NEFES AL, HAREKET ET, YAŞADIĞINI FARK ET

NEFES AL, HAREKET ET, YAŞADIĞINI FARK ET

 

Uzun süreli akciğer, solunum problemi olan bireylerin, Süreğen nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir

Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen Pulmoner Rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür.

9-15 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası olması sebebiyle ilimizde ‘’ Nefes Al, Hareket Et, Yaşadığını Fark Et’’sloganı ile Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi koordinasyonuyla il merkezi ve tüm ilçelerde, “9-15 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası” etkinlikleri kapsamında hizmet içi, halk eğitimleri, stant çalışmaları ve yürüyüşler yapılmıştır.

 

Pulmoner Rehabilitasyonun amaçları nelerdir?

· Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırması,

· Hastalığın ilerlemesini önlenme,

· Egzersiz toleransının artırılması,

· Sağlık durumunun iyileştirilmesi,

· Komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi,

· Hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi,

· Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi,

· Hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması,

· Sağ kalımda artış sağlamasıdır.

Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşen egzersiz eğitimidir. Bireyin gereksinimleri doğrultusunda diğer bileşenler de (hasta ve ailesinin eğitimi, vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi gerekli olgularda beslenme desteği, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri vb.) pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır.

Pulmoner Rehabilitasyon programı en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın