CAMİNİN KUBBESİ 'CAM'DAN OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de binlerce yıl yaşayacak bir proje gerçekleşiyor. Denize ‘sıfır’ olarak yapılacak proje toplamda 200 dönüm üzerine inşa edilecek. Projeyi değerli kılan en önemli olgu ise cami ve caminin inşaası esnasında kullanılacak teknikler.

CAMİNİN KUBBESİ 'CAM'DAN OLACAK

 

 

 

Minarelerin ahşap olarak yapılacak caminin kubbesi ise camdan olacak. Bu özelliğiyle Türkiye'nin ilk cam kubbeli camisi olacak. Cami inşaatında ve tezyinatında birçok ilk de gerçekleştirilmiş olacak. Camide taş, ahşap ve camın mükemmel uyumu yapıya abidevi bir özellik kazandıracak. Geçmiş ile modernizmin buluşacağı projede uzun ömürlü doğa malzemeleri ve ileri teknoloji teknikleri kullanılacak. 100 yıl sonra, ilk defa tamamen kesme masif taş, ahşap ve camdan oluşan bir cami ve etrafındaki külliye inşa edilecek. Rize Kültür Sanat Vakfı tarafından yürütülen Mavişehir projesi için Rize Belediyesi çok yoğun ve titiz bir çalışma içerisine girerek şehirde yaşayan yönetici, akademisyen ve yöre insanının görüşlerini alarak proje için ön hazırlık yaptı.

Projede yapılması planlananlar ise heyecanlandırıyor. Camiden medreseye, kültür merkezinden konferans salonuna, kütüphaneden müzeye, çeşmeden taş köprülere, çocuk oyun salonundan ışık oyunlarının olduğu havuza kadar birçok yapıyı içinde barındıracak projenin 3500 metrekarelik alanına ise sadece cami inşa edilecek. Projede yer alan sergi salonu, kütüphane, yöresel halk oyunu alanı, kadın kültür merkezi, aşevi, çayhane, Yöre yemeklerinin olduğu lokantalar ile birlikte 63 dükkandan oluşan çarşı bir yaşam alanını hatırlatıyor.

 

 

YÜZYILLAR SONRA DA AYAKTA KALABİLECEK PROJE

Rize’nin tarih, kültür, sanat ve mimari birikimi göz önünde bulundurularak inşa edilecek proje hem varlığı hem de felsefesiyle yüzyıllar sonra da ayakta kalacak ve adından söz ettireceğe benziyor.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın