HAYVAN BARINAĞI SORUNUMUZ

HAYVAN BARINAĞI SORUNUMUZ
Karadeniz bölgesinin göz bebeği Rize İlimiz’e yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz. Emeği geçen tüm hemşerilerimize canı gönülden teşekkürlerimizi sunarız. Ama ne kadar çalışsak da işler bitmiyor, sorunlar bir bir ardında eklenerek çözüm bekliyor. Bu sorunlardan bir tanesi ise hayvan barınağıdır.
Modern bir şehir inşa etmek için hayvan barınağı şarttır. Hem insani bakımından hem hayvani bakımından olumlu sosyal projedir. Sokaktaki hayvanlar kuduz hastalığı salgınlarına, trafik kazalarına çocuk ve yetişkinlerin korumasına, çevre kirliliğine, geceleri insanların uyumamasına yollarda yürürken saldırılar nedeniyle Rizeli hemşerilerimiz kaldırımları değiştirerek tedirgin bir şekilde yürümekte ısırık ve yaralanmalara, parazitler hastalıkların bulaşmasına ve yol kenarlarında ezilmiş hayvan görüntüleri ile dağılmış çöpler gibi çeşitli sıkıntılara yol açıyorlar. Oysa ki , bu sahipsiz hayvanların çoğu potansiyel sadık sevecen dostlarımızdır.
Bu sorunla ilgili olarak Rize’miz de uzun yıllar önce bilimsel sistematik çözümler üretilmediği için, bugün Rize’ miz de konuya bakış açısında ne yazık ki neden sokak çocuklarına değil de köpeklere ve kedilere bu kadar ilgi gösteriyor ve bu paralar harcanıyor. Sorusuna neden olabilmektedir. çünki düşünülen projeler, toplumun bütün sorunlarını çözme iddiasında değildir. Bu sorun toplumun karşısındaki sorunlardan yalnızca bir tanesidir. Yaşam ve ölüm gibi çok açı bir gerçeği içinde barındırdığı için, acil çözüm beklemektedir.

İlimizde sınırlar içerisindeki hayvan severlerin çokluğu ve bu konudaki aşırı duyarlılıkları, hayvan toplama çalışmalarının yapılmasını büyük oranda engellemektedir. Çoğunluğu oluşturan hayvan sevmeyen vatandaşlarda bu hayvanların toplanmasını hatta öldürülmesini istemekte konuyla ilgili çok ciddi  şikayetler de bulunmaktadır. Bununla birlikte, 5199 sayılı hayvan koruma kanunun da belirttiği şekilde, tüm hayvanları yakalayıp, kısırlaştırıp aşı ve tedavilerini yaptıktan sonra bölgeye bırakılınca vatandaşlardan çiddi tepkiler geliyor. Bu iki karşıt gurubun şikayetlerinin dinlenilmesi ve ortak bir yol bulunarak çözülmesi gerekmektedir.
Bu sorunun çözümü olarak yasalarca yasaklanan bir yöntem olmasına rağmen, hayvanları toplanıp şehrin uzağında bir yere bırakılması yöntemini benimsemektedir. Ancak bu uygulamalar, zaman içinde pek çok sorun ( salgın hastalıklar kuz ) ortaya çıkmaktadır. Bu uygulamalara bir örnek olarak bir çok il belediyesinin kendi sınırlarından topladıkları hayvanları yasalara aykırı olarak şehir dışına köylere bırakılmakta birçok tehlikelere neden olmaktadırlar.
Acilen hayvan barınağı inşa edilmeli bütün hemşerilerim bu sosyal projeye sahip çıkılmalı daha modern bir Rize inşa etmek için el ele vermeliyiz. Sadece insanlarımıza sahip çıkmayacağız hayvanlara da sahip çıkarak örnek insan olduğumuzu göstermeliyiz.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın