"ÜRETEN ESNAF AYAKTA KALMALI, TAHSİLAT ÜRETİMİ DURDURARAK YAPILMAMALIDIR."

Büyük Birlik Partisi Rize İl Başkanlığı olarak ilimizde gerçekleştirdiğimiz esnaf ziyaretlerinde, vatandaşlarımızın ve iş insanlarımızın en çok dile getirdiği sorunlardan biri vergi ve kamu alacaklarının tahsil sürecinde yaşanan mağduriyetler olmuştur.
Devletimizin vergi toplaması, kamu alacaklarını tahsil etmesi elbette anayasal bir görevdir. Buna hiçbir itirazımız yoktur. Ancak uygulamada kullanılan yöntemlerin, üretimi ve ticareti tamamen durduracak noktaya gelmesi hem esnafımıza hem de devletimize zarar vermektedir.
Borcunu ödemek isteyen ancak ekonomik şartlar nedeniyle zor durumda kalan esnafımızın; ekmek teknesi olan fırın aracına, mobilya nakliye aracına veya ticaretini sürdürebileceği iş araçlarına haciz uygulanması, o esnafın gelir elde etmesini engellemektedir. Geliri olmayan bir vatandaş borcunu nasıl ödeyecektir?
Esnaf çalışamaz hale getirildiğinde yalnızca bir işletme değil; çalışanlar, aileler ve ülke ekonomisi de zarar görmektedir.
Öte yandan yıllar içerisinde faiz ve gecikme zamları nedeniyle ana para katlanarak büyümekte, vatandaşımızın ödeme gücünü tamamen aşan rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum borcun tahsilini kolaylaştırmamakta, aksine imkânsız hale getirmektedir.
Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanlığımıza çağrımızdır:
✓Borcunu ödemek isteyen esnafa yeni ve gerçekçi bir yapılandırma imkânı sağlanmalıdır.
✓Ana para esas alınarak uzun vadeli ve ödenebilir taksitlendirme yapılmalıdır.
✓Üretim ve ticaretin devamını sağlayan iş araçlarına haciz uygulanması son çare olmalıdır.
✓Devlet, alacağını tahsil ederken vatandaşını üretimden koparmamalıdır.
Biz inanıyoruz ki güçlü devlet, vatandaşını yaşatarak alacağını tahsil eden devlettir. Esnafını ayakta tutan devlet kazanır; üretimi durduran uygulamalar ise ne vatandaşa ne de kamuya fayda sağlar.
Büyük Birlik Partisi Rize İl Başkanlığı olarak esnafımızın ve vatandaşımızın sesi olmaya, çözüm odaklı önerilerimizi kamuoyuna sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz.
Ensar ÖZÇELİK
Büyük Birlik Partisi
Rize il Başkanı
Yorum Yapın