Sadece 3 Takım Kullanıyor.. Çocukların Sağlığı Tehlikede...

Gençlerbirliği Kulübü İdari Asbaşkanı Arif Ölmez, altyapı ve futbol okullarındaki 5 bin çocuğun sağlığını çok önemsedikleri için tesislerdeki halı sahaya SBR granürü kullanmayarak, hindistan cevizi ağacının kabuğundan üretilen organik granül serdiklerini söyledi.

Arif Ölmez, yaptığı açıklamada, otomobil ve kamyon lastiği geri dönüşümünden elde edilen SBR granülüne ilişkin kanserojen duyumları almalarının ardından 3 yıl önce bu maddenin kullanımdan vazgeçtiklerini ifade etti.

SBR'yi kaldırdıktan sonra termoplastik granül getirdiklerini belirten Ölmez, bu malzemenin de ömrünün kısa olması nedeniyle yeniden araştırma yapmaya başladıklarını ve önceliği çocukların sağlığına vererek, organik granülde karar kıldıklarını dile getirdi.

Kırmızı-siyahlı kulübün 12-13 tane altyapı takımı olduğunu, futbol okuluyla birlikte her yaz Beştepe'ye gelen 7-10 yaş arasındaki çocuk sayısının 5 bini bulduğunu belirten Ölmez, şunları kaydetti:

"SBR'den vazgeçmemizin sebebi kesinlikle sağlık. Çünkü kamuoyunda bu malzemenin kanserojen olduğuna dair yaygın bir kanı var. Özellikle havanın ısındığı dönemlerde, lastik zemin kaynaklı ısı 50-60 dereceleri buluyor. Daha fazla buharlaşma ve yoğun koku oluyor. Biz de bunun üzerine sağlık açısından uygun malzemenin ne olabileceğini araştırdık. Araştırmalarımızın sonucunda da en uygun malzemenin hindistan cevizi ağacının kabuğundan elde edilen organik granül olduğunu gördük ve çocuklarımızın kullandığı sahada bunu kullanmaya karar verdik."

Arif Ölmez, organik granülün SBR'ye göre çok daha yüksek maliyetli olduğunu ve Türkiye'de Gençlerbirliği'nin dışında sadece Türkiye Futbol Federasyonu'nun Riva ve Galatasaray'ın Florya'daki tesislerinde uygulandığını sözlerine ekledi.

Schwarzenegger'in hassasiyeti

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, lastik geri dönüşümüne ilişkin ABD'nin California eyaleti eski valisi ve sinema yıldızı Arnold Schwarzenegger'in 2007 yılında kendisine bağlı California Entegre Atıklar Dairesi'ne bir rapor hazırlattığını söyledi.

Raporun, çocuğa yönelik potansiyel sağlık riskleri açısından güzel bir bakış açısı sunduğunu kaydeden Akdur, şu ifadeleri kullandı:

"SBR granürünün kanserojen olup olmadığını anlamak için en az 20 yıllık bir araştırma yapmak gerekir. 20 yıl sonunda bu maddeye yoğun temas eden ve etmeyen çocukların değerlerinin karşılaştırılması sonucunda ancak kesin bir kanıya varılabilir. Ancak Schwarzenegger'in hazırlattığı raporda çocukların SBR'ye temasına ilişkin çeşitli uyarılar var. Rapora göre oyun alanlarında kullanılan atık lastik granüllerin yenmesi ile akut maruziyet, el, ağız ve cilt teması ile de kronik maruziyet oluyor. Raporda çocukların bu lastik granülleri kesinlikle yememesi ve el ağız ilişkilerine dikkat etmeleri gibi kesin uyarılar bulunuyor. Bence çocuk oyun alanlarının planlanmasında, tahta, sentetik ya da plastik yerine, geri dönüşüm sonucunda elde edilmiş SBR gibi lastik ya da kauçuk granülü kullanmadan önce iki kere düşünülmeli."


Önceki Haber 

Yorumlar

Yorum Yapın