SÖZDE DEĞİL ÖZDE HABERCİLİK VE GAZETECİLİK!

 

Nitelikli bir habercilik ve gazetecilik demokratik toplum düzeninin sağlanması için olmasa olmaz bir gerekliliktir. Böyle bir toplum ancak bilgili ve sorumlulukları konusunda bilinçli gazetecilerin varlığı ile mümkün olabilir.

İşine geldiği konuyu öne çıkarmak, gerçekleri bir bakıma örtbas etmektir. Bu ne gazeteciliktir ne haberciliktir.

Gazetecinin görevi olayların üzerindeki perdeyi kaldırıp gerçekleri halka göstermektir. En azından bu manada bir çaba gösterdiğinin emarelerini taşıması lazım.

Ulusal medyadan öne çıkan gazete ve gazetecileri irdelemek uzun mesele. Rize’de habercilik yapan, gazetecilik yapan, köşe yazarlığı yapan arkadaşlarımızı incelediğimizde “geçim derdi” nin ön plana çıktığını hemen anlarız…

Açıkçası “ekmek kavgası” dediğimizde hepsine hak veriyorum. Gerçekleri tüm çıplaklığı ile halka duyurmak, “olayların üzerindeki perdeyi aralamaya çalışmak” sorunlu bir meseledir.

Taraf oldu” diye damgalanırsınız,, “öteki” olursunuz v.s.

Tamam da, Rize için hayatı bir meseleyi takip ederken veya dile getirirken veya haber yaparken şahsi menfaatini değil de yaşadığı toplumun çıkarlarını elden geldiği ölçüde dikkate almadığınız da Cemaziyelevvelini kurcalarlar insanın.

Ben onun eski hâlini de bilirim”‘ manasına gelen bu söz, birçok siyasinin, gazetecinin, köşe yazarının karşılaştığı bir “hal” dır.

Yani kimin yanına çalıştın, kimlerle ilişki kurdun, kişiliğin karakterin nasıl oluştu, hepsine bakarlar!..

Bu da halkın bir denetleme yoludur.

Ekmeğini yediğin insana mahkum olmak başka şey, o kuruluşun menfaatini korumak başka şey, şahsi çıkarını korumak başka şeydir. Çok daha başka şey yalancı duruma düşmek, yavşaklaşmaktır, adi duruma düşmek, aciz duruma düşmektir.

Bir başka dikkat çeken durum kimin yanında, kime hizmet ettiğin ve beslendiğin kaynağın helal haramı bilip bilmediği, namussuzluk yapıp yapmadığıdır.

Eğer namussuz ve şerefsiz bir insanın yanında yıllarca çalışıyor ve ekmeğini yiyorsan, bu durumun kanına sinmemesi imkansızdır…

Haber açık ve net. Rize İl Sağlık Müdürü basın mensuplarına açıklamada bulunuyor. Açıkça ve net bir şekilde “hastane deniz dolgusu üzerinde 200 dönümlük bir alanda yapılacak “diyor.

Bu haberi ve o açıklamaları namuslu bir gazeteci, haberci, köşe yazarı bir kere Rize’yi düşünerek, Rize için önemli olan öne çıkaracak , sonra “demokratik toplum düzeninin sağlanması ” için ele alacak, en sonra kendi menfaati ve çıkarı için değerlendirecek.

Bunu yapmayanlar, yalakadır, yalancıdır. Halkı aldatan birer zalimdirler.

Bu manada bu haberin yayınladığı sitelere bir bakın, köşe yazılarına bir bakın, kararınızı verin…

Olay 53 haber sitesi Rize’nin menfaatine olan her olayda başat rol oynuyor. Münafıklık yapmıyor, toplumu insanları birbirine düşürmüyor. Yüreğimden Olay 53 haber sitesini tebrik ediyorum. Ajans 53’u, Rizedeyiz.com’u ,“hastane yapılacak” ibaresini manşetine taşıyan her haber sitesini tebrik ediyorum…

Her olay haber konusudur. Önce ait olduğun çevrenin çıkarını düşüneceksin. Bir açıklamanın bir kısmını verip esas önemeli bölümünü vermiyorsanız gazeteciliğe, haberciliğe, köşe yazarlığına ihanet ediyorsun demektir. Başka da bir açıklaması yoktur.

İşini namus meselesi yapıp demokratik bir toplum yaratma adına ve çevresinin gelişmesi adına her türlü rızkı alan vakarlı insanlara selam olsun.

Hepsini yüreğimden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum…

Selam ve sevgilerimle…

Metin TOPÇU


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın