"Çay üreticisi 4 kat daha fazla kazanacak"

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu Çay dan daha fazla gelir elde edilecek olan Stevia Bitkisinde üreticinin elinin mutlaka toprağa değmesi gerektiğini belirterek “ Zahmet isteyen bir ürün ve Çay gibi 70 yıl aynı bitkiden ürün alamazsınız, gelecek yıl fabrikasını yetiştireceğiz” dedi.

 

 

Ana vatanı Arjantin Paraguay olan Stevia bitkisinin ikinci hasadı Çay Araştırma enstitüsü bahçesinde yapıldı.

     Çay Araştırma Enstitüsü Bahçesinde Stevia bitkisinin ikinci hasadını yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu bitkinin 4 üncü yılında olduklarını belirterek “ Uyum sorununu çözdük, bu toprakları çok sevdi, Rize Şekeri olarak Cumhurbaşkanımız isim taktı. Şekerden 300 - 400 kat daha tatlı olan bu bitki doğal şeker olarak bilinmekte ve hiçbir yan etkisi yok. Buna asrın bitkisi denmekte. Dünya bu bitkiyi yeni yeni tanırken biz denemelerimizi yaptık. Önümüzde ki sene üretimini yapmayı düşünüyoruz.  Kurum olarak alım garantisi getireceğiz. Ana tamir fabrikamızda fabrika kurma çalışmalarını başlatacağız, Her hangi bir engel olmaz ise önümüzde ki yıl ürün alımına başlayacağız. Üreteceğimiz şekeri öncelikle kendi ürünlerimiz olan DİDİ, Pasta, Dondurma ve Çayla evlerimizde kullanacağız, artar ise satışını yapacağız” dedi.

       Sektörde ilk olmak istiyoruz

Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu Stevia bitkisi şeker fabrikası kuran ilk aktör olmak istediklerini belirterek “ Yılda iki kez hasadı yapılan Stevia bitkisi dekar başı 4 tona yakın ürün vermekte, bugün Çay”a orantılı yaptığımızda 4 katı daha fazla ürün almaktayız.  Çay taban fiyatına eş değer olduğunu düşünecek olursak çay üreticisi 4 kat daha fazla kazanacak” dedi.

        Tembel işi değil

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu Stevia yetiştiriciliğinin tembel işi olmadığını belirterek “ Çay gibi değil, Çay dikersin 70 yıl sırtından beslenirsin veya başkaları toplar sen oturursun, Bu bitki öyle değil, eller toprağa değmeli ve dikiminden, hasadına kadar bitkinin çevresinde ki yabanı otlar temizlenmeli, emek isteyen bir bitki, Bu bitki tembel işi değil, sürekli ilgi isteyen bir bitki” dedi.

      Yatırım programına fabrikanın alındığını belirten Sütlüoğlu “ Her hangi bir askılık olmaz ise, Çinliler ile yaptığımız anlaşma gereği fabrika Ana tamir fabrikası alanında hazır depolarımızda Stevia Şeker fabrikasını kuracağız. Bu işin uzmanı Çinliler ve kendileri ile görüştük ve anlaştık. Önümüzde ki sezon Fabrika hazır olacak ve fidan dağıtımını üreticilerimize yapacağız” dedi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 1
    {usertitle}

    1000kartal

     28 Eylül 2016 13:53
         

    sn sütlüoglu senin miyadini kendi ellerinle bitirmissin kusure bakma ama sen devletin verecegi yüksek fiyata karsi cikacak kadar rize den uzaksin,rizelimin 3-5 kurus caya zam yapmasina karsi cikan sen elinle kus tutsan milletimizin gözünde bir hic sin.MAALESEF SU REIS IN MEMLEKETI SU BECERIKSIZLER YÜZÜNDEN COK GERI KALDI ::BIR TEK CAYKUR HAYIR  RIZE BELEDIYESI YERLERDE SÜRÜNUYOR;RIZESPORUMUZ HA KEZA MERDIVEN TAKIMI BIR KENDINI BEGENMISE TAKIM BIRAKILMIS HAR VURULUP HARMAN SAVRULUYOR: SIVIL TOPLUM ÖRGÜTLERI ISE SUS PUS BANA TOKUNMAYAN YILAN BIN YASASIN HAVA ICINDELER:::BEYLER AYIP TIR GÜNAHTIR YAPAMYACAKSANIZ BIRAKIN GIDIN BU GÜNLER BIR DAHA ASLA GERI GELMEZ:BU MEMLEKET CUMHURIYETIN ILK DÖNEMLERINDE VE KENAN EVREN TARAFINDAN CEZALI HALE GELMIS VILAYETTIR:SIMDIDE SIZ BECERIKSIZLERIN ELIYLE CEZALANDIRILIYOR  BIRAZ UTANIN GIDIN KOMSU VILAYETE BIR BAKIN

Yorum Yapın