RİZESPOR'UN SEYİR DEFTERİ

 

ATMACANIN SEYİR DEFTERİ!.. 

Yeni Sezon yeni heyecan.. 

Çaykur Rizespor geçen sezon berbat ötesi bir lig geçirdi ve küme düştü.. 

Bu sezon Başkan ve yönetim olarak büyük değişim yaşadık… 

Değişmeyen teknik direktör Bülent Korkmaz ve gemiyi terk etmeyen kaptanlar Gökhan Gönül, Selim  Ay, Tarık Çetin şimdilik kaleci Gökhan Akkan ve Emirhan Topçu.. 

Geçen sezondan değişen bir isim daha var. O da Bolasie.. 

Erzurum kampında izlediğim Bolasie geçen sezon formunun yarısını ortaya koysa bu takımı ligde tutardı. Aynı şekilde bu Bolaise’yi süper ligde şampiyonluk mücadelesi verecek olan bir takıma gönder şampiyonlukta o takıma büyük katkı verir. 

İsim olarak teknik direktör Bülent Korkmaz değişmedi dedim ama oyun mantalitesi olarak Bülent hoca çok ama çok değişti. Bir kere takım üzerine yüzde yüz eli değmiş. Tüm transferler kendi istediği oyuncular. Bu ligin ne kadar savaşçı bir  lig olduğunu bildiğinden yapılan transferlerin birçoğu isim üzerinde değil, ruh üzerine yapılmış transferler. Yani bu kelimenin özeti, Bülent hoca alacağı oyuncuyu bizzat aradı, neler yaşanacağını, neleri istediğini, nasıl bir şehir olduğunu, hedefin ne olduğunu yeni gelenlere bizzat anlattı, kabul edenler geldi, kabul etmeyenler gelmedi. 

Her sezon başı olduğu gibi bu sezonda kadro üzerinden değerlendirme yapacağım.. 

Bu lig dünya üzerinde en çok enteresan sonuçların alındığı bir lig..

Parayla olmuyor, parasız hiç olmaz.. 

Bu ligde tam bir aile olacaksın..  

Bu ligin anahtar kelimesi 3 kelimeden geçer.. 

“ DİSİPLİN, İSTİKRAR VE OYUN YAPISI “ 

Disiplin konusunda en son laf söylenecek kişi sanırım futbolculuk ve teknik direktörlük kariyeri boyunca Bülent hoca olur. Zaten Erzurum kampında gördüm, şahit oldum. Takım üzerinde mutlak hakim. Geçen sezon, diğer adaşı Bülent takım maçta veya antrenmanda fark etmez, sandalyesi özel gelir,  telefon elinden  düşmez, gırgır, makara gırla giderek takım hazırlanıyordu. Bu sezon tek örnek vereyim size.  Erzurum kampında oynanan Erzurum BLD maçında uzatmalar dahil Bülent Korkmaz bir dakika oturmadı ve susmadı. En ufak taç atışına bile oyuncusuna kenardan tatlı sert dokundu, daha neler neler  var ama fazla başınızı ağrıtmayayım.  

Yine geçen sezondan bir örnek vereyim ve disiplin konusunu kapatayım. 

Geçen sezon Düzce topuk yaylası kampında siyahi bir oyuncu arkadaşları idmandayken yan odaya girip takım arkadaşının ceplerini boşalttı. Bildiğin hırsızlık yaptı ve kamera görüntüleri var . Bildiğin adli suç işlemiş , çağır polisi tut tutanağı koy yola. Biz ne yaptık? Bu oyuncuyu bir yıl beslemeye devam ettik, giderken de AVRO ları cebine koyduk gönderdik. Düşünün bir iş yerinde arkadaşın hırsız ve sen ne kadar ona güvenirsin, onun için ne kadar sahada veya iş yerinde fedakarlık yaparsın. Diğer yandan sportif direktörün birçok oyuncudan maslahat para almış ve vermemiş. O takım o sezon nasıl birlik beraberlik altında mücadele eder? İşte geçen sezon defalarca yazdım, Rizespor taşı uzakta aramasın, yakınında arasın diye. Biz geçen sezon takım olamadık, aile olamadık. Özetle geçen sezon disiplin yoktu ve küme düşmemizin en büyük etkenlerinden biri buydu. 

Bu sene Bülent Korkmaz ile üst düzey disiplin var takımda , görünen bu değişir mi ? bilemem, inşallah böyle devam eder.. 

KORKMAZ KADRODA TEMİZLİK YAPTI! 

 

İstikrar konusuna gelecek olursam, yine Bülent hoca bu sezon elini taşının altına koyacak olan istikrar anlamında bu savaşın içinde yer alması beklediği oyuncuları takımda tuttu. Tersten okuyacak olursak takım içinde ne kadar mikrop varsa temizledi, gönderdi. Gelen oyuncularda ne için geldiklerini biliyorlar. İstikrar sezon içinde zaman geçtikçe daha çok anlam kazanacaktır, şimdilik bu kadar yeter, bekleyeceğiz, göreceğiz.. 

Gelelim 3. Şıka. 

Oyun gücü.. 

Yakın zamanda Okan Buruk harici diğer hocaların bir oyun gücü yoktu. Buna geçen sezon Bülent Korkmaz’da dahil. 

Ama bu sezon izlediğim Rizespor’da Bülent Korkmaz takım üzerine bir oyun gücü yani oyun aklı oturtmuş. Bu ne kadar tutar bunu da zaman ve alınacak olan skorlar gösterecek bize. 

Oyun gücü olarak benim en dikkat çektiğim nokta şu; 

Baskı, paslaşma var, topu rakipten kapma süreleri kısalmış, mücadele üst seviyede. Geriden çıkarken direk çıkıyoruz ve ayağa çıkıyoruz. Stoperler  bile maç içinde bazen pozisyon gereği önde baskı yapıyor, rakip sahada adam kovalıyor. Tabi ki bazen çıkarken kaptırılan toplar canımızı yakacak, buna da hazırlıklı olalım. Bu oyun gücü bana hafiften Alanyaspor’u hatırlatıyor. Kaleciden başlayan ayağa toplar ve aniden bir kısa bir  uzun topla pozisyona giren Alanyaspor oyun gücüne yakın bir izlenim verdi bana. Burada iki kanat çok önemli. Nasıl ki Alanyaspor’da Efecan yıllar boyu yapıyor, bizde de bu işi bu sene Benhur Keser yapacak. Diğer tarafta Emircan olur veya Miya olur. Özetle bu sezon Bülent Korkmaz ile taktiksel anlamda değişen bir oyun aklı izleyeceğiz. Benim eksik olarak gözlemlediğim ise özellikle duran toplarda çalışmış bir organizasyon görmediğim. Bu konuda yeşil -mavili takım bana bir şey göstermedi, belki lig maçlarında bunu görürüz!..

Gelelim kadro üzerinden değerlendirmeye.. 

Bülent hocanın ilk 11’de kaleci  Tarık olacak. Gökhan bu sıralar açık kapatıyor, talibi çıkarsa gider.. Zafer ve Zeki sırada bekleyen eldivenler olacak. 

Sağbekte kaptan Gökhan Gönül banko. Alternatifleri ise Kerem Kalafat ve Aziz Aksoy. 

Sol bekte şimdilik Alberk görünüyor.  Diğer adaylar ameliyattan çıkan ve yeni yeni ısınan Eren Albayrak ve son transfer Ercan Coşkun.. 

Stoperler şimdilik belli. Emirhan ve Bahadır. Alternatif isimler Selim Ay, Koray ve Anıl.. 

BOLAİSE FARKLI GELİYOR!.. 

Orta saha da yeni transfer Sırp Grahovac. Bildiğimiz 6 numara. Temiz bir şekilde alıyor, veriyor.. Onun yanında takımın jokeri ve 3. Kez Rizespor’a gelen Koray Altınay’ı yazalım. Koray, stoper de de sağ bekte te oynar. Diğer isim Papa. Yaratıcı özelliği yok, hafiften bildiğin sahada pis işleri yapacak olan hamal tarzı bir oyuncu. Bu ligde böyle bir oyuncu lazım sana Bülent hoca Arnavut oyuncuyu istedi ve aldırdı. Ofansif orta sahada Sefa banko. Yanında Miya’da yazalım. Bu sezon skor anlamında iki oyuncu katkı verir, izlediğim maçlarda  bu iki isim çok iyi anlaşıyorlar. Kanatta Benhur yetenekli bir oyuncu. Savunma anlamında da yardımcı oluyor, bilekleri sağlam, golcü özelliği de var. Diğer kanat oyuncusu kiralık olarak gelen Emircan ise alınabilecek en iyi kanatlardan biri, ateşleyici özelliği var, dikine, delici bir ayak, inşallah bu oyuncu sezon içinde sakatlık sorunu yaşamaz. . Gelelim Bolaise’ye ye. Bu adam bu sezon ne içti bilemem ama tek gerçek sadece geçen sezonun açığını kapatmaya çalışıyor. Santrafor net oynar, 10 numara oynar, kanat zaten oynar. Yıkılmıyor, sadece ve sadece işini yapıyor. Milyon dolarlık oyuncu 3. Lig takım oyuncusundan bile yediği kasti tekme sonrası ağzından tek kelime çıkmıyor. Enteresan bir şekilde işine odaklanmış. Oysa ki geçen sezon yaptığı tiripler dün gibi hafızamda. Demek ki Bülent hoca kendisi ile özel olarak konuştu ve ona dokundu. Geçen sezon Hamza hoca aynı oyuncuyu bilerek basın önünde idmandan çıkarmış, soyunma odasına göndermişti. 

GOLCÜ ŞART BEN OLSAM STOPERDE ALIRIM!.. 

Bu saydığım isimler kemik kadroda yer alacak olanlar. Buna bir de muhtemel olmazsa olmaz santrafor ekleyelim. Bu takıma gazozuna bir santrafor almayacaksın. Sana direk tabela yapacak baba bir golcü alacaksın. En son bu ligden Onursal Başkan Hasan Kemal Yardımcı döneminde şampiyon olarak çıktık. O sezon Kweuke santrafor, yetmedi yeni transfer Samudio gol kralı oldu, yetmedi devre arası transferinde Vedat Muriq’i Başkan Yardımcı transfer etmişti. Bilmem anlatabildim mi!.. TEKRAR KALIN HARFLERLE yazayım. Bu takıma gol ile akrabalığı olan BABA bir santrafor almak şart oğlu şart. Ben olsam baba bir stoperde alırım.. 

Şimdi şu sıralar herkes Efe Tecimer’i merak ediyor, bende size yazayım.

" TOPU AYAĞINA ALDIĞINDA FARK YARATAN OYUNCU "

Genç oyuncu bu sene Erzurum kampı ile gerçek yeteneğini gösterme fırsatı buldu. Belli, Bülent hoca onda yer alan babadan genetik olarak gelen cevheri dışarı çıkarmış. Tabi bunun altyapısı geçen sezon U19 takımı ile Muharrem Vezir hoca ile oldu, bunu da unutmayalım. Her başarı cezasız kalmaz misali Muharrem Vezir hoca bu sene yola koyuldu, bence büyük kayıp ve gönderilme şekli yanlış. Bu hizmetin karşılığı kulüp çalışanı tarafından telefonla tebliğ yapılmamalı!.. 

Fazla yazmadan direk iki madde ile Efe’yi anlatmaya devam edeyim.. 

  1. Bu oyuncu TRT ekranlarında şifresiz yayınlanan Rizespor maçlarında özel seyirci çeker.  TRT REYTİNG patlaması yapar. Örneğin süper ligde Gaziantep FK – Karagümrük maçı varken aynı anda Rizespor’un maçında Efe Tecimeri izlemek bir keyif olacak . 
  2. Ben olsam Rizeli futbol severler yerinde gider kombine kart alırım ve alacağım yerde Efe Tecimer’in oynadığı bölge olan kanat tan alırım. Yani özel kombine sattırır. Futbol severin göz çapağında ki paslar silinir. Geçerken vızzz diye adam geçen kısa mesafede rakibin belinden şırınga ile  su çeken bir yetenek.   

Eğer üzerine koyar, fizik gücünü tamamlarsa ve en önemlisi birçok altyapıdan yetişen abileri  gibi şımarıp, başka kanallara akmazsa Efe, memleketinin takımı  Rizespor’u maddi manevi katkı verir. Birkaç yıl içinde de uçar gider başka büyük takımlara. Ama dediğim gibi karakter ne gösterir onu bilemem! İnşallah bozmaz, Türk futbolu bu tip özel yeteneklere çok ihtiyacı var, maşallah..  

Diğer sıçrama yapan isim Mithat Pala. Geniş kadroda yer alacak. Geçen sezon gittiği Afyon’dan güçlenerek geldi. Efe ve Mithat ikilisi bu sene göstereceği ekstra performans Rizespor’un bu sene başarısına büyük katkı verir. Gurbetçi futbolcu Deniz Hümmet bu ligde rotasyonda güçlü fiziği ile tutacağın bir isim. Erzurum kampında seneler önce Ankara’da yaşanan Kweuke & Hikmet Karaman olayının aynısı yaşandı. Deniz ile hocası Bülent Korkmaz Kutaysi maçının sonlarında patladı patlayacak derken, tıpkı Gençlerbirliği maçında olduğu gibi son saniyede Kweuke’nin yaptığını Deniz Hümmet yaptı olağan dışı enfes bir gol atarak Gürcü takımını mağlup ettik. Tabi sonrası barış ve dostluk. Bülent hoca Deniz Hümmet’e bu sezon çok güveniyor, bilesiniz.. 

Diğer Yedek forvet Kubilay Kanatsızkuş bildiğiniz gibi. Hamza hocanın geçen sezon Malatya’dan yılbaşı bileti alarak Rize’ye bıraktığı bir amorti! Diğer amorti bilet ise yıllık 900 bin avro alan Mendes. Brezilyalı oyuncu iyi niyeti altında çalışıyor sadece, tabi onu kötü niyeti altında transfer edenler ne yapıyor onu biz değil Rizeli insanların vicdanları çok daha iyi biliyor!  

Gelelim Alper Potuk’a ve kapatalım. Alper Potuk evet yetenekli bir oyuncu ama aklı başka yerde. İyi bir Alper bu sezon bu takıma katkı verir, ama dediğim gibi iyi ve arınmış bir Alper?.. 

İÇ MİMAR LAZIM, BAHÇIVAN ÇOK VAR!.. 

Bu takıma şimdilik eksik olan çok iyi bir golcü ve orta sahada futbol aklı olan iyi bir usta. Bu lig kapananların ligi. Özellikle iç sahada bize karşı çok takım kapanacak, işte o zaman sana çilingir lazım. Bizde o çilingir yok. Örnek mi? Cernat misali.. Orta saha çok önemli. Bize bu bölge için iç mimar lazım. Şuan kadroda o bölgede “bahçıvan” misali çok var. İç  mimar olmazsa ne kanatlar iş yapar ne de duran topla sihirli bir dokunuşla kapanan takımı açamayız. Birçok takıma karşı pozisyona girmekte bile zorlanırız.   

 

BU TAKIM ORTA ŞEKER TADINDA! 

Özetle, bu sezon kesinlikle teknik patron Bülent Korkmaz’ın eli bu takımın üzerine değmiş.  

Lig öncesi alınan hazırlık maçları sonuçları elbette ölçü değildir ama ortaya konulan futbol her zaman hafızaya yerleşir ve alınan iyi sonuçlar akılda kalır.  

Bu takım orta şeker tadında. Mükemmel , paldır, küldür geliyoruz diyemem, kötü de diyemem. 

BU LİGDE DAHA ÇOK SULAR AKAR!.. 

Sezon boyunca aile olan, sahada bir bir açığını kapatan, savaşan bir takım her zaman bir adım önde olur. Şimdilik bu emareler var bizde ama bu lig uzun maraton ve her şeye gebe bir lig. Çok sert, bir o kadar da acımasız bir lig bizi bekliyor. Erkenden havaya girmeyelim, bunun devre arası transfer dönemi var, futbol şansı var, hakem itiklemeleri var... İlk yarının sonunda play – off potası içinde kalırsak, ikinci devre yapılacak olan takviyeler sezon sonunda ışığı görmemizi sağlar ama dediğim gibi futbol şansı yanımızda olsun, hakem hatası olmasın, şehir, camia bütünleşsin işte o zaman gerisi gelir.. 

KORKMAZ İSTEDİ TURGUT BİR DEDİĞİNİ İKİ ETMEDİ! 

Transferde Bülent Korkmaz istedi ve Başkan İbrahim Turgut yaptı. Şimdi top Bülent hocada. Bu lig her şeye gebe. Tek gerçek var skorbod. Tabela iyiyse işler yolunda, tabela kötüyse işte o zaman destek olma vakti. Şehir kenetlenmeli, çok değil 5 yıl önce Sayın Onursal Başkan Hasan Kemal Yardımcı döneminde bu ligde yaşanan şampiyonluk dün gibi aklımda. Nasıl kenetlenmiştik, neler yaşanmıştı, düştüğümüz gibi çıkmıştık ama sayın eski başkan o sezon neler yapmıştı?.. Bir bilene, büyüğe sormakta her zaman fayda var. A. Ş döneminde Sayın eski Başkan Halim Mete ‘den son Başkan Sayın Tahir Kıran’a kadar benim tavsiyem kim varsa yeni Başkan İbrahim bey görüşsün, eski başkanlardan fikir alsın. Artık cicim ayları bitti, bundan sonra sahada futbolcular konuşacak,  onlar iyiyse o haftayı kurtardın, kötüyse bu iş unutmayalım çekilmez olur. Elbette düşeceğiz, kalkacağız ama tek gerçek başka Rizespor yok ve sezon sonu şampiyonluk Sayın Osman Aşkın Bak’a yazar, diğer istenmeyen kötü sonuçlar ise Başkan ve yönetime yazar unutmayalım!.. 

Bu takım için bu sezon özellikle hazırlık maçlarında alınan sonuçlar çok iyi hayaller kurdurur ama lig başladığında acı gerçekler ortaya çıkar. Bunu unutmayalım ve tüm sezon boyunca futbol şansı bizim yanımızda olsun diyelim ...


Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    Yasar

     9 Ağustos 2022 12:57
         

    Bence bu takımın en eksik yeri defans stoper ve sol bek 

  2. 0 1
    {usertitle}

    saldıray

     9 Ağustos 2022 18:29
         

    selim yine fotoğrafı çekmiş bu sefer dibine kadar gitmiş doğru birdir değişmez 3 bölge vardı santrafor stoper ve sol bek herkesin ortak görüşü ama bence çok çok iyi bir 8 lazım alper yapacaksa sesim çıkmaz eğer ben oynayacağım derse hiç sorun kalmaz ama bir tane sağlam 8 şart ve 2 santrafor lazım biri direk oynayacak büyük oyuncu olacak bu kesinlikle mame diouf olmalı parayı verip almalıyız eğer becerip takıma katarsak direk yüğzde 30 önde başlarız ve ve kublay gönderilip santraforu yedekleyecek bir adam daha şart ve stoper seliminde bahsettiği gibi oyun anlayışı sıkıntılı defanstan çıkışlarda ayağı çok düzgün sakin iyi top kullanan adamlar olmalı bence burayada bi baba stoper bulunursa oyun çok çözülür bu sene şampiyon olmalıyız başka bişey düşünmüyorum ama inanın her zamankinden daha zor olacak allah sonumuzu hayır etsin

  3. 0 0
    {usertitle}

    Hüseyin Altun

     10 Ağustos 2022 22:45
         

    Bu takımda kaç tane Rizeli oyuncu var? Ya da kaç oyuncu altyapıdan çıkma?

Yorum Yapın