Cenazene Kim Gelecek?

Cenazene Kim Gelecek?

Cenazene Kim Gelecek?

Sayıları her gün artan büyük marketler zincirleri mahalle bakkal kültürünü yok ediyor.
Rize’de son yollarda hemen hemen her mahalle arasına açılan büyük marketler mahalle bakkallarını kapatma noktasına getirdiler.
Benim evin tam karşısında geçen ay malum üç harfli olan bir büyük market açıldı. Az ilerisinde ise yılardan beri alış verişte bulunduğum mahalle bakkalım Süleyman abinin dükkânı var. Şimdi ben sormak istiyorum? Benim başım sıkıştığında ilk kime koşacağım? Tanımadığım, tamamen sermayesi İstanbul kanadından oluşan ulusal market zincirine mi? Yoksa yıllardır mahallede sabah 7 akşam 23 hizmet veren Rizeli bakkal sahibine mi?
Benim cenazem olduğu zaman mahalle bakkalım dükkânı kapatıyor ve cenazeme saf tutuyor veya düğünüm olduğu zaman aynı şekilde geliyor düğünüme takısını takıyor. Ya ulusal market sahipleri? Bırakın gelmeyi, bir çiçek mi gönderiyorlar!
İşte bu yüzden mahalle bakkal kültürü yaşatılmalı. Elimizden geldiği kadar mahalle bakkalından alış verişte bulunmalıyız. Teknoloji çok gelişti, eskiden mahalle bakkal rafları naftalin kokardı, ürünler bozmasın diye. Şimdiler hepsi son model soğuk havalı buzdolapları eşliğinde markalı ürünlerini saklayabiliyorlar. Tam tersini düşünün İstanbul’dan veya Ankara merkezinden bu tip ulusal marketlere gelen ürünler çok mu sağlıklı? Veresiye defteri devam ediyor, bunun yanında kredi kartı cihazı hemen hemen tüm mahalle bakkallarında var. Fiyat farkı ise bazı ürünlerde avantaj gözükse de benim için en önemli olan ahtı vefadır. Benim zor günümde cenazeme gelerek saf tutan, dua eden veya mutlu günüme gelerek horona giren mahalle bakkalımı ben nasıl bırakırım? Mikro milliyetçiliği sevmem ama burada bir haksız rekabetin getirdiği durum var ve bu tip ulusal marketlerin Rize ekonomisine öyle ahım şahım bir katkısı yok. Kazanan belli. İstanbul vergi dairesi ve bu marketlere dükkânlarını kiraya veren mal sahipleri.
Arkasında “büyük sermayeyi” alan ulusal marketler haksız rekabet içindeler. Bu durumda devlet seyirci kalmamalı. Mahalle bakkalı yaşamalı, yaşatılmalı. Bu esnaf bir bir kepenk kapatıyor, sonuç olarak devlet “bakkal amca” kültürünü korumalı ve bu esnafı ayakta tutmalı. Unutmayım ki bakkallar bir mahallenin bekçisidir!..
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın