RİZE’NİN İhracat şampiyonları ödüllendirildi

Rize’de en fazla ihracat yapar 10 rekortmen ödüllendirildi

 

RİZE’NİN İHRACAT YILDIZLARI

 

 

 

 ALİHAN TELATAR


Rize’de geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yapan 10 firma ödüllendirildi. İhracat Rekortmenleri için Rize Rocasto otelde düzenlenen toplantı ve ödül törenine

Törene, Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karaoğlu, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban Turgut ve iş insanları katıldı.

 

 

 

İhracatçıları çeşitli konularda bilgilendirmek için yapılan toplantı ve ödül töreninde konuşan  Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Rize-Artvin Havalimanı, yapılmakta olan İyidere Lojistik Merkez ve yeni limanın inşallah Rize ve bölgemiz ihracatına da ivme kazandırmasını bekliyoruz." dedi. Gürdoğan, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından bir otelde düzenlenen "2021 Yılı Rize İhracatının Yıldızları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Rize'nin bölge için önemli ihracatçı illeri arasında yer aldığını söyledi.

 

2021 yılında gerçekleşen 207 milyon dolarlık ihracat hacmini daha üst rakamlara ve en az 500 milyon dolar seviyesine çıkarmaları gerektiğini ifade eden Gürdoğan, "Bölgemizin Kafkasya bölgesi Orta Asya Bölgesi ülkelerine yakınlık gibi önemli bir avantajı bulunmaktadır. Ancak, bölgemize yakın bu coğrafyada neredeyse 1-2 saat gibi kısa sürede ürün sevk edebileceğimiz pazarlar olan Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarında ihracat payımız ülkemizin diğer şehirlerine göre çok düşük düzeyde bulunmaktadır. Şu anda bulunduğumuz bölgede tarımdan sonra en büyük girdiyi sağlayan sektör ihracattır." diye konuştu. 

 

Toplantıda daha sonra konuşan DKİP Başkan Yardımcısı Şaban Turgut, Rize'de dış ticarete yönelik altyapıların  hızlı bir şekilde geliştiğini dile getirerek şunları söyledi.

 

"Rize-Artvin Havalimanı, yapılmakta olan İyidere Lojistik Merkez ve yeni limanın inşallah Rize ve bölgemiz ihracatına da ivme kazandırmasını bekliyoruz. Tabii ki Doğu Karadeniz Bölgemiz illerindeki en büyük sorun arsa ve yatırım maliyetlerinin çok yüksek olması. Yatırım teşviklerinin de yetersiz kalmasından kaynaklı hem Rize hem de diğer bölge illerimizde üretimin gelişememesi, yakın pazarlarımıza ihraç edilen ürünlerin daha çok Ege ve Marmara bölgelerinden tedarik edilmesine neden olup bölge ihracatımızın istenilen düzeylere ulaşmasını engellemekte. Bundan dolayı her defasında tekrarladığımız Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Kafkasya ve Orta Asya Bölgesinin üretim ve tedarik merkezi olması için Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin yatırım teşviklerinde avantajlı duruma getirilmesi ve en az 6. bölge teşviklerinin uygulandığı statüye alınması gerekliliğini tekrar vurgulamak istiyorum."

 

Turgut, “Arazi kıtlığı ve arsa maliyetleri yüksekliği nedeniyle kamunun arsa üretimi yaparak yatırımcılara tahsis etmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

 

"Bu düzenlemelerin bir an önce hayata geçmesi konusunda tüm kurumlarla iş birliği yapmaya ve destek vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Elbette bu düzenlemelerin hayata geçmesini beklemeden önümüzdeki fırsatları değerlendirip ihracatımızı daha üst noktalara çıkarmak için gereken ne varsa yapmamız gerekmektedir. Bölgemize hitap eden Gürcistan, Azerbaycan, Rusya'nın Kafkas Bölgeleri şu anda ülkemizin elinde var olan lojistik avantajlar nedeniyle önemli fırsatlar sunmaktadır. Özellikle savaş nedeniyle ABD ve Avrupa'nın Rusya'ya uygulamaya başladığı yaptırımlar neticesinde Rusya birçok ürünü ülkemizden tedarik etmeye başlayacaktır. Bu duruma hazırlıklı olarak şimdiden gerekli araştırmalarımızı yaparak birebir yapacağımız ziyaretlerle bu potansiyelden pay alma imkanını araştırmamız gerekmektedir. Şu anda Dünya'da lojistikte ürün teslimatlarında çok büyük sorunlar yaşanmaktadır. Bundan dolayı birçok ülke ülkemizin bu potansiyelini gördüğü için tedarikte ülkemize yönelmiş bulunmaktadır. Gürcistan, Azerbaycan, Rusya pazarlarına 1-2 gün gibi kısa zaman diliminde ürün teslim edebilmemiz önemli bir avantajdır ve bunu fırsata dönüştürmemiz gerekmektedir."

Panel ve Konuşmaların ardından ihracatta ilk 10 giren iş insanlarına plaket ve ödülleri verildi. 

Rize’de geçen yıl en fazla ihracat yapan 10 firma.

1, Çayeli Bakır İşletmeleri

2.Kuzuoğlu su ürünleri sanayi ve ticaret anonim şirketi

3.Turgut Karteşler Sebze meyve ve gıda maddeleri Ticaret İhracat

4.Yamakoğlu İnşaat ve Dış Ticaret. LTD ŞTİ

  1. Hidayet Adıl SaruhanzGrup Gıda İnşaat Tekstil Sanayi

6.Çay İşletmelei Genel Müdürlüğü

7.Taget Gıda Sanayi

8.Biberoğlu İnşaat Nalburiye ve İhracat

9.Kalahan Gıda Tekstil ve Temizlik

  1. Mataracı BMB Uluslar arası nakliyat

 

Rize’de en fazla ihracat yapan kadın   ihracatçı Hayat Çay Gıda ürünleri, olurken  Tecrübeli ihracatçı onur ödülünü  Galeri Muzaffer Uluslar arası Pazarlama plaket aldı.

Yelkenciler Endüstriyel Dış Ticaret Sanayi,

Kaçkar Cam sanayi ve Biotex Medikal tekstil Marka yaratıp değer katanlar olarak plakete layık görüldüler. Karadeniz İhracatçılar birliğinin en fazla ihracat yapan üyesi ise  Eti Bakır A,Ş oldu

 


Yorumlar

Yorum Yapın