MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve ARKADAŞLARI

10 KASIM
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve ARKADAŞLARI
Atatürk'ün ebediyete intikalinden bu yana tam 76 yıl geçti..
Ama arkadaşlarıyla birlikte kurduğu TÜRKİYE CUMHURİYETİ ebediyyen yaşayacak,
Rahmetli Kayınpederim Makinist Salih Usta iyi bir Atatürk'çü idi,
Cumhuriyet'in 10. Yıl etkinliklerine katılmıştı,
Kendisine sormuştum;
- O günlerle bu günlerin arasında ne fark var? Bana verdiği cevap;
- O günlerde hiç muhalif yoktu, ancak bu günlerde çok muhalifi var demişti, yıllar önce..
Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Harbi hakkında bir şeyler yazabilecek bilgiye sahip değilim, bu konuda bu güne kadar çok yazı yazıldı, bundan sonra da yazılmaya devam edilecek..
Ben sadece ailemden ve devletin arşivinden bizlere intikal eden bir büyüğümüzden sizlere bahsetmeye çalışacağım.
Ordu dağılmış ve ülkeyi müdafaa edecek kimse kalmamıştı. Atatürk bir kısım arkadaşıyla İstanbul'dan Samsun'da başlayan yolculuğuna tüm Anadolu'da devam ediyordu. Adına bir çok yerde çete dedikleri, bu günkü çetelerle hiç benzerliği olmayan küçük küçük ordular oluşturuyor ve başlatına da ÇETE REİSLERİ dediğimiz komutanları yerleştiriyordu..
Bunlardan birisi de METO ZADE HÜSEYİN AĞA (Ağa Dayı) idi. Ağa Dayı İstiklal harbinin en çetin geçtiği bölgelerden birisi olan Sakarya'da görevlendirilmişti. Dedemin dayısı idi.
Ağa Dayı'ya asker terhis etme yetksi verilmişti..
İdam fermanı olan ailelerden birisinin önemli bir ferdi Ağa Dayı'ya sığındığında Atatürk onun idam fermanını kaldırmıştı,
Çok büyük mücadelelerin içerisinde kardeşleri, çocukları ve çoğunluğu Karadeniz'dan gelen adamları ile savaşmıştı,
Yakınlarının şehit olduğu bölgelerde daha inançla savaşarak düşmanı paramparça etmişti,
İstiklal Harbi sona ermiş, vatan düşmandan temizlenmiş, CUMHURİYET kurulmuştu,
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte KAĞIT PARA da basılmıştı. Halk kağıt parayı tanımıyor, sahte olmasından korkuyordu. Paranın tanınması için Ağa Dayı paraya MÜHÜR BASIYORDU..
Atatürk, her İstanbul'a gelişinde Sakarya'nın Arifiye İstasyonu'nda duruyor ve yanına çağırdığı Ağa Dayı ile memleket meselelerini konuşuyordu.
İşte , Atatürk tüm Anadolu'da bu gün tarihin derinliklerinde minnetle anılarak uyuyan arkadaşlarıyla bu ülkeyi kurtarmış ve bize hediye ederek Cumhuriyetimizi kurmuştu.
Peşinden yaptığı çok çok önemli reformlarla bu günler gelmemiz sağlandı.
1938 yılında vefatı üzerinden 76 yıl geçti
Cumhuriyetimiz 100. Yıla doğru ilerliyor
Bölgemizde demokrasi ile idare edilen tek ülkeyiz
Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarına bu gün dolayisiyle ALLAH'tan RAHMETLER diliyorum..
NUR içerisinde uyusunlar
Hepimiz sizlere minnettarız


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    mapavrili

     11 Kasım 2014 10:52
         

    sn yazar ya hakki söyle yada sus .insana sorarlar sen rizelimisin diye rizeliysen yapilan katliyamdan haberin olmalidir eminim haberin varda nabza göre serbet vermenin alemi rizelilige sigarmi .Su soruyu soruyorum sana RIZE NEDEN KIM TARAFINDAN BOMBALANDI:neydi sucumuz ALIMLERIMIZ.asildi neydi suclari .bir ejnebi sapkasi ve sadece ve sadece dinleriydi suclari .benim dedemde dini icin daraagaclarina cekildi .rizeli olarak gercek tarihini bilmelidir dedelerinin kemiklerinin sizlatmamalidiir,bedduasini almamalidir o sehitlerin ah ini alan vallahi asla iflah etmez

  2. 0 0
    {usertitle}

    öz rizeli

     11 Kasım 2014 14:35
         

    artik hersey ortaya cikti.SAPKA düstü kel göründü

    hangi akl i selim Rizeli dedesini bombalatani sevebilir ki..

    Dedelerine ihanet edebilir.Rize halki cepheden cepheye ta Yemene kadar vatani ve dini namusu ugruna savasmaktan biran bile tereddut etmedi.Ama 

    gel gör ki gavurun yapamadigi zulmü kendi ni ata addeden M.kemal tarafindan hamidiye savas gemisiyle topa tutarak yapti.soruyorum vicdanlara rizelinin sucu onlarin istedigi gibi giyinmeyi reddetmek mi ve alimlerimiz dini müminden taviz vermediklerinden dolayimi sucluydular.

     

  3. 0 0
    {usertitle}

    kapitanos mehmet

     19 Kasım 2014 18:22
         

    rize bombalanmamıştır cahil dinci arkadaşlar. hamidiye rize açıklarına gelip kurusıkı atmıştır. rizeliler yobazlar bundan korkarak teslim olmuştur. devlet iyi yapmıştır.

  4. 0 0
    {usertitle}

    öz rizeli

     23 Kasım 2014 19:42
         

    kapitonos papata pilos zoruna gitti degilmi cünkü nede olsa hemsehrin selanikli bizi bombalatti.kuru siki atmis tarihe bir bak hadi ordan asilan alimler size göre yobaz esas yobazlar kimler belli bir millete zorla giyim kusam empoze etme hemde savas gemisiyle ve daraagaclariyla esas asagilik yobazlar onlardir.18 sene ezan yasaklandi rizeli yobazlar yüzünden degilmi,camilerden hocalarin nasil iskenceler gördügünü rize bozmaari nereden bilsin cünkü daha 12 eylülden evvel bazi böyle alimlerimize yobaz diyenler sovyetlere leninlere baba diyenlerin artiklaridir hatta kadin ortanin malidir diyecek kadar alcalabilen yaratiklarin en asagiligidir.selam hakka tabi olanlara

Yorum Yapın

Benzer Haberler