Yönetiminin Sezon Karnesi

 

Başkan Metin Kalkavan’a gazetecilerle yaptığı son toplantıda bir soru sordum. *Başkanım, bu sezon kendinize 10 üzerinden kaç not verirsiniz? Başkanım cevabı, “10 üzerinden 7 veya 8 olur” dedi. Başkanın kendisine ve yönetim kurulu üyelerine notu bu.

Bunca zaman gerek sezon başı, gerekse maçlarda futbolculara yıldız verdik. Yapalım bir değişiklik bu sefer Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin performanslarını masaya yatıralım, “Sıfırcı Mahmut hoca” olmasak ta “bol kepçeden” de bizden kimse not beklemesin.

Malum geçen sezon başı yaşanılan şampiyonluk sevinci sonrası ilk yönetim kurulu toplantısında alınan kararda yönetim kurulu üye sayısı 15’den 9’a düştü.

En tepede yer alan üç isimde kan bağı var. Başkan Kalkavan, Başkan vekili Mete ve yönetim kurulu üyesi Deniz.

Diğer yöneticiler fazla aktif olmasa da yeri geldiğinde parmak kaldır, parmak indir görevini mecliste yer alan Milletvekillerinden daha iyi yerine getirdikleri düşünüyorum.

Metin Kalkavan : Beş yıl aradan sonra Mustafa Denizli’nin gelmesi ve yaşanılan şampiyonluk sevinci. Başkan’a bir artı ile başlayalım. Başkan’ın ilk açıklaması sıcağı, sıcağına “ Denizli ile çıta süper ligde yüksek olacak”. Maddi açıdan Denizli ile yolar ayrılması ve Rıza Çalımbay ile nikah sonrası yoğun bir transfer temposuna giren kulüp Başkanı Metin Kalkavan, deyim yerinde ise sezon boyunca bir kamyon adam takımına transfer etti. Zordur alttan çıkan bir takım için ilk sezon. O zorluğu ilk haftalarda alınan başarılı sonuçlar sonrası, tüm sezon boyunca yaşandı. Genelde tek adam konumundaydı. Son kararı hep o verdi. Bir çok transferde hata yapıldı. Kendisi de kabul etti. Örnek, Hurşut, Mutunba.. Sabır kelimesinin ne anlam geldiğini Başkan Kalkavan’dan bir kez daha öğrendik. Dile kolay, tam 16 resmi maçtan galip gelemeyen bir hoca’ya tahammül etti. Rıza hoca sonrası Uğur Tütüneker tercihi bir riskti. Takımı ikinci devrenin en başarılı ilk beş takımı arasında yer aldı. Tersi bir durumda önümüzde ki sezon İzmir’de Altınordu ile maç yapacaktı. Rize’den uzak, maç arefesinde takımıyla buluşan, ligde yer alan bir çok Başkana ağabeylik yapan, ılımlı, dostane, hakem kararlarına saygılı bir Başkan. Kaynak bulma gayreti hiç de kolay olmayan işlerin başında geliyor. Kısmen bu işi başardı. Hala hazırda stada bir isim sponsoru bulunamadı. Demokrasiyi savunsa da, özellikle taraftarların dilenden anlama noktasında tek adam yani diktatörlükle işlemleri yaptı, kimseye taviz vermedi. Art arda 4’üncü kez UEFA kulüp lisansı alan tek takım olmasına rağmen, transparan yani şeffaflık konusu özellikle transfer bedellerine, bütçeye pek yansımadı. Öyle ki Rize’de gazetecilere 45 Milyon bütçe ile sezonu kapattık diyen Başkan Kalkavan, 3 gün sonra İstanbul’da katıldığı t.v canlı yayınında 55 Milyon bütçeyle oynadık açıklaması yaptı. Arada 10 Milyon var! Öte yandan 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda Başbakan ile arasında geçen telefon konuşması akıllara kalan bir başka olay oldu. Bu kadar badireler atlatan bir isim süper ligde ilk yılında benim kalemimden 10 üzerinden 6 alır. ( ORTA )

Halim Mete: Ç.Rizespor’da sosyal medyada en fazla içli, dişli olan bir isim. Görevi itibariyle bürokrasinin vazgeçilmezi. Yaşadığı sağlık sorunlarını bir başkası yaşasaydı, dünyaya küser, kendi kabuğuna çekilirdi. Halim bey öyle yapmadı. Bir defa fıkra fabrikası. O bir neşe kaynağı. Takım kötü sonuçlar almış, herkes karamsar bakıyorsun Halim Başkan en pozitif cümleleri bir araya toplamış, taraftara, Rizeliye moral vermiş, özeleştiriyi kendi payına yapmış birisi. Keşke diğer yöneticilerde taraftarla sosyal medya üzerinden olsa da interaktif diyaloglar kursa. Başkan vekili Halim Mete, bir çok taraftarın bana yazdığı gibi yeşil-mavili gönül verenlerin gönlünde bir numara. Bunu da fazlasıyla hak ediyor. Şimdileri sayın Başbakan, Cumhurbaşkanlığına hazırlanıyor. Yerine geçecek isim aranıyor. Hiç gerek yok. Halim Mete bu işin üstesinden gelir. Türkiye böyle bir yürekli, herkesin sevip, sayacağı, muhalefetin bile kabul edeceği, üst düzey bilginin derinliğine, enginliğine ve zenginliğine sahip Halim bey’i ben siyasette görmek isterim. Başbakanlık koltuğu bir Rizeliden, bir başka Rizeliye geçmeli. İşimiz siyaset değil, futbol diyorsanız benim gözümde Başkan vekili Halim Mete bu takımın futbolcularına, taraftarlarına verdiği sinerji ile tonla puan kazandırdı diyorum size. Benim notum 10 üzerinden 8 ( Pekiyi )

Koray Deniz: A.Ş Yönetiminde Halim Mete ilk Başkan olan isimdi. Daha sonra Metin Kalkavan o koltuğa oturdu. Beş yıl bir Başkan için az bir süre değil. Metin Kalkavan “Ben bırakıyorum” dediği an, yerine gelecek isim şimdiden beli. Koray Deniz’in futbol bilgisi üst düzeyde. Yönetimin içinde en fazla meşin yuvarlağın peşinden koşan isim Koray bey. Yeşil-mavili takımda gidecek veya alınacak bir futbolcu Koray Deniz’le ilk temasa geçiyor. İşi çok zor. Kavun değil ki koklayıp, alasın hesabı. İyi oldu Allah’tan, kötü oldu Koray Deniz’den. Bir çok menejerin telefon rehberinde ilk sırada telefonu var. Bazen Çekoslovakya’da, bazen Norveç’te, bazen de İngiltere’de Obafemi Martins’le kahvaltıda buluştu. Taraftar onu daha çok yeni yapılan transfer sonrası çekilen fotoğraflardan tanıyor.  Beyaz saçlarının yanı sıra, bembeyaz dişleri ve o tebessümü. Bir diğer hususta lig öncesi fikstür çekimlerinde olsun, kupa kuraları çekimlerinde olsun yeşil-mavili takım adına kavanozlara elini salması ve en uğurlu kurayı çekmesi olarak değerlendirebiliriz. Kendisi ile oturup bir yemek yemişliğimiz veya bir yolculuğumuz yok. Bana sorarsanız ayak üstü veya telefonlarda yaptığım sohbetler sonrası kalbi naif bir insan. İçeriğini bilmem, yani mutfak kısmını; seveni var, sevmeyeni. Yalnız şundan eminim özellikle tesislerde uzaktan kumanda ile kontrol onun elinde. İçeriye dişi bir sinek girse bile veya o futbolcu onu yaptı, şu bunu yazdı haberleri  Koray beye iletilir.. İleten görevlide orada çalışan  “hinddeveci” dir. Buda gayet normal. Benim Koray Deniz’e bu sezon ki performans notum 6 ( Orta )

Aykut Ferah: Tam bir denge unsuru. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi bu işi iyi yapıyor. A.Ş yönetiminden öncede görev yapan tek isim. Ekrem Cengiz ve Kadir Çakır Başkanlığında da yöneticilik yapmıştı. Basın sözcüsü. Aykut bey taraftarın sesine kulak vermeli artık. Kulübe bir fotoğrafçı veya profesyonel bir basın görevlisi alınması şart. Daha çok bilgi paylaşımı, idmanlardan kareler, kamplardan son durum, maç öncesi, sonrası. Canlı Rizespor T.V kurulup, yayın yapılması. Son zamanda yapılan paylaşımlar çok yetersiz. Özellikle kendi ağzından yapılan transfer sonrası iki satırlık bir mesaj taraftarı çileden çıkarıyor. Yeni sezon öncesi hazırlanacak forma lansmanı tanıtımı Rize’de olması gerekir. Rize merkez ve İstanbul başta olmak üzere yeni açılacak olan store mağazaları bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Öyle ayda, yılda bir kere Rize basınına çakmak, anahtarlık dağıtmakla marka kulüp olunmuyor hatırlatmasını da yapayım. En azından 15 günde bir Rize basının karşısına çıkmak gerekiyor. Yeni sezonda sayın Ferah’tan daha çok bilgi istiyoruz. En azından kendisi bir basın sözcüsü olarak Tweter’a bir merhaba desin, anlık bir iki cümle yazsın. Diğer kulüp basın sözcüleri bunu yapıyor, yoksa onların başı kel mi? Benim notum Aykut Ferah’a 7 ( Orta )

Dokuz kişilik Ç.Rizespor yönetiminde geride kalan altı ismi tek tek yazmaya gerek yok.

İmdat Sütlüoğlu, Ömer Faruk Ofluoğlu, Mehmet Erdoğan, ve Mustafa Baltacı Rize kanadında görev yapan isimler. Bunların en aktifi Mustafa Baltacı.

Ankara kanadında ise Hasan Kartal ve Süleyman Basa var. Hasan bey, Ankara’da bir takımın başkanlığını yapıyor ve o takım bu sene BAL liginden 3.lige yükseldi, tebrik ederiz.

A.Ş yönetimde olmayan fakat bir çok yöneticiden aktif olan dernek yöneticisi Süleyman bey ’ede bir parantez açalım ve kapayalım konuyu. Sayın Basa, özellikle yönetim kurulu sabah kahvaltılarında veya rakip takımın yöneticilerle buluşmalarında sosyal medyada paylaştığı fotoğraf kareleri ile bizleri mutlu ediyor. Doymasak ta, zengin menüleri taraftarın önüne getirerek göz ziyafeti veriyor. Afiyet olsun diyoruz.

Diğer altı yönetim kurulu üyelerinin hiç birini ayırt etmeden 5  ( Orta ) veriyorum.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın