HERKES BIKMIŞTI, UYMAYAN YANACAK!.

1 Mayıs’tan itibaren izinsiz ticari mesaj ve arama yasak

Firmaların sürekli sizi arayıp mesaj atmalarından bunaldıysanız Mayıs'a kadar sabredin. 1 Mayıs'tan itibaren bu tacize varan SMS ve aramalar yasaklanacak. Bu yasağa uymayanın ise... Vay haline!

 

 

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkmen, tüketicileri sevindirecek müjde verdi. Yrd. Doç. Dr. Türkmen, firmaların izinsiz mesaj göndermelerini ve telefon aramalarını yasaklayan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 1 Mayıs'ta yürürlüğe gireceğini açıkladı.


Yrd. Doç. Dr. Türkmen, tacize varan SMS, elektronik posta gibi Mesajlardan ve aramalardan tüketicilerin şikayetleri üzerine böyle bir yasal düzenleme gerçekleştirildiğine işaret etti, şunları söyledi:

"Özellikle bankalar başta olmak üzere bazı firmalar, bir şekilde iletişim bilgilerine eriştikleri kişileri cep Telefonlarından arıyor. Eğer yanıt verilmezse aramaya ısrarla devam ediliyor.

Hiçbir ilginizin bulunmadığı yerlerden SMS'ler, elektronik postalar ve benzeri ticari iletiler de geliyor, tüketici adeta bombardımana tutuluyor. Herkesi bıktıran bu durum karşısında yasa koyucu harekete geçti ve kanun 23 Ekim 2014'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi, 6 aylık da geçiş süresi tanındı.

Yasanın 6'ncı maddesinde 'Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir' şeklinde yasaklayıcı açık hüküm var."

UYMAYAN YANACAK

 

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkmen, uymayanlara 50 bin TL'ye varan para cezalarının kesilebileceğini de dile getirdi, şu bilgileri verdi:

"Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 12'nci maddesinde izinsiz mesaj gönderilmesi ve arama yapılması halinde bin ile 5 bin TL arasında idari para cezası uygulanması öngörülüyor.

Ancak birden fazla kimseye gönderide bulunulursa bu ceza 10 katına dek artırılarak uygulanabilecek, 50 bin TL'ye kadar yükselecek.

Ticari kuruluşların 1 Mayıs Cuma gününden itibaren çok dikkatli olmasında fayda var, aksi halde ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler.

Tüketiciler de izin vermedikleri halde ticari bir tanıtım amacıyla rahatsız edilmeleri durumunda, yasanın yetkili kıldığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ve bu bakanlığa bağlı birimlere başvurabilir."

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın