vardır. İllerde meslek odalarımız bulunmaktadır. Üst kuruluşumuz TÜRMOB'dur. Devletle tüccarın, devletle esnafın, devletle iş adamının arasında kelimenin tam manasıyla bir köprü vazifesi görmekteyiz. Ancak bazen ne mükellefe ne de devlete yaranamayabiliyoruz, böyle bir çıkmazımız, açmazımız var. Çok ciddi mesleki sorunlarımız var, ayrıntısına girmiyorum. Her gün değişen mevzuat… Elbette bu değişen mevzuatı takip etmek bizim görevimizdir ancak o kadar çok iş yükü altında meslektaşlarımız eziliyor ki bu tarif edilemez ancak yaşanır. Son bir iki ay içerisinde vergi affı, borçların yapılandırılması, KOSGEB destekli krediler, altyapı güncellemeleri, veri girişleri, serbest muhasebeci mali müşavirlerimizi âdeta kilitlemiştir. 

Bir muhasebeci fıkrasıyla konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Mali müşavire sormuşlar: "Bir daha dünyaya gelirsen hangi işi yapmak istersin?" "İmamlık." demiş. 

Nedenini sorduklarında "Mevzuatı hiç değişmiyor, hep aynı kalıyor." demiş. 

Ben böyle demiyorum. Bütün zorluklarına rağmen ben bir daha dünyaya gelsem yine serbest muhasebeci, mali müşavir olurdum. 

Yine bir daha dünyaya gelsem Rize'de dünyaya gelmek isterdim.

 

 

                                                                                                                                                                                Hikmet AYAR

                                                                                                                                                                              Rize Milletvekili

                                                                                                                                                                    Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın