Rize’de İsraf Sofraları!

Rize’de İsraf Sofraları!


Rize’de İsraf Sofraları!
Rizeli ağzına düşkündür. Yemeyi de çok sever, yedirmeyi de..
Misafirlik özellikle batı bölgelerinde can çekişirken, bizim bu yörede her zaman iftar sofraları zengin olmuş, Rizeli birçok esnaf kapısının önünde iftar sofrasını eksik etmemiştir.
Bunun yanında Restoranlarda verilen toplu yemekler Ramazan ayı boyunca devam ediyor. Şimdileri seçim çalışması döneminde iftar sofraları siyasetle birlikte açılıyor, hocanın yaptığı yemek duası ile kapanıyor.
En başta yazdım Rizeli ikram etmeyi sever, iyi niyetli ve cömerttir. Sevap kazanayım, bu mübarek ay içinde dua alayım derken, hemen hemen her akşam gittiğim yemeklerde maalesef maksadını aşan yemek çeşitleri ile iftar sofraları israf sofralarına dönüştüğüne şahit oldum.
Dinimizde ikram sünnettir ama lüzumsuz bir o kadar da gösterişe giren bu tip sofralar israfa giriyor ve sevap yerine o çöpe giden yiyeceklerden dolayı günaha giriyoruz. Yani sünnete uygun yemiyoruz, yedirmiyoruz.
Özellikle restorantlarda verilen iftar menüleri bu işi çok abartı. Bir masada dört çeşit ekmek olur mu? Bu ne? Galatası, kepeklisi, kızarmışı, köy ekmeği.. Salata çeşitleri en az 2 çeşit masada duruyor. Peynir ve zeytin üç çeşit, hurma iki çeşit. Geçen gittiğim yerde iftar sofrasında közlenmiş patlıcan vardı! Bu ne ya? Ben hangi sofraya geldim şaşırdım. Ana yemekleri ve tatlıları saymıyorum. Sonuç bir çorba, pilav ve güvenç diyelim. Gerisi valla gözlerimle şahit oluyorum, hocanın ettiği dua sonrası herkes dağılıyor ve görevli kişiler battal boy çöp poşeti eşliğinde masalarda kalan o yiyecekleri çöpe gitmek üzere toplanıyor. İçim sızladı, biz bu kadar zengin bir milletmiyiz? Yazık iftar sofraları Rize’de misafire hava atma sofralarına döndü. Tamam ikram sünnettir ama bu kadar israfta günahtır.
Gıdada neredeyse ithalatçı ülke durumuna geldik ve fiyatalar aldı başını gidiyor. Ülkemiz bu durumdayken bu kadar israf çok kötü. Kısaca bizim yaptığımız “hem kel hem de fodul” luk. Bence iftar sofralarında amaç zengin iftar menüsü ile hava atmak olmamalı, bunun yanında fakirlere, öğrencilere, huzur evi sakinlerine ne bileyim yatılı kuran kursu ve yetiştirme yurtlarına kalan yetim öğrencilere bu ramazan ayı içinde etkinlik yapmak çok daha hayır işine girer. Hiçbir şey yapamadın Rize Belediyesinin organize ettiği toplu iftar sofralarına bir iki gün sen sponsor ol.
Evet, Rizeliler her sene ramazan ayı boyunca gittiğim ve gördüğüm iftar sofralarının özeti bu. Keşke mütevazı olsa, israf olmazsa diyorum ama her yıl değişen bir şey olmuyor ve menüde ki çeşitler artarak katlanıyor. Masada duranların birçoğu el sürülmeden çöpe gidiyor, ciddi bir yiyecek israfı söz konusu, hem yazık hem günah…
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 1 0
    {usertitle}

    yasin

     7 Haziran 2018 10:58
         

    ÇOK DOĞRU BİR TESBİT. BU DURUM HERKESİ İLGİLENDİRİYOR. EVLERDE DE LOKONTALARDA  OLDUĞU KADAR OLMAZSA İSRAF OLUYOR. 

Yorum Yapın