Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç 14 yıldır oda başkanlığı yaptığını belirterek” Tüm üreticilerimize hesap vermeye hazırım, üreticiden yapılan kesintiyi yine üretici için harcıyoruz” dedi.
-Paliç “ Şubat ayında yapılacak kongrede yine adayım, bu kez meclis üyelerimi muhtarlar belirleyecek, ben liste yapmayacağım, gelecek dönemde alacağımız bir arazide fidan yetiştiricliği yaparak üreticimize dağıtmak istiyorum” dedi.
RİZE( ÖZEL) Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç 14 yıldır Ziraat Odası Başkanlığı yaptığını ve bir dönem daha devam edeceğini söyledi.
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç Gelişim TV ekranlarında Gazeteci Mustafa Bayrak”in sorularını cevapladı. Paliç Aralık ayında yapılacak olan meclis seçimlerinde kendisinin aday belirlemeyeceğini başkanlık için sadece kendisinin aday olacağını belirterek” Meclis üyelerimiz 36 bin üyemizin bulunduğu köy muhtarlarımız belirleyecek 21 meclis üyemiz var ve bu meclis üyelerini muhtarlar kendi arasında belirleyecek, Şubat ayında yapılacak başkanlık seçiminde bir dönem daha aday olacağını söyledi.
En düşük pirimi alıyoruz
Ziraat Odası olarak üreticiden devletin belirlediği en düşük pirimi aldıklarını belirten Paliç “ Bunun altına inmemiz yasal olarak mümkün değil, devletten tek kuruş aldığımız yok, aldığımız pirimlerin yüzde 10 unu genel merkeze göndermek zorundayız, bunun dışında üreticiden aldığımızı yine üreticimiz için harcıyoruz. Durumu iyi olmayan, ağır hastalarımız, cenazeler ve çeşitli aynı yardımlar yapiyoruz. Bunları çikip başkaları gibi reklam etmiyoruz” dedi.
Hesaplarımız açık
Yılda 750 bin TL dolayında bir gelirleri olduğunu belirten Paliç “ 2 yıllık gelirimiz şu anda banka hesabımızda, bu para ile Rize”de bir arsa almak istiyoruz. Alacağımız bu arsada fidan yetiştiriciliği yaparak üyelerimize dağıtmak istiyoruz, daha öncede Kivi, Likaba, Hurma, Elma ve çeşitli narinciye fidanları yetiştirip halka dağıtmak istiyoruz, yine bütçemizden 200 Bin TL ayırdık ve bu parayı.Soğuk hava deposu yapımı için ayırdık. Hesaplarımızı tüm üyelerimiz gelip inceleyebilir. Kimseye kasamızı kapatmadık” dedi.
Kaçak Çay önlendi, rekabet arttı
Çay da ilk kez rekabetin yaşandığını söyleyen Paliç “ Bu sezon üretici açısından veremli bir yıl oldu, sezona girerken bazı bölgelerde çay alanları kar nedeniyle yanmıştı, ancak ikinc sürgünde çay kendisini toparladı ve üreticiyi memnun etti. Ülkede kaçak çay ın bir nebze önlenmesi ile gerek Çaykur, gerek se özel sektör elinde bulunan çay stokunu satarak sezona stoksuz girdi ve oluşan rekabette özel sektör Çaykur a yakın taban fiyat vererek üreticiyi memnun etti” dedi.
Özel sektör düşmanı değilim
Paliç özel sektörün düşmanı olmadığını belirterek” Şunu iyi biliyoruz ki Çaykur olmaz ise özel sektör üreticiyi perişen eder, bunu geçmişte yaşadık . Çay içiminin artması, çay üretiminin Dünya da düşmesi ile birlikte Türk çay ının geleceği parlaktır. Kaliteli çay ve kaliteli para politikası devam etmeli, Çaykur bu sezon ilk kez uyguladığı bu programa özel sektör de uymalı, Çaykur un bu programı Batı bölgesi için de uygulamalı. Artvin”in Kemalpaşa ilçesi ile Rize merkez in çay hasadı aynı anda yapılmamakta. Arada 10-12 günlük bir zaman var. Çaykur bu sezon yaptığı uygulama ile o bölge halkına yararlı oldu” dedi.
Kaliteli çay için yarışsınlar
Özel sektörlerin kalitli çay için yarışmaları gerektiğini söyleyen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç “ Bugüne kadar hep kalitesiz çay için yarıştılar. Artık kaliteye ağırlık vermeliler, bundan böyle kaliteli çay yapımı için yarışmalılar. Bir insan yılda 4 kilo çay tüketmekte ve 4 kilo çay için 100 Tl vermek hiçbir insanın zoruna gitmez” dedi.
Çay yasası çıkmalı
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç uzun süredir Çay yasası hazırlığı olduğunu ancak bir türlü yasanın çıkmadığını belirterek” Daha önce hazırlanan bir yasa vardı ve bu yasa hazırlanırken bizde yasayı hazırlayanlar içindeydik, maalesef 5-6 maddeye itirazımız vardı ve bu itirazımızı sürdürdük. Yasada kuru çay kaçakçılarına, diğer kaçakçılara verildiği gibi cezalar verilmeli ve verilecek cezalar ağır olmalı. Çay üreticisini dolandıranlar ağır cezalar almalı. Yasa Çaykur ve Özel sektörü korumalı, tek taraflı yasa istemiyoruz. Yurt dışından yasal veya yasa dişi çaylar gelmekte ve bu çayların önü kesilmeli” dedi.
Paket içinde ne var ?
Tüketicilerin marketlerden aldıkları çay paketlerinin içinde hangi çayın olduğunu bilmediğini söyleyen Paliç “ Bunun için Tarım müdürlüğü ve çeşitli çay kuruluşları, Üniversite el ele vererek bunu masaya yatırdık ve rastgele marketlerden alacağımız çay paketini tahlil edecektik, bunun için labaratuvarlar hazır, ancak birileri bunu engelledi” dedi.
Çaykur Üretici sigortasıdır
Çaykur”un üreticinin sigortası olduğunu söyleyen Nevzat Paliç “ Çaykur olmaz ise üretici kişilerin insafına kalır ve keyfi alımlar olur. İşte o zaman çay in geleceği kararır. Çaykur mutlaka üreticinin sigortası olmaya devam etmeli. Zaman zaman özelleşme gibi dedikodular yayılmakta, bunun dedikodusu bile olmamalı” dedi.
Çay bahçeleri yenilenmeli
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç Çay bahçelerinin mutlaka yenilenmeye doğru götürülmesi gerektiğini belirterek” 20 Yılda çay bahçelerinin yenilenmesi için çalışmalar başlatılmalı, 20 dönüm çay bahçesi olan üretici her yıl 1 dönüm arazısını yenilemeli ve yenilenecek olan çay bahçesinin zararı hazineden karşılanmalı. Çay bahçelerinin bir iki senede yenilenmesi mümkün değil ve işte o zaman ülkede kuru çay ihtiyacı doğar, bununla birlikte kaçak çay yeniden ülkemizde raflarda olur” dedi.
Organik çay in bölge için bir şans olduğunu söyleyen Paliç “ En büyük avantajimiz Çay da ilaç kullanmamamız, Organik çay a geçiş adım adım ilerlemekte ve bunun teşviği artırılmalı” dedi.
Paliç kaliteli çay in fabrikadan çıkıp çıkmaz demlenmemesi gerektiğini belirterek mutlaka çay in 6 ay dinlenmesi gerektiğini savundu.
Bir dönem daha burdayım
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç bir dönem daha seçimlere gireceğini belirterek” Yapacağımız işler var, bu işleri yaptıktan sonra daha seçimlere girmeyeceğim, öncelikle bir arazı bulup burayı ziraat odasına tahsis edeceğim ve bu araziden üreticimiz fidan olarak yararlanmalı. Şubat ayında yapılacak olan seçimlerde yeniden başkanlık için aday olacağım, oynanan oyunlara dur diyeceğim” dedi.
Kivi bu sezon yok
Aynı zamanda Kivi birliği başkanı olan Nevzat Paliç “ Bu birliği genç muhendis arkadaşlara teslim etmek istiyorum, Rize de Kivi için soğuk hava deposuna ihtiyaç var, Kivi de Çay gibi bekleyen bir ürün değil, bu nedenle yapılacak olan Soğuk hava deposuna 200 Bin TL ile hissedar olacağız. Bunun parasını ayırdık. Maalesef bu yıl Kivi pek yok, bölgemizde 15 bin ton a yakın kivi yetişmekteydi ve Mart ayında yağan kar nedeniyle Kivi kendini toparlayamadı , şu an ülkenin çeşitli yerlerinden Kivi ihtiyacı için arayanlar var, ancak kivi yok” dedi.
10-15 Kasım ayında Kivi hasadı yapılacağını belirten Paliç Rekolte oldukça düşük olacak. Geçtiğimiz yıl Kivi 1650 Krş tan işlem görmüştü, bu yıl bu rakamın üzerinde olacağını düşünüyorum dedi.
Yorum Yapın