ÇOCUK YETİŞTİRMENİN ÖNEMİ

 

ÇOCUK YETİŞTİRMENİN ÖNEMİ
Devletimizin devamını sağlayabilmek için aileler olmak zorundadır. Bu aileler, devletin en küçük birimidir. Bu birim ne kadar sağlam yapıda olursa devletler o kadar güçlü olurlar. O zaman işin başından başlayarak ailede çocuk nasıl yetiştirilmelidir? Çocukların ana – babalarının elinde emanettir. Çocuğun kalbi, mum gibi her şekilden uzak, fakat her şekle konabilen kıymetli bir cevherdir. Temiz bir toprak gibidir. Ki, her ne eksen, biter. Eğer hayırlı tohumunu ekersen, hem din, hem dünya saadetine kavuşur ve ana – babası, öğretmeni ve millete faydalı bir insan yetişir. Eğer böyle olmasa anaya babaya çevresine toplumuna milletine devletine zarar verir. Buda devletin zayıflamasına neden olur.
Kendimizi ve çoluk çocuğumuzu ateşten koruyun çocuğu cehennem ateşinden korumak, dünya ateşinden korunmaktan daha mühimdir. Onu cehennem ateşinden korumak, terbiye etmek, güzel ahlakları öğretmek ve kötü arkadaşlardan korunmakla olur. Çünkü bütün fesadın başı kötü arkadaşlıktır. Yine onu zevk ve nimet güzel elbiselere alıştırmamalıdır. Zira alışkanlıklarından sonra onlara sabredemez bütün ömrünü zevk ve sefa ve güzel elbiseler için zayi eder. Hatta ilk önce çocuğu emzirerek salih güzel ahlaklı ve haram yemeyen bir anne ve baba bulunmalıdır. Çünkü anne baba kötü ahlaklı ise çocuğuna da sırayet eder. Haramdan meydana gelen süt pistir. Çocuğun eti ve derisi haramdan meydana gelince huyu ve tabiatı da harama yakın olur. Buluğa erdikten sonra etkisi meydana çıkar. Çocuğun dili açılınca ilk söz Allah olmalıdır.
Çocukta ilk meydana gelen şey yeme arzusudur. O halde ona yemek yemenin adabını öğretilmelidir. Örneğin yemeğe başlamadan önce besmele çekmesini, yemeği sağ elle yemesini, acele etmemesini, lokmayı iyi çiğnemesini, başkasının lokmasına bakmamasını, bir lokmayı yutmadan diğerine el uzatmamasını, elini ve elbisesini kirletmemesini, yemek bitince elhamdülillah demesini öğretmelidir. Ara sıra yalnız ekmek verip hep güzel yemeklere alıştırılmamalıdır. Çocuğun yanında çok yemeği ayıplanmalı az yiyen çocukları övülmelidir. Böylece iyilik damarını harekete geçirmesini ve terbiye olmasını sağlanmalıdır.
Öyle bireyler yetiştirilmelidir ki emeğiyle çalışıp bu vatana hizmet eden gençlere ihtiyaç vardır. Ne güzel söylemiş Mehmet Akif Ersoy sahipsiz vatanın batması haktır. Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır. Bende diyorum ki sahipsiz ailenin batması haktır. Sen bu aileye sahip çıkarsan bu aile batmayacaktır.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın