Rizespor Kadro Değerlendirmesi Üzerine...

 


Çaykur Rizespor bir yıl aradan sonra yeniden hak ettiği yerde süper lige yelken açacak.

Yeşil – mavili takım şampiyonluk sevinci yaşadığı teknik adamı İbrahim Üzülmez ile yola devam etme kararı aldı.

Sezon başı transferlerinde Başkan Yardımcı ile teknik adam Üzülmez arasında yaşanan gelişmeler sonrası Başkan ilk 3 – 4 transfer sonrası ipleri scout ekibine teslim etti.

Sebebi belli… Benim sezon başı kaleme aldığım “transferde ehli keyf kafe dönemi” başlıklı yazım sonrası Rizespor’da devrim gibi gelişmeler oldu. Transfer komitesinin üssü Ankara yerine Rize oldu. İzleme komitesi göreve başladı, yönetime girmeden önce stattın yerini bilmeyen bazı isim benim o yazı sonrası Rize’de yapılan transferlerde görev aldı ve bol bol fotolarda yer aldı! Ben o yazıyı uyarı niteliğinde kaleme almıştım. O yazıda geçenleri bırakın Türkiye’de Dünya’da bile bilmeyen yoktu. O Yazı kaleme alınmasıydı Ankara menajer tayfası şimdileri bizim kulübü içi boş oyuncularla doldurmuş, Karabük, Erciyes, Mersin gibi takımlarına yaptıkları gibi önce kendilerine borçlandırmış, sonra ise batırmıştılar. Allahtan Başkan Hasan Kemal Yardımcı var, işe uyandı ve doğru karar aldı..

Gelelim sezon öncesi klasik değerlendirme yazıma..

Yeni gelen 10 oyuncu var. Birde kiralıktan dönen Fink.

Bir kere İbrahim hocanın geçen sezondan beri bu takıma bir sistemi bulunmuyor. Dolayısıyla Rizespor İbrahim hoca ile sistemle değil, bireysel yetenekle bu lige başlayacak. Oturmuş, aşılanmış bir sistemin olsa takıma sonradan kim gelirse gelsin o sisteme adapte olur. Bizim hoca biraz havacı. Yani topçuya gaza veren hoca sınıfına giriyor. Öyle Aykut Kocaman veya Akhisar’a sistem getiren kupa kazanan Okan Buruk tipinde bir hocamız yok. Bu transferler altında uzun bir süre geçiş dönemi yaşayacağız. Futbolda mazeret bitmez, ; Transferler geç geldi” İbrahim hocanın mazereti 3 – 4 hafta içinde bu olur. Şimdiden hazırlıklı olalım. Bu sürece geçiş süreci diyelim ve inşanla fazla bir sancı çekmeden taşların yerine oturmasını bekleyelim Zaten sancı sert geçerse ilk sallanan taş Üzülmez olur!..

Bireysel olarak bakacak olursam, Kaleci hattına önemli bir takviye geldi. Kosova milli takım kalecisi Ujkani, bir numara Gökhan’a hem ağabeylik yapar hem de onu tetikleyici görevinde bulunur.

Sağbekte bu kulüpte “bağ kur” emekliliğine yaklaşan Orhan’a alternatif Matic Fink olacak. Orhan, maç içinde sürekli konuşması artı, ters kademeleri yine artı. Bu oyuncunun çalışkanlığı ile forması garanti diyebilirim. Sezon içinde Matic Fink sisteme bağlı slav ekolü ile zaman zaman Orhan’dan şans alacaktır.

Sol bekte Mehmet Uslu bir başka banko. Zira o mevkide transfer edilen Armald tam hazır değil ve bence problemli oyuncu.

Stoper bölgesinde alternatif çok. Bu mevkie ben olsam baba bir stoper alırdım. Olmadı. Gelen iki oyuncu kiralık. Bunların içinde Çek Jakub hırsı ile iş görür. Diğer sol stoper Jach ise biraz ağır geldi bana. Talbi ve Ramos alternatif olarak gözüküyor. İbrahim hoca bu mevkide Saadane aşkından vazgeçmeli. Faslı oyuncuyu on liberoda değerlendirse çok daha yararlı olur. Unutmayalım ki biz küme düştüğümüz sezon Saadane’nin stoper mevkiinde görev alması sonrası düştük.

Orta sahada Ali Çamdalı takım kaptanı olacak. Tecrübesi ile iş görür. Burada önemli olan yaşı ile orantılı Ali’nin kaç maç görev alacak olması. 20 ve üzeri olursa ben başarılı bulurum. Robin, Abdullah bildiğimiz isimler. Musa Çağıran ise hem 8 oynar hem 6. Bu takım içinde diyagonal pas atabilen tek oyuncu. Yine bu mevkide Petrucci, Koray, Emirhan, Mustafa ve Çinar rotasyonda görev alacak olan isimler.

Kanatlarda Umar forması garanti gibi. Topsuz futbol çok önemli. Umar beklemiyor, kendini boş alana akıtan, pas isteyen, adam geçebilen bir oyuncu. Özellikle deplasman maçlarında kontrataklarda Umar imzası olacak. Bu mevkilerde Süleyman, Samudio ve Oğulcan bu sezon forma savaşı verecek olan diğer oyuncularımız.

Santrafor bölgesinde Vedat şimdilik alternatifsiz. Kesinlikle bu takıma bir veya iki kaliteli santrafor gerekiyor. Tabi birde saha içinde futbol aklı olan iyi bir play marker yani 10 numara.

Bu iki transfer olmazsa olmazımız diyebilirim. Kaliteli bir 9 ve 10 bu takımı bir iki vites birden ileri taşır.  

Neticede bıldırcın zamanı geliyor. Rize’de bıldırcın yakalamak bilenler bilir ayrı bir zevk, hobi..

Bende çokça lüküz ve poş elimde yağmur altında koşturdum. Sonraları teknoloji devreye girdi. Kasetler çıktı. Teyplerde kuş sesi veren kasetleri kurardık, bıldırcınlar o sese gelir bizde yakalardık. Tabi bu her zaman böyle olmuyordu. Kasetten kuş sesini duyan dört ayaklı kedilerde peşimize takılırdı! Onlarda ekmeğinin peşinde ne yaparsın!.

Kıssadan hisse, bizim takım bu sezon bıldırcın kasetine benziyor. Ben istiyorum o kasetten çıkan seslere gerçek bıldırcınlar gelsin ama bu işe her zaman böyle olmuyor. O sese kedilerde takılıyor. Sistemi olmayan bir takım 10’dan fazla yeni transfer ve her sezon çıtası yükselen süper lig. İşimiz zor, benim tahminim ilk 10 ile 15 arası bu takım sezon sonunu tamamlar.

NOT: 2 Yıldan buyana görev aldığım, son altı aydan buyana Rize temsilciliğini yaptığım 40 yıllık Bölge gazetesi olan Karadeniz gazetesini ile ilişkim kalmadı.

24 ay boyunca cenazem, düğünüm, hastam, bayram demeden her gün tam sayfa Rizespor haberleri başta olmak üzere özel röportaj, reklam, yüzlerce abone aldığım gazeteden ve ayda sadece 500 tl ( Beş yüz ) karşılığı çalıştım. Beni her ay kadro vereceğiz maaşını asgari yapacağız diyerek oyalayan Trabzon Karadeniz gazetesine ben her ay cebimden iki katı maddi takviye yaparak hizmet verdim.

Özel sektör böyle bir şey. !..

Yoluma 6 Yıldan buyana çalıştığım Vira Haber gazetesi Spor müdürü ve ajans53.com Genel Yayın Yönetmeni olarak devam ediyorum. Ayrıca ulusalda Türkiye’nin bir numarası konumunda yer alan futbolarena.com Rizespor muhabiri olarak karşınıza olmaya devam edeceğim. / SAYGILARIMLA…


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın